GÖRÜNTÜLÜ

Avrupa Newroz’unda direniş mesajları ve coşku

Avrupa kentlerinde gerçekleştirilen Newroz kutlamalarında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü haykırıldı, Kurdistan Özgürlük Gerillası ve tüm direnenler selamlandı.

AVRUPA'DA NEWROZ

Avrupa’nın birçok kentinde Newroz ateşleri yakıldı, meşaleli yürüyüşler düzenlendi.

HAMBURG

Almanya’nın Hamburg kentinde Newroz, meşaleli bir yürüyüşle kutlandı. Tevgera Ciwanên Şoreşger (TCŞ) ve Jinên Ciwanên Tekoşer (TekoJIN) tarafından organize edilen meşaleli yürüyüşe yüzlerce Kurdistanlı ve dostu katıldı. Rote Flora Kültür Merkezi önünde başlayan meşaleli yürüyüş öncesinde halaya tutuşan Kurdistanlıların coşkusu görülmeye değerdi. Saat 19.00’da başlayan meşaleli yürüyüş ile Hamburg sokakları adeta Newroz ateşinin rengine büründü. Yürüyüşte sık sık “Bijî Serok Apo”, “Bijî berxwedana gerîla”, “Bijî berxwedana zindanan” ve “Bijî Newroz” sloganları atıldı. Yürüyüş kortejinin en önünde NEWROZ yazılı pankart ile yürüyen Kurdistanlıların etkinliği Gansemarkt semtinde çekilen halayla sona erdi.

KASSEL

Almanya’nın Kassel kentinde “Önder Apo’ya Özgürlük Newrozu” şiarıyla kutlandı. Kurdistan Özgürlük Şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan kutlamada Newroz ateşi yakıldı. Kitle, sanatçılar Hozan Serfiraz, Silava ve Çocuk Korosu’nun şarkıları eşliğinde bol bol halay çekti. Etkinlikte Gemeinsam Kämpfen oluşumu adına Newroz’a dair bir konuşma yapıldı.

AMSTERDAM

Hollanda’nın Amsterdam kentinde Newroz, yüzlerce kişi ile kutlandı. Leidsplein’de akşam saatlerinde yapılan kutlamada halk, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri ve PKK flamaları taşıdı. Yakılan Newroz ateşi üzerinden atlayan kitle, halaya durdu.

DEN HAAG

Hollanda'nın Den Haag şehrinde akşam saat 19.00'da,yüzlerce Kurdistanlı, geleneksel Newroz kutlamaları için bir araya geldi. Kutlama, Den Haag Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nin öncülüğünde gerçekleşti ve coşku dolu bir atmosferde geçti.

Katılımcılar, Newroz ateşini yakma geleneğini sürdürdüler. Halaylarla süslenen kutlama, Kürt kültürünün zenginliklerini yaşatmanın yanı sıra, Öcalan'a Özgürlük sloganlarıyla da anlam kazandı.

Kutlamanın sonunda, katılımcılara 24 Mart 2024 Pazar günü Hollanda'nın Rijswijk şehrinde gerçekleştirilecek olan genel Newroz kutlaması hakkında bilgi verildi.

PARİS

Fransa’nın başkenti Paris’in Villiers le Bel banliyösünde Kurdistanlılar ve dostları Newroz ateşini yakıp halay çekerek coşkulu bir kutlama gerçekleştirdi. Havai fişeklerin gözyüzünü aydınlattığı kutlamada halk, sık sık “Bijî Serok Apo” sloganını atarak, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü haykırdı.

BERLİN

Almanya’nın başkenti Berlin’de siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katılımıyla Newroz resepsiyonu yapıldı. Newroz tertip komitesinin organize ettiği resepsiyonun açılış konuşmasını Mehtap Erol yaptı. Mehtap Erol, Newroz’un tarihçesini anlatarak önemine vurgu yaptı. Tertip komitesi adına konuşan Nure Alkış ise, “Newroz bizim için diriliş, direniş anlamındadır. Bu nedenle Mazlum Doğan, Ronahî, Bêrîvan ve nice Newroz şehitleri şahsında tüm Kurdistan şehitlerini anarak başlamak istiyorum” dedi.

