Avrupa’da Türk devletine karşı 'Öfke ve direniş haftası'

Kürdistan ve Türkiyeli devrimci ve demokratların oluşturduğu Avrupa-Kürdistan Ulusal Birlik oluşumu ile Avrupa Demokratik Güç Birliği ortak bir toplantı yaparak, 1-4 Temmuz arasını ‘Öfke ve direniş haftası’ ilan etti.

Toplantı 27 Haziran günü Almanya’nın Köln kentinde gerçekleşti. Türk devletinin Kürdistan’ın kuzey, güney ve batısına yönelik düzenlediği işgal saldırıları ve katliamlar ele alındığı toplantıda Avusturya’nın Viyana kentindeki Türk devleti menşeli faşist saldırılar ile Mannheim’de Alevi mezarlarının işaretlenmesine de dikkat çekildi.

Tüm bunların “AKP-MHP faşizmin Kürdistan halkına, Türkiyeli demokratlara, ve bölge halklarına karşı topyekûn bir savaş ve saldırı ile hedefine ulaşmak istediği” şeklinde yorumlandı.

Ji Bo Yekîtiya Netewiya Kurdistan/Ewropa ve Avrupa Demokratik Güç Birliği toplantı ardından yaptığı açıklamada, “topyekûn direniş ve ortak mücadele ile işgale ve faşizme geçit vermeyeceğiz” sloganı altında eylem ve etkinlik kararı aldıklarını bildirdi.

Bu amaçla yerellerde hızlıca ortak komiteler kurulması kararlaştırıldı. “Yeni Osmanlıcılık hayalleri kuran DAİŞ zihniyetli Erdoğan’ın sadece Kürdistan ve Türkiye halkları için değil, tüm bölge halkları için de büyük tehlike olduğuna” vurgu yapılan toplantıda, bu tehdidi gören farklı demokrat, muhalif ve gruplarla da ortaklaşma çabası yürütüleceği ifade edildi.

Açıklamada, “Tüm ülke ve yerellerde oluşacak komiteler yerellerdeki farklı Avrupalı ve göçmen kurum ve yapıları dahil ederek en geniş kesimlerle ortaklaşarak Türkiye`nin işgal ve faşist saldırılarına karşı ortak mücadele geliştirmesi ortak bir görüş olarak kararlaştırıldı” denildi.

Türk devletinin uluslararası kurumların ve devletlerin sessizliğinde güç alarak kadın, çocuk, yaşlı demeden saldırdığını belirten her iki oluşum, “Dünya halklarının desteği ile emperyalist devletlerin sessizliğine karşı bir basınç oluşturarak halklarımızın ve değerlerimizi direnişimizle koruyarak faşizmi geriletip özgürlük ve eşitliğin önünü açacağız” diye belirtti.

Bir dizi eylem kararının alındığı toplantıda şu çağrılar yapıldı: “Tüm eylem ve etkinlikleri basta tüm Kürdistanlıları, Türkiyeli, Arap, Fars, bölge haklarını ve muhalefetini katılmaya çağırıyoruz. Yine Tüm dünyada demokrat, aydın, sanatçı, kadın hakları savunucularını eylemlerimizde ortaklaşmaya ve katliamlara ve faşizme karşı ortak tutum almaya çağırıyoruz.”

1-4 TEMMUZ DİRENİŞ HAFTASI

Toplantıda 1-4 Temmuz arası “öfke ve direniş haftası” olarak ilan edildi. Temmuz ayının ilk haftasında soykırım, faşizm ve işgallere karşı aralıksız eylemler yapılması öngörülüyor.

Bu çerçevede;

1 Temmuz günü tüm bölgelerde saat 18.00’de eylemler yapılacak

2 Temmuz’da Aleviler ve gençlik organizasyonları öncülüğünde Kürdistan ve Madımak katliamlarına karşı eylemler gerçekleşecek,

3 Temmuz’da kadın hareketi öncülüğünde tüm alanlarda işgale karşı eylemler yapılacak,

4 Temmuz’da tüm dünyanın hemen her yerinde merkezi kitlesel eylemler yapılacak.

4 TEMMUZ EYLEMLERİ

4 Temmuz’da merkezi eylemlerin yapılacağı yerler şöyle sıralandı:

Almanya’da NRW Eyaleti Köln merkezli, Berlin, Erfurt, Kassel, Sachsen, Hannover Eyalet , Hamburg, Bremen, Oldenburg Kiel, Frankfurt, Giessen, Mainz, Nurnberg, München, Stuttgart-Phorzheım, Freiburg, Helborn, Bodensee, Mannheim, Saarbürchen, Darmstat; Fransa’da Paris, Marsilya, Bordeaux, Draguignan, Lyon, Rennes, Strasbourg; İsviçre; İtalya; İngiltere-Londra merkezli ; Hollanda’da Amsterdam ve Arnhem; Belçika’da Brüksel, Liege ve Anvers; İsveç’te Stocholm, Borlange- Göteborg, Danimarka; Finlandiya; Norveç; Avusturya’da Viyana, Linz ve Tirol; Kanada; Avustralya, Yunanistan ve Kıbrıs.

10-13 TEMMUZ ARASI HANNOVER-BERLİN ARASI YÜRÜYÜŞ

Toplantıda Türk devletin Şenga’le ve Êzidîlere yönelik katliamlarına karşı ve Şengal’in statüsünün tanınması için de bir eylem planlandı. Bu amaçla 10 Temmuz’da Hannover’de bir uzun yürüyüş başlatılacak, 13 Temmuz’da son bulacak.

10 TEMMUZ’DA IRAK KONSOLOSLUKLARI ÖNÜNDE EYLEM

10 Temmuz günü özellikle Güney Kürdistanlı organizasyonlar ve aydınlar öncülüğünde Frankfurt, Berlin, Londra, Brüksel, Stockholm, Den Haag ve Oslo’da Irak ve Türkiye konsoloslukları önünde Türkiye’nin saldırıları protesto edilecek, bu saldırıların önüne geçilmesi istenecek.

BERLİN PARLAMENTOSU ÖNÜNDE ÇADIR KURULACAK

Eylem planlaması kapsamında 14 Temmuz’dan 18 Temmuz’a kadar Rojava kurumlarının inisiyatifinde Efrîn’deki işgal ve insanlık dışı saldırılara karşı Berlin Parlamentosu önünde bir çadır eylemi yapılacak.

MAXMUR İÇİN 25 TEMMUZ’DA LOZAN’DAN BM ÖNÜNE YÜRÜYÜŞ

Birleşmiş Milletler’in koruması altındaki Maxmur mülteci kampına yönelik saldırılar ve ambargoya karşı da İsviçre’de bir eylem yapılacak. 25 Temmuz günü Lozan’dan başlatılacak yürüyüş BM önüne kadar sürecek.