Avrupa’da tecrit ve işgal saldırıları protesto edildi

Fransa, Almanya, Danimarka ve Finlandiya’da Dem Dema Azadiyê ye hamlesinin birinci yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen eylemlerde tecrit, işgal ve katliama karşı ulusal birlik çağrısı öne çıktı.

Fransa’nın Strasbourg, Almanya’nın Berlin ile Frankfurt, Danimarka’nın Kopenhaag ve Finlandiya'nın başkenti  Helsinki kentinde de Dem Dema Azadiyê ye hamlesi kapsamında eylemler düzenlendi.

Dem Dema Azadiyê Ye hamlesinin Avrupa ayağı, KCDK-E ve TJK-E’nin çağrısıyla 12 Eylül 2020 tarihinde Strasbourg’da başlatılmıştı.

STRASBOURG

Dem Dema Azadiyê ye hamlesinin birinci yılında “Direnen Kürt kadını ve direnen gerilla onurumuzdur” şiarıyla Fransa’nın Strasbourg kentinde bir miting düzenlendi.

Strasbourg Garı önünde bir araya gelen Kürdistanlılar, “Bijî Serok Apo” , “Bê Serok jiyan nabe” , “Faşist Erdoğan, katil Erdoğan” sloganları atarak, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın iradeleri olduğunu ifade etti. Eylemde Türk devletinin Kürt halkına yönelik katliamları ve Kürdistan’daki işgal girişimleri protesto edildi.

Dem Dema Azadiyê Ye Hamlesi’nin birinci yılında düzenlenen mitingde yapılan açıklamalarda, Türk devletinin soykırım politikası izlediği ifade edilerek soykırım, işgalin Öcalan üzerindeki tecritle paralel yürütüldüğü ifade edildi.

Türk devletinin saldırılarına karşı tek çözümün “Ulusal Birlik” olduğunun altı çizilen açıklamada gerillanın tarihi direnişinin zafere ulaşmasının ancak tüm Kürt halkının birlikte mücadelesiyle sağlanacağı da ifade edildi.

BERLİN

TJK-E Berlin’in “Öcalan’a özgürlük Kürdistan’a statü” çağrısıyla, Almanya’nın başkenti Berlin’in merkezindeki Breitscheidplatz’da toplanan Kürdistanlılar ve dostları Olivenplatz’a doğru yürüyüşe geçti. Berlin Dest-Dan Kadın Meclisi, Women Defend Rojava, Gemeinsam Kämpfen, Berlin Özgür Kürdistanlılar Meclisi (Nav-Berlin), CİK’e bağlı Neükölln Cami Derneği üye ve aktivistlerinin katıldığı yürüyüş, bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. yürüyüşte Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E), Women Defend Rojava, Gemeinsam Kämpfen adına açıklamalar okundu.
“Die Freiheit von Öcalan ist unsere Freiheit Die Zeit ist reif!”, “Die Befreiung der Frau ist die Befreiung der Gesellschaft!”, “Defend Kurdistan” pankartlarının taşındığı eylemde TJK-E bir açıklama yaptı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan şahsında Kürtlere soykırım politikası uygulandığı belirtilen açıklamada, “Zamanı geldi, Öcalan'ın özgürlüğü bizim özgürlüğümüzdür!” denildi.

TJKE açıklamasında şu çağrı yapıldı: “CPT başta olmak üzere uluslararası kurumları bu cani, faşist devleti durdurmaya ve üzerine düşen görevi yapmaya çağırıyoruz. Önderimiz Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğü ivedilikle ve hatasız güvence altına alınmalıdır. Kürdistan'a yönelik işgal ve soykırım saldırıları durdurulmalı ve Kürdistan'ın statüsü tanınmalıdır. Diktatör Erdoğan tüm savaş suçlarından dolayı uluslararası mahkemelerde yargılanmalıdır. Dünya topluluğu bir karar vermek zorundadır; Faşist Türk devletinin yanında yer alıp Kürt halkının katledilmesine ortak mı olacaklar? Yoksa Kürt halkının özgürlük mücadelesine destek vererek demokratik ve insani değerleri mi koruyacak? Unutmayalım ki sessizlik öldürür! Bu nedenle herkesi harekete geçmeye ve taleplerimizi desteklemeye çağırıyoruz.”
Eylem, yapılan konuşmaların ardından “Jin Jiyan Azadî “, “Yaşasın enternasyonal dayanışma” ve “Bijî Serok Apo” sloganları ardından sona erdi.

FRANKFURT

Almanya’nın Frankfurt kentinde de Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki izolasyona, hukuk dışı uygulamalara dikkat çekmek ve sağlık durumuna yönelik endişeleri dile getirmek amacıyla Hessen Kürt Kadın Hareketi öncülüğünde bir yürüyüş gerçekleştirildi. Saat 15.00 te Frankfurt Merkez Tren İstasyonunda başlayan yürüyüşe Frankfurt ve çevre illerden çok sayıda Kürdistanlı katıldı. Okunan bildirilerde AKP faşist yönetiminin Abdullah Öcalan sahsında bir bütün olarak Kürdistan ve Kürtlere uyguladığı tecrit, izolasyon ve faşist politikalar vurgulandı ve atılan sloganlarla Öcalan’ın özgürlüğü talep edildi. Kürt Halk Önderi özgür olmadıkça Kürt sorunun da çözülemeyeceğine vurgu yapıldı. Eylem şehir merkezinde saat 16.30’da sloganlarla son buldu. Eylemde çok sayıda pankart ve Öcalan’ın posterleri taşındı.

HELSİNKİ

Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de Kürt Kadın Hareketi İnisiyatifi tarafından bir miting organize edildi. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin ve Türk devletinin işgal saldırılarının protesto edildiği mitingde, tecride ve işgale karşı sessiz kalınmaması çağrısı yapıldı.

KOPENHAG

Danimarka’nın Kopenhaag kentinde de Dem Dema Azadiyê ye hamlesi kapsamında, Sêvê Kadın Meclisi öncülüğünde çadır eylemi yapıldı.