Nure Alkış devamla “Bilindiği gibi 26 yıldır Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan şahsında halklar tecrit edilmiş durumdadır. Bu tecridi kırmak için ve fiziki özgürlüğünü sağlamak için bizler de mücadelemizi büyüteceğiz. Son üç yıldır hiçbir haber alınamayan Önder Öcalan üzerindeki tecridi kırana ve fiziki özgürlüğünü sağlayana dek bulunduğumuz her alanda mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu.

Sol Parti (Die Linke) eyalet milletvekili de şöyle konuştu: “Newroz sadece farklı kültürleri ve nesilleri bir araya getirmiyor. Bu bir barış ve dayanışma kutlamasıdır. Newroz, Kürtler için de direnişin simgesi haline geldi. Baskı ve sömürüye karşı direnişin sembolü olan bugün, kendi kaderini tayin etme, barış ve özgürlük günü olarak tüm dünyada kontrol edilemeyen bir yangın gibi yayıldı. Bu nedenle bugün özgür bir dünya, sömürünün ve baskının olmadığı bir toplum, cinsiyet eşitliği ve kardeşliğin hakim olduğu bir toplum için verilen mücadeleyi kutluyoruz. Kısacası Newroz sınırsız bir dayanışma günüdür. Bu nedenle Newroz pîroz be!"

Newroz resepsiyonu, Sanatçı Cemile Dinçer’in şarkıları ile son buldu.

BREMEN

Almanya’nın Bremen kentinde Seve Kadın Meclisi ve Brati e. V öncülüğünde geleneksel Newroz yürüyüşü düzenlendi. Leibnitzplat’da davul zurnalarla başlayan yürüyüşe kadın genç, çocuk yaşlı Bremen’deki Kürt toplumu ve Alman dostları katıldı. Her yıl Newroz akşamı düzenlenen Newroz yürüyüşü, bu yıl “savaşa, işgale ve talana karşı özgürlük Newrozu” sloganıyla düzenlendi.

Leibnitzplatz’da toplanan Kurdistanlılar ve dostları, kent meydanı Domsheide, Obernstrasse ve Hauptbahnhof güzergahında yürüdükten sonra Bremen Eyalet Parlamentosu önünde yaktıkları ateş ile Newroz kutladı.

Yürüyüş boyunca “Bijî Serok Apo”, “Ji Kurdistan re Azadî, Ji Öcalan re Azadî”, “Jin Jiyan Azadî”, “Hoch die internationale Solidaritat”, “Bijî Berxwedana Gerîla”, “Bijî Berxwedana Rojava” sloganları atıldı.

Geleneksel Newroz yürüyüşü Newroz ateşinin yakılması ve halaylarla son buldu.

KÖLN

Almanya’nın NRW Eyaletinde Newroz Bayramı etkinlikleri kapsamında Köln Demokratik Kürt Derneği’nin organizasyonu ile Köln Hauptbahnhof önünde meşaleli Newroz yürüyüşü düzenlendi. Yöresel kıyafetleri ile kadınların çoğunlukta olduğu kitle, PKK flamalarını açarak, davul zurna eşliğinde halaylar çekti. Sık sık Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan özgürlüğünü talep eden sloganlar atan kitle, akşam karanlığının çökmesi ile yaktıkları meşaleler ile ‘Newroz Pîroz Be’ sloganları eşliğinde yürüyüşe geçti. Kadınların ön kortejde ulusal kıyafetleri ile yer aldığı yürüyüş güzergahı boyunca sık sık ‘Bijî Serok Apo’ sloganı atıldı.

Meşalelerin yakıldığı yürüyüşte, güzergah boyunca davul zurnalar eşliğinde halaylar çekildi. Halay ve zılgıtlarla Newroz’u kutlayan Kurdistanlılar, yürüyüş istikametinde bulunanların ilgi odağı oldu. Rengarenk ulusal kıyafetler ve PKK flamalarıyla halaylar eşliğinde başlayan yürüyüş, Heumarkt önünde son buldu.

