Avrupa’da Newroz coşkusu sürüyor-YENİLENDİ

Avrupa’da 50. Yıl Newroz coşkusu sürüyor. Birçok merkezde düzenlenen kutlamalarla Newroz’un tarihi önemi dile getirildi.

LEFKOŞA

Kıbrıs’ın başkenti Lefkoşa'da bulunan mülteci kampında kalan Kürtler, kamp alanında Newroz ateşini yaktı.

Değişik ülkelerden gelen insanların yer aldığı mülteci kampında yaklaşık 3 bin kişi yaşıyor. Kampta bulunan yaklaşık 20 Kürt genci "Her yer Newroz, her yer direniş" mesajı ile diriliş bayramını kutladı.

Yakılan ateşin etrafında seslendirdikleri Kürtçe parçalarla halaya duran grup, kamp alanını “Bijî Serok Apo” sloganıyla inletti.

GRAZ

Avusturya'nın Graz kentinde Hauptplatz'da bir araya gelen Kürdistanlılar Newroz’u, yaktıkları ateş etrafında halaylar çekerek kutladı. Kürdistanlılar bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan kutlamada sık sık "Bijî Serok Apo" ve "Bijî Newroz" sloganları attı.

DORTMUND

Almanya’nın Dortmund şehrinde tren istasyonu önünde toplanan yüzlerce Kürt, buradan Dortmund DKTM’ye doğru yürüyüşe geçti. Merkezin önüne gelindiğinde çocuk korosu Herne Pêş marşını okuyarak programın açılışını yaptı. Daha sonra şehit aileleri Newroz ateşini yaktı. Müzik ve sloganlar eşliğinde halay çeken Kürdistanlılar, sık sık Bijî Serok Apo sloganı atarak Newroz’u kutladı. 

FREIBURG

Kutlamaların diğer bir adresi de Almanya’nın Freiburg kentiydi. Kutlama meşaleli yürüyüşle başladı. Meşaleli yürüyüşün ardından Freiburg Halk Meclisi Eşbaşkanları konuşma yaptı. Konuşmalarda Newroz’un Kürtler için bir direniş bayramı olduğu vurgulandı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin sonlanması gerektiği kaydedilen konuşmalarda, “Önder Apo özgür olana dek mücadelelerinin süreceği belirtildi.

Konuşmaların ardından Şehit Anneleri tarafından Newroz ateşi yakıldı.

Semyan Adar’ın müzikleri eşliğinde kitle halay çekti.

BARCELONA

Katalan ülkesinde de Newroz kutlandı. Katalonya’nın Barcelona kenti Premia kasabasında Özgürlük Dayanışması Platformu’nun organizesiyle Newroz etkinliği gerçekleştirildi. Kutlamada Kürt halkı ve dostları bir araya gelip, beraber halay çekti. Aynı zamanda Newroz’un önemi ve Kürdistan’daki son gelişmeler yapılan konuşmalarla dile getirildi.

VİYANA

Avusturya’nın başkenti Viyana’da önce bir yürüyüş, ardından ateş yakılarak halaylar eşliğinde kutlama yapıldı.

Suriyeli Muhalif Halkla İlişkiler Koordinatörlüğü ve Demokratik Kürt Toplum Merkezi organizesi ile gerçekleştirilen Newroz yürüyüşü, saat 17:00’da Karlsplatz-Opera önünde başladı.

Yürüyüşten önce Kürdistan ve dünya devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Ardından Suriye Demokratik Konseyi Eşbaşkanı Riad Darr ve Hasan Muhammed Ali birer konuşma yaparak Kürdistan ve Ortadoğu halklarının Newroz bayramını kutladı. Konuşmacılar devamında Rojava’nın özgürlüğünün Suriye’nin demokratikleşmesinden geçtiğini, demokratik Suriye’nin de sadece orada yaşayan halklar ve Kürtlerle mümkün olacağını belirtti; “Eğer Suriye demokratikleşmeden yana olmazsa Suriye’nin demokratikleşmesi misyonunu QSD güçleri yeni bir hamle başlatarak, işgal edilen Efrîn, Girê Spî, Serêkaniyê’yi Suriye halkları ile birlikte özgürleştirecektir” dedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziksel özgürlüğünün de Avrupa’da yaşayan Kürdistanlıların en temel görevi olduğunu belirten konuşmacılar, bunun için daha çok çalışıp kendi kurumlarına sahip çıkması gerektiğini söyledi.

Yürüyüşte Newroz pankartı, Abdullah Öcalan’ın posterleri ile YPG, YPJ, QSD flamaları taşındı. Sık sık "Bijî Serok Apo","Bijî Newroz", "Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürdistan’a statü", "Bê Serok jiyan nabe", "Bijî HPG", "Bijî YPG", "Bijî YPJ", "Bakur- Başûr-Rojhilat hemû Kurd in yek welat" sloganlarını atan halk, Newroz’u selamladı.

Yürüyüş esnasında Newroz bayramının tarihçesi okunarak kamuoyu bilgilendirildi. Tarihi Stephansdom kilisesi önünde yürüyüşün son bulması ardından Newroz ateşi yakılarak sloganlar ve halaylar eşliğinde coşkulu bir havada kutlama yapıldı.

Yaklaşık üç saat süren kutlamada son olarak 26 Mart günü saat 14.00’da Gasometer Guglgasse 12, 1110 Wien adresinde yapılacak kitlesel kutlama için Avusturya’da yaşayan bütün Kürdistanlı ve dostlarına katılım çağrısı yapıldı.

MELBOURNE

Avustralya’nın Melbourne kentinde sabah 11.00’dan akşam saat 18.00’a kadar Newroz kutlamaları yapıldı. Coburg Lake parkında yapılan kutlamada Kürdistan’ın yerel yemek kültüründen giyimine, kitap ve dergilere kadar ürün ve eserler sergilendi.

Sanatçı Sipan Xelat’ın coşkulu şarkıları eşliğinde halk govende durdu. Adelaide şehrinden gelen müzik grubu da coşkuyu sürdürdü. Kız çocuklarından oluşan folklor grubunun takdire şayan performansı beğeni topladı.

Newroz’da çocuklar da kendileri için açılan çadırda eğlendi. Yüzlerini boyayan çocuklar, palyaçoyla birlikte güzel vakit geçirdi.