Avrupa'daki 1 Mayıs kutlamalarında açlık grevcileri selamlandı

Avrupa kentlerindeki 1 Mayıs kutlamalarına katılan Kürdistanlılar, İmralı tecridini protesto etti, açlık grevi direnişçilerini selamladı.

STUTTGART

1 Mayıs Emekçi Bayramı dolayısıyla sabah saatlerinde Almanya Stuttgart Marienplatz’da binlerce kişi bir araya gelerek, Markplatz’a doğru yürüyüşe geçti. En önde sendikaların olduğu kortejde, MLPD, Die Linke, DKP, Verdi, DGB ve Alman antifaşist örgütleri yer aldı. DTKM, MLKP, HDK-A, ATİK, DİDF, Partizan, TKP-ML, KKE, Tamiller gibi bir çok grubun da yer aldığı kutlamada, sendikalar 4 kilometre sloganlarla yürüdü. Eylemde ‘Hoch die enternasyonele Solidarite’ sloganları atıldı.    

Kutlamada Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın ve açlık grevi direnişçilerinin fotoğrafları da taşındı. Yürüyüş boyunca "Öcalan'a özgürlük", "Yaşasın 1 Mayıs", "Bijî Yek Gulan", " Ölüm oruçlarına ses ver" Bijî Berxwedana Leyla’ sloganları da atıldı.

HAMBURG

Almanya'nın Hamburg kentinde de 1 Mayıs coşkuyla kutlandı. Kutlamalarda DTK Eşbaşkanı Leyla Güven öncülüğündeki açlık grevi direnişleri de selamlandı. Damtor tren istasyonunda başlayan yürüyüşe partiler, sendikalar ve çok sayıda kurum katıldı. 10 binden fazla kişinin katıldığı yürüyüşte Kürdistanlılar da açlık grevlerine dikkat çeken dövizler taşıdı, sloganlar attı ve tecridi protesto etti. Diğer devrimci kurum ve kişilerin de Kürdistanlıların sloganlarına eşlik ettiği görüldü.

BONN

Almanya'nın Bonn kentinde de 1 Mayıs kutlaması düzenlendi. Bonn Belediyesi önündeki etkinliğe katılan Kürdistanlılar, İmralı tecridi ve tutsakların açlık grevleri ile ölüm oruçlarına dikkat çekti.  Yüzlerce Alman da Kürdistanlılara sloganlarla destek oldu.

FREIBURG

Almanya'nın Freiburg kentindeki 1 Mayıs kutlamasına, aralarında Freiburg Demokratik Kürt Toplum Merkezi, Nuda Kadın Meclisi, Freiburg Alevi Kültür Dergahı ve Avrupa Aleviler Birliği üyelerinin de bulunduğu binlerce kişi katıldı. Yürüyüş için sabah saatlerinde Freiburg Kirchplatz'da toplanıldı.

Kürt yürüyüşçüler de tecrit ve açlık grevleriyle ilgili kitleyi bilgilendirdi. Kürt konuşmacılar, duyarlı çevrelerin tecride müdahale etmesi gerektiğini belirtti.

Kutlamada Koma Se Gulen Azad folklor tarafından yapılan gösteri de büyük ilgi gördü. 

VİYANA

Avusturya'nın başkenti Viyana'daki Demokratik Kürt Toplum Merkezi bünyesinde faaliyet yürüten FEYKOM tarafından 1 Mayıs kutlaması düzenlendi. Kutlamalar için opera binası önünde toplanıldı. Yürüyüş boyunca açlık grevlerine dikkat çekmek amacıyla hazırlanan bildiriler dağıtıldı. Viyana Belediyesi'ne doğru düzenlenen yürüyüşe, SPÖ Belediye Başkanı başta olmak üzere genel başkan ve kabinesi de katıldı. Kutlamada İmralı tecridinin derhal son bulması gerektiği mesajları da verildi.

Kürdistanlılar, Komintern'in organizesiyle piknik alanına doğru düzenlenen yürüyüşe de katılım sağladı. 

MORBİHAN

Fransa'nın Morbihan bölgesindeki işçi sendikaları, sarı yelekliler ve Kürdistanlılar, 1 Mayıs'ı Hennebont kentinde kutladı. 

