Avrupa’daki Kürtlerin eylemleri sürüyor

Almanya, İsviçre ve Fransa’da bir araya gelen Kürdistanlılar, Öcalan’a yönelik tecridin kırılması amacıyla yapılan açlık grevi direnişlerini sahiplenmek amacıyla eylemde.

Almanya’nın Stuttgart kentinde “Tecride karşı yaşam platformu” bir dizi eylem yaptı. Stuttgart Schloßplatz’da start verilen eylemde Leyla Güven ve açlık grevlerini anlatan bildiriler dağıtıldı. “Tecrite karşı yaşam platformu” bileşenlerinin organize ettiği bilgilendirme standı 16.00’da başladı. Onlarca kişinin katıldığı eylemde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan ağırlaştırılmış tecrite dikkat çekildi. Eylem saat 18:00 kadar devam edecek.

HAMBURG

Almanya’nın Hamburg kentinde de açlık grevi direnişlerine dikkat çekmek amacıyla insan zinciri eylemi yapıldı.

Mönckeberg caddesinde oluşturulan insan zincirine çok sayıda Kürdistanlı ve Alman katıldı. Burada yapılan açıklamada açlık grevinin amaçlarına ilişkin konuşmalar yapıldı. “Öcalan üzerindeki tecride son” ve “Leyla Güven halkımızın onurudur” pankartı açıldı.

Bildirilerin de dağıtıldığı eylemde sık sık, “Be serok jiyan na be”, “Biji berxwedana zindana” sloganları atıldı. Eylem yaklaşık iki saat sürerken 22 Nisan’da yapılacak olan barış yürüyüşüne katılım çağrısı ile sona erdi.

BORDEAUX

Fransa’nın Bordeaux kentinde de açlık grevi direnişlerine dikkat çekmek amacıyla bir miting düzenlendi. Eylemlerin süreceği belirtilen eylem, “Biji berxwedana zindanan” sloganlarıyla sona erdi.

BASEL

Açlık Grevleriyle Dayanışma Platformunun çağrısıyla Claraplatz’da gerçekleştirilen sessiz eylemle Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecrit protesto edilirken, HDP Milletvekili ve DTK Eşbaşkanı Leyla Güven öncülüğünde bir çok merkezde sürdürülen açlık grevlerinin gelmiş olduğu kritik aşamaya dikkat çekildi.

Ağızlarını siyah bantlarla kapatan eylemciler uluslararası devletler ve kurumların açlık grevlerine yönelik suskunluğunu protesto etti. Eylemde tecrite karşı fedai eylemlerle şehit düşen direnişçiler ile süresiz ve dönüşümsüz açlık grevinde olan direnişçilerin fotoğraflarıyla üzerinde “Öcalan’a yönelik süresiz ve dönüşümsüz açlık grevindeler”, “Yaşasın zindan direnişi yazılı pankartlar taşındı. Aktivistler tarafından Almanca bildirilerin dağıtıldığı ve yaklaşık 1 saat süren eylem daha sonra sonlandırıldı.

DELEMONT

Jura kantonun başkenti Delémont kentinde merkez tren istasyonu önünde açlık grevlerinin gelmiş olduğu kritik aşamaya dikkat çekmek amacıyla bir eylem gerçekleştirildi. Yüzlerine açlık grevi direnişçilerinin maskelerini takan eylemciler burada sık sık “Bijî berxwedana zindana”, “Direne direne kazanacağız”, “Leyla Güven onurumuzdur” sloganları attı. Fransızca bildirilerin de dağıtıldığı eylem daha sonra sonlandırıldı.

FRIBOURG

Merkez tren istasyonu önünde gerçekleştirilen eylemde “Kürt aktivistler Öcalan’a yönelik tecrite karşı süresiz ve dönüşümsüz açlık grevindeler” pankartı açıldı. Eylemde “Es lebe Öcalan”, “Terörist Erdoğan”, “Biji Serok Apo” sloganların atıldı. Açlık grevi direnişçilerinin fotoğraflarının taşındığı eylemde Fransızca bildiriler okundu. Eylem gerçekleştirilen oturma eyleminin ardından sonlandırıldı.

ZÜRİH

Açlık Grevleriyle Dayanışma Platformunun çağrısıyla Kanton Parlamentosu’nun olduğu Rathaus alanında bir miting gerçekleştirildi. Leyla Güven maskelerini yüzlerine takan eylemciler boyunlarında “Bir Milletvekili Leyla Güven Öcalan’a yönelik tecrite karşı süresiz ve dönüşümsüz açlık grevinde” yazılı dövizler taşıdı.

Sık sık açlık grevlerine dikkat çekilen sloganların atıldığı eylem Açlık Grevleriyle Dayanışma Platformu adına Almanca bildirilerin okunmasının ardından sonlandırıldı.