Avrupa'da tecrit eylemlerle protesto ediliyor

İsviçre, Almanya, Hollanda ve Avusturya’da alanlara çıkan Kürdistanlılar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan ağırlaştırılmış tecridi protesto etti.

İsviçre'nin Basel ile Cenevre, Avusturya'nın başkenti Viyana, Hollanda'nın Den Haag ile Almanya'nın Stuttgart kentlerinde açlık grevi direnişlerine dikkat çekmek amacıyla eylem düzenlendi.

BASEL

Açlık Grevleriyle Dayanışma Platformunun çağrısıyla İsviçre’nin Basel kentinde Kanton Parlamentosu’nun bulunduğu Marktplatz’da bir araya gelen eylemciler bir yürüyüş yaptı.

Açlık grevleri direnişçileri ile tecrite karşı fedai eylem gerçekleştiren direnişçilerin fotoğraflarının olduğu ve üzerinde “Kürt aktivistler Öcalan’a yönelik tecrite karşı süresiz ve dönüşümsüz açlık grevinde”, “Bir Milletvekili Leyla Güven tecrite karşı açlık grevinin 167. gününde” yazılı pankartlar taşındı. Yürüyüş boyunca sık sık “Es lebe Leyla”, “Biji berxwedana zindana”, “Yaşasın devrimci dayanışma” “Terörist Türkiye” sloganları atıldı.

Yürüyüşün ardından Claraplatz’da sessiz oturma eylemi gerçekleştirildi. Platform adına yapılan konuşmada açlık grevlerinin gelmiş olduğu kritik aşamaya dikkat çekilirken uluslararası kurum ve devletlerin suskunluğu karşısında direnişi yükseltme çağrısı yapıldı. Yapılan konuşmanın ardından eylem sonlandırıldı.

CENEVRE

İsviçre’nin Cenevre kentinde ise kültür komisyonu öncülüğünde başlatılan mektup kampanyası çerçevesinde Kürdistanlılar Cenevre’deki uluslararası kurumlar ve akademisyenlere iletilmek üzere açlık grevlerinin gelmiş olduğu kritik aşamaya dikkat çekmek için mektuplar gönderdi.

VİYANA

Avusturya’nın başkenti Viyana’da da açlık grevi direnişlerine dikkat çekmek amacıyla stant açıldı.

“Sessizlik öldürüyor, 7000 kişilik açlık grevine sesiz kalmayın” yazılı önlük giyen eylemciler, kamuoyu başta olmak üzere hükümet ve sivil toplum örgütlerini duyarlı olma çağrısında bulunuldu. Eylem boyunca bildiriler dağıtıldı ve okundu.

DEN HAAG

Hollanda’nın Den Haag kentinde de Hollanda Parlamentosu önünde düzenlenen eylem ile uluslararası kurumların sessizliği protesto edildi.

Hollandaca ve İngilizce bildirilerin okunup dağıtıldığı eylemde açlık grevi direnişlerini sahiplenme eylemlerinin yükseltilmesi gerektiği belirtildi.

STUTTGART

Almanya’nın Stuttgart kentinde, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan ağırlaştırılmış tecridin kaldırılması talebiyle Kanada’nın Toronto kentinde açlık grevinde olan Yusuf İba’nın rahatsızlanmasına dikkat çekmek amacıyla Kürdistanlılar alanlardaydı.

Saat 18.30 sıralarında bir grup Kürdistanlı Stuttgart HBF’de toplanarak açlık grevleri için duyarlılık çağrısı yaptı ve açlık grevlerine ilişkin bildiriler dağıttı.