Lorient kentindeki Kürdistanlılar, Morbihan Alevi Derneği ve BİR-KAR üyeleri de kutlamaya katıldı.

Kürdistanlılar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik tecride karşı süren açlık grevleri ile ölüm oruçlarına da dikkat çekti.

SALZBURG

Avusturya'nın Salzburg kentindeki 1 Mayıs etkinliğine, elliye yakın kurum katıldı. Kutlamaya katılan Kürdistanlılar, tecride karşı DTK Eşbaşkanı öncülüğünde süren açlık grevlerine dikkat çekti. Haupbahnhof'ta başlayan yürüyüşte konuşan kurum temsilcileri, 1 Mayıs'ın önemine değinirken, Kürt temsilciler de tecride karşı bildiri dağıttı. Etkinlik Lehen'deki merkez kütüphanenin önünde bitti. 

MARSİLYA

Fransa'nın Marsilya kentindeki 1 Mayıs yürüyüşü de Vieux Pourt Meydanı'nda başladı. 

Kürdistanlıların da yoğun katılım sağladığı yürüyüşte, Leyla Güven'in büyük posteri açıldı, direnişlere dikkat çeken bildiriler dağıtıldı.

Joliette Meydanı'na doğru başlayan yürüyüşte, PKK flamaları dalgalandırıldı, Fransızların da "Bijî YPG/YPJ" sloganlarını atması dikkat çekti.

STRASBOURG

Fransa'nın Strasbourg kentinde, sol partiler, işçi sendikaları, ekolojist ve feminist grupların katılımıyla 1 Mayıs kutlandı.

Marechal de Lattre de Tassigny Meydanı'nda bir araya gelen yüzlerce kişi, sloganlar eşliğinde kentte bir yürüyüş düzenledi. Yürüyüşe Fransız Komünist Partisi (PCF), ülkenin en büyük işçi sendikasi CGT, sol dernek Solidaire, ekolojist feminist gruplar katıldı. Sarı yelekliler hareketinden de temsili düzeyde katılım oldu. 1 Mayıs kutlamalarına ayrıca Demokratik Kürt Toplum Merkezi, Partizan, ATİK ve DİDİF de katıldı.

Macron hükümeti ve polis şiddetine karşı sık sık sloganların atıldığı yürüyüş, daha sonra dans ve müzik eşliğinde devam etti.

Yürüyüşte DTK Eşbaşkanı Leyla Güven öncülüğünde tecride karşı başlayan açlık grevlerine dair anonsla bilgilendirme yapıldı ve 14 Kürt aktivistin de 136 gündür Strasbourg’da açlık grevinde olduğu dile getirildi. İmralı tecridinin insanlık suçu olduğuna dikkat çekilirken, Kürt halkının direnişini sahiplenme çağrısında bulunuldu.

BORLANGE

İsveç'in Borlänge şehrindeki 1 Mayıs kutlaması, Leyla Güven ve tüm açlık grevcilerine adandı. Kutlama, İsveç Sol Parti ve NÇDK tarafından ortaklaşa düzenlendi. Yürüyüşte Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posterleri, KCK, PKK bayrakları taşındı. Yürüyüşte tecride karşı süren açlık grevlerine ilişkin bildiriler dağıtıldı.

Mitingde NÇDK adına konuşan Borlänge Belediyesi Meclis Üyesi Velide Çiçen, açlık grevleri ve tecritle ilgili Türk devletine baskı uygulamanın önemine dikkat çekti. Rojava'daki devrimi de selamlayan Çiçen, Avrupa devletlerinin tecritle ilgili rol alması gerektiğini kaydetti. 

BRÜKSEL

Belçika'nın başkenti Brüksel'de de 1 Mayıs kutlandı. İşçi ve emekçilerin sendikalarının yanı sıra YJK-B ve NAV-BEL de kutlamaya katıldı. Pankartlarla İmralı tecridine karşı açlık grevlerine dikkat çekilen kutlama, Saint Gilles Meydanı'nda yapıldı. Kitle, buradan De Beurs Meydanı'na yürüdü.