Avrupa'daki Kürdistanlı kurumlardan OPCW'ye mektup

OPCW'ye mektup gönderen Avrupa'daki Kürdistanlı kurumlar, "Asli göreviniz olan kimyasal saldırıların engellenmesi için acilen harekete geçmenizi talep ediyoruz" dedi.

Avrupa'daki Kürdistanlı kurum ve partiler, işgalci Türk devletinin kimyasal saldırılarına karşı OPCW'ye mektup gönderdi.

Mektubun tamamı şöyle:

"Nisan 2021 tarihinden bu yana Irak sınırları içinde Kürdistan Bölgesel Hükümeti’nin yetki alanında Türk devletinin bitmeyen askeri müdahalesine tanık oluyoruz. Uluslararası hukuk açısından işgal hareketi olarak tanımlanabilecek bu girişim kendisiyle birlikte çok ciddi hak ihlalleri yaratmaktadır.
Bu ağır ihlaller arasında en başta yasaklanmış silahların kullanılması gelmektedir. Bu bölgeden, gerek savaş alanı olması gerekse sivil ve bağımsız heyetlerin incelemesine kapalı olmasından dolayı yeterli bilgi alınamamaktadır.

'EN AZ 323 KEZ KİMYASAL SİLAH KULLANILDI!'

Çatışma alanının bağımsız gözleme kapatılması sorun olduğunun da bir delili olmaktadır. Bu koşullar altında kamuoyuna ulaşan bilgiler doğal olarak yasaklanmış silahlara, kimyasal saldırılara maruz kalan gerilla güçleri ve yakınları tarafından gelmektedir.

Güncel bilgilere göre, çatışmaların başladığı 23 Nisan ile 23 Ekim 2021 arasında ki altı (6) aylık süre içinde en az 323 kez kimyasal silah kullanıldığı tespit edilmiştir. Bu süre içinde de kimyasal saldırı sonucu 38 gerilla yaşamını yitirmiştir.

Kimyasal silahların kullanıldığı 3 Eylül 2021 tarihli Girê Sor olarak bilinen bölgede gerçekleşen saldırıda 6 gerilla yaşamını yitirmiş ancak 3 gerilla zarar görmelerine rağmen kurtulmuşlardır. Saldırıdan kurutulan 3 gerilla daha sonra kullanılan gazın kokusu, tadı ve üzerlerindeki etkilerine dair somut bilgiler vermişlerdir. Ayrıca yaşamlarını yitiren gerillaların durumlarına ilişkin gözlemlerini aktarmışlardır. Bu somut veriler, en azından konunun derinliğine araştırılmasının gerektiğine bizi ikna etmektedir.

Yine alınan bazı bilgilere göre çatışma alanı haline getirilen Behdînan bölgesindeki insanlar da kullanılan kimyasal silahlardan etkilendikleri için farklı hastanelere kaldırılmışlardır. Bölge halkı baskı altında tutulduğu için bilgi vermekten çekinmektedir.

'HIZLA HAREKETE GEÇMELİSİNİZ'

Sayın Yetkililer;