Heumarkt önündeki alanda Kurdistanlılar davul, zurna ve zılgıtlar eşliğinde Newroz ateşi yaktı. Newroz ateşi etrafında uzun süre halaylar çeken Kurdistanlılar, yapılan konuşmaların ardından dağıldı.

DARMSTADT

Almanya’nın Darmstadt kentinde Roza Kadın Meclisi ve DKTM’nin (Demokratik Kürt Toplum Merkezi) organize ettiği Newroz kutlamasına yüzlerce Kurdistanlı ve dost katıldı.

Kurdistanlılar ve dostları, saat 18:00’da başlayacak yürüyüş için Friedensplatz’ta bir araya geldi. Stantların kurulduğu meydanda kitle halaya tuttu. SPD, Die Linke ve İnterventionistische Linke’yi (IL) temsilen dost katılımcılar da birer konuşma yaptı.

SPD adına söz alan Hessen Eyaleti Milletvekili Bijan Kaffenberger, Kurdistanlıların Newroz’unu kutlarken bu organizasyonu örgütleyen ve emeği geçen Kurdistanlı kadınlara teşekkür etti. Ayrıca yakın zamanda Avrupa gerçekleşecek seçimlere ilişkin de Kürt halkının katılımının önemli olduğunu vurgusunu yaptı.

Die Linke temsilcisi Uli Franke ise, Gazze ve Kurdistan’daki savaş arasındaki bağa dikkat çekerek her iki halkın da kendi kaderini tayin etme konusu ve isteminin en doğal hak olduğunu söyledi. Ayrıca Kürt halkının Almanya devleti tarafından kriminalize edildiğine  dikkat çekerek buna bir an önce son verilmesi gerektiğini vurguladı.

Interventionistische Linke (IL) adına söz alan temsilci de kapitalist sistemin insanlığın her şeyini elinden aldığını belirterek, “buna karşı savaşımızı birleştirmemiz gerekiyor” dedi ve Kurdistanlıların ulusal Newroz bayramını kutladı.

Darmstadt Meclisi adına yapılan konuşmalarda ise, Newroz’un Kürt halkı için baharın başlangıcından çok öte direniş bayramına dönüştüğü belirtilerek, “Geçmişte olduğu gibi bugün de meydanlarda Newroz bayramını büyük bir kararlılıkla kutluyoruz. Direniyoruz ve kazanacağız” mesajı verildi.

 Kurdistanlılar daha sonra Darmstadt kent merkezine doğru meşaleler ile yürüyüşe geçti. Yürüyüşte sık sık “Bijî Serok Apo”, “Newroz pîroz be” sloganları atılırken gerillanın efsane direnişini de selamladı. Etkinlik, 23 Mart’ta Frankfurt’ta yapılacak merkezi Almanya Newrozuna katılım çağrılarıyla son buldu.

STRASBOURG

Fransa’nın Strasbourg kentinde meşaleli bir yürüyüşle direnişin ve yeniden dirilişin bayramı Newroz kutlamaları başladı. Avrupa Gençlik Hareketleri Tewgera Ciwanên Şoreşger (TCŞ) ve Jinên Ciwanên Têkoşer (TekoJIN) tarafından organize edilen meşaleli yürüyüşte Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için Kürt halkının direnişini büyütmesi çağrısı ön plana çıktı.

Place de Republique’den Place Kleber’e düzenlenen yürüyüşte sık sık “Zap, Avaşîn, Metîna, berxwedana gerîla”, “Bijî Serok Apo”, “Jin, jiyan, azadî”; “Nous sommes tous PKK” sloganları atıldı.

Yol boyunca yapılan konuşmalarda ise Newroz’un Kürt halkının tarihsel direnişinin simgesi olduğu vurgulanarak Çağdaş Kawa’nın ise Mazlum Doğan olduğunun altı çizildi. Kürt halkının zalim Dehaq’a karşı zafer meşalesinin Amed zindanlarında yakıldığı ifade edilerek,  unutturulmak istenen Kürt halkının Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve yoldaşlarının Kürt halkını yeniden dirilttiği ifade edildi.