Türk devletinin Kürt halkına karşı yürüttüğü savaşta sivillere karşı acımasız bir şiddet ve katliam uyguladığını uluslararası yargı mekanizmalarının kararlarında da görmek mümkündür. Aynı zamanda yasaklanmış silah kullandığına dair pek çok kez kesinleşen bilgiler, incelemeler bizzat Avrupalı kurumlarca ortaya konulmuştur. Özellikle son beş yıllık süreç içinde Kürt halkına karşı sürdürülen imha savaşı, etnik temizliği hedefleyen saldırılarda her türlü kirli yöntemleri kullanabildikleri görüyoruz.
Türk devletinin, kimyasal silah kullanma pratiğinin ve kapasitesini var olduğunu, hiçbir hukuk ve normu tanımadığını, bu devletin hedefi haline gelen Kürt halkı gayet iyi bilmektedir. Ancak çarpıcı olan uluslararası güçlerin, kurumların, kendini bağımsız olarak tanımlayan kesimlerin bu hukuk ve insanlık dışı saldırılar karşısında adeta bir duvar misali sessiz kalmalarıdır.
OPCW olarak kimyasal silahların kullanılması konusunda en hızlı ve aktif harekete geçmesi gereken kurum olduğunuzu biliyoruz. Uluslararası camianın sessizliği içinde en fazla sizin tutumunuz bizi etkilemektedir. Kürt halkının, kimyasal silahların kullanılması konusunda en yetkili kurum olan sizlerden beklentisinin olması normal değil mi? Sizlerin varlık nedeni, yasaklanmış silahların kullanılmasını engellemek değil mi? Peki, neden bunca bilgiye ve kaygıya karşı harekete geçmiyorsunuz?
Sizlerden Kürt halkına karşı ciddi bir açıklama yapmanızı bekliyoruz. Halkımız bu kimyasal silah saldırıları konusunda sizlerin açık tutum almanızı, girişimlerde bulunmanızı bekliyor. Sizler sessiz kaldığınız sürece, bu saldırıları onayladığınız gibi bir fikre kapılmaktadır.
Bizler aşağıda imzası bulunan Avrupa'daki Kürdistanlı parti ve  kurumları olarak, halkımızın bu kaygılarını paylaşıyor, sizlerden bir açıklama bekliyoruz. En önemlisi de asli göreviniz olan kimyasal saldırıların engellenmesi için acilen harekete geçmenizi talep ediyoruz."

İMZACILAR

Mektupta imzası bulunan kurumların listesi ise şöyle:
"YNK (Yektiya Niştimanî Kurdistan)
Tevgêra GORRAN
KCDK-E (Kongreya Civakên  Demokratîk ên Kurdistaniyên li Ewrupa)  KUR
TJK-E (Tevgêra Jinên Kurdistanê-Ewrupa)
Partiya ŞÛÎ Kurdistan  Basur
Kongra Star (Rêxistna Jin Rojava, Bakur-Rojhilatê Sûryê) Europe
Partiya Zahmetkêşan - Başûr
PADÊ (Partiya Azadî û Demokrasiya Êzîdiya)
Tevgêrê Azadî
PYD (Partiya Yekîtiya Demokrat)
P.D.K.S  (Partiya demoqrat a kurdî ya sûrî )
Partiya Çep a Kurd li Sûrî.
Tevgera Nûjen ya Kurdistanî-Sûrya.
PÇDKS ( Partiya çep a Demoqrat a Kurd li Sûriyê.)
Partiya Demokrata Kurd li Sûriya( El Partî).
Partiya Çep a Demokrat li  Sûriya.
Partiya Rêkeftin a Kurd li Sûrya.
Partiya Çaksaziya Kurd li Sûriya.
Partiya Kesk a Kurdistanî li Sûriya.
Partiya Demokrata Kurdistanî li Sûrya.
Partiya Komanist a Kurdistanî li Sûriya.
PÎK (Partiya islamiya Kurdistan)
KKP ( Partiya Kominista Kurdistan)
Tevgera Kawa
PJAK(Partiya Jiyana Azada Kurdistan)
Yakyatî Şorşgêrî Kurdistan
KODAR  (Civaka Demokratîk û Azada Rojhelatĕ Kurdistan)
KJAR (Civaka Jinên Rojhelatî Kurdistan)
Platforma Horam
Plattform Zagros
Plattform Yarsan
Yarî Kurd
Partiya Dimokrati Pêşvero kurdi Li Surîya
Tevçand (Tevgera Çand û Hunera Kurd)
Kurdische Gemeinde Stuttgart e.V
FEDA ( Federesyona Elewîyên Kurdistan)
NAV – YEK (Federasyona Komelên Êzidiya)
Kurdische Zentrum Berlin
CIK ( Civaka Islamiya Kurdistan)
Enstituta Kurdî – Almanaya
Enstituta Kurdî – Bruksel
MŞD ( Meclîsa Şingal a Derveyî Welat)
YMK ( Yekîtîya Mamostayên Kurdistan)
YES (Yekitiya Êzdiyên Sûri)
Kurdisch Gemeinde Brandenburg - Berlîn  
Dachverband der Êzidischen Frauenräte
DKF (Deutsch-kurdisches Forum) e.V  Dresden
Mezopotamya Halk Kongresi.
Mezopotamya Özgurluk Partisi.
Kurdistan human rights Association
Civaka Kurd ji bo Neteweyên Yekbûyî."