“Önder Apo ve Kurdistan özgürleşinceye kadar mücadelemiz devam edecek” denilen konuşmalarda Newroz meşalesinin yaşam var olduğu müddetçe Kürt halkının elinde başkaldırı ve direniş simgesi olarak taşınacağı vurgulandı. Place Kleber’de sona eren yürüyüşün ardından Kurdistan Özgürlük Şehitleri için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Newroz ateşinin yakıldığı meydanda kutlamalar, çekilen govendle sona erdi.

Strasbourg Newroz Komitesi ise 30 Mart tarihinde düzenlenecek merkezi Newroz etkinliğine katılım çağrısında bulundu.

MULHOUSE

Newroz dolayısıyla meşaleli yürüyüş düzenlenen bir diğer Fransa kenti Mulhouse ise yürüyüş Place du Marché’de başladı. Kent içerisinde düzenlenen yürüyüşte Newroz’un direnişin bayramı olduğu sloganlarla ifade edildi. “Bê Serok jiyan nabe”, “Bijî Newroz”, “Jin, jiyan, azadî” sloganlarının atıldığı yürüyüş Place du Marché’ye geri dönüşle sona erdi. Yürüyüşün ardından Newroz ateşi yakıldı. Govendle sona eren meşaleli yürüyüş sonrasında 30 Mart tarihinde Strasbourg kentinde düzenlenecek merkezi Newroz kutlamasına katılım çağrısında bulunuldu.

VİYANA


Avusturya’nın başkenti Viyana’da DEM-KURD’un organize ettiği meşaleli Newroz yürüyüşüne yüzlerce Kurdistanlı ve dostları katıldı. Bu yılki Newroz, “Kürt sorununa çözüm ve Abdullah Öcalan’a özgürlük” şiarı ile düzenlendi.

Votivpark’ta saat 19.00’da bir araya gelen halk, Kurdistan Özgürlük Şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Civaka Azad Eşbaşkanı Ahmet Zirek ve Defend Kurdistan’dan aktivistler birer konuşma yaptı. Zirek, Demirci Kawa’nın sürdürdüğü direnişin Zagros dağlarında devam ettiğini vurguladı; “Kurdistan Özgürlük Hareketi’nin bugünkü yaptığı müjdeli ruh ile Newroz’unuzu kutluyorum” dedi.

Defend Kurdistan‘dan aktivistler, “Devrimi sahiplenmeliyiz ve Rojava’yı savunmalıyız” diyerek “Yaşasın uluslar arası dayanışma” sloganını attı. Ardından kitle, meşaleleri yakarak davul eşliğinde “Newroz pîroz be“ ve „Bijî Serok Apo“ sloganlarıyla yürüyüşe geçti. Kitlenin haykırışı Viyana caddelerinde yankılandı. Heldenplatz’ varan Kurdistanlılar ve dostları, yöresel elbiseleri ve zılgıtlarıyla Newroz ateşini yaktı, etrafında halay çekti.

Viyana’da kutlamalar yarın ve öbürgün de devam edecek.  

GRAZ

Avusturya’nın Graz kentinde Kurdistanlılar ve dostları Newroz ateşini yakarak çektikleri halaylarla Newroz’u coşkuyla kutladı. Kutlamanın yapıldığı Hauptplatz'a "Newroz Pîroz Be" pankartı asıldı. Kurdistani birçok bayrak ve flamanın taşındığı Newroz, Kurdistan Özgürlük Şehitleri anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Başta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan olmak üzere Kurdistan Özgürlük Gerillasının ve tüm Kürt halkının Newroz'unun kutlandığı konuşmalarda, Demirci Kawa'nın yaktığı ateşin Kurdistan'da hala canlı olduğu, Mazlum Doğan, Rahşan, Zekiye ve binlerce kahramanın özgürlük için bedenlerini Newroz ateşi yaptığı ve Kürt halkının bugün Newroz'u mücadele ruhu ile kutladığı vurgulandı.

Kutlamaya yöresel kıyafetleri ile katılan Kurdistanlılar sık sık "Bijî Serok Apo", "Bijî Newroz "sloganları attı. Kutlama, Kürtçe müzik eşliğinde çekilen halay ardından 23 Mart'ta yapılacak büyük kutlamaya katılım çağrısı ardından sona erdi.

KREFELD

Almanya’nın Krefeld kentinde bulunan Kasier-Wilhelm-Museum am Westwall alanında bir araya Kurdistanlılar ve dostları Newroz Bayramı’nı kutladı. Kürt kadınların ulusal kıyafetleri ile süslediği alanda PKK bayraklarını açarken, 21 Mart 1982’de Amed zindanında bedenini ateşe veren PKK’nin kurucularından Mazlum Doğan’ın posteri taşındı. Alanda toplanan kitle sık sık ‘Bijî Serok Apo’ sloganı attı. Alanda davul zurna ve müzik eşliğinde halaylar çekilirken, kutlama katılan HDP’nin sürgündeki eski Milletvekili Lezgin Botan’ın Newroz Bayramı’nın anlamına ilişkin bir konuşma yaptı. Konuşmanın ardında kitle zılgıt ve sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçti. Yürüyüşün ardında Newroz ateşini yakan kitle, halaylar eşliğinde bayramı kutladı.  

MANNHEIM

Almanya’nın Mannheim kentinde ‘Ronahî ve Bêrîvan Newrozu” büyük bir coşkuyla kutlandı. Alte Meßplatz’ta bir araya gelen bini aşkın Kurdistanlı ve dostları Alman devletinin kriminalizasyon politikalarına karşı Mannheim’de bedenlerini ateşe veren Ronahî ve Bêrîvan’ın yanı sıra PKK’nin şehit öncülerinden Mazlum Doğan, Sakine Cansız, Hayri Durmuş’un posterlerini taşıdı. Kutlama, Özgürlük Şehitleri anısına ‘Ey Reqîb” marşı eşliğinde saygı duruşuyla başladı. Sık sık ‘Bijî Serok Apo”, “Bijî Newroz”, “Bijî berxwedana gerîla sloganları atıldığı etkinlikte Newroz ateşini Şehit Anneleri yaktı. Kitleye hitaben konuşan KCDK-E Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt bir konuşma yaptı. Ronahî ve Bêrîvanların diyarı Mannheim’den dört parça Kurdistan’ın Newroz’unu kutladığını belirten Zübeyde Zümrüt, “Bu senenin Newroz’u Önder Apo’ya özgürlük, Kürt sorununa çözüm hamlesi çerçevesindedir. Mücadelemizi her gün, her yerde büyüteceğiz. Önder Apo’nun özgürlüğü için dört parça Kurdistan ayaktadır. Anneler her yerde adalet nöbetindedir. Önderlik üzerindeki tecrit kırılıncaya kadar oturmayacağız” diye konuştu.

Zübeyde Zümrüt’ün konuşması ardından Koma Yaşar Şêbî, Mazhar Mîro, Grup Dengê Sinan şarkılar seslendirdi. Halk müzik eşliğinde coşkuyla halay çekti.

SAARBRÜCKEN

Almanya’daki kutlamaların diğer bir merkezi olan Saarbrücken’de de Kürt baharı Newroz’u, Kurdistan Özgürlük Gerillası’nın müjdesiyle karşıladı.

Landwehrplatz’ta bir araya gelen kitle, meşaleler ve zılgıtlarla Newroz’un kutlanacağı Bürgerpark alanına doğru yürüdü. Yürüyüş boyunca sık sık “Bijî Newroz”, “Bê Serok jiyan nabe”, “Bijî berxwedana gerîla”, ve “Jin jiyan azadî” sloganlarını haykırdı. Alandaki kutlama Çocuk Korosu’nun seslendirdiği “Newroz” şarkısıyla başladı. Büyük Newroz ateşinin yakıldığı kutlamada Saarbrücken Mezopotamya Folklor Grubu gösteri yaptı. Grup Newda’nın türküleri ile devam eden kutlamanın sonunda Frankfurt Newrozu’na katılım çağrısı yapıldı.

MARSİLYA

Marsilya’da beş günlük Newroz kutlaması, bugün TCŞ öncülüğünde Newroz ateşi yakılarak başladı. Saat 19.00’da Minifoot du Burel sahasında toplanan kitle, Kurdistan Özgürlük Şehitleri için bir dakikalık saygı duruşu ardından Halk Savunma Merkezi tarafından verilen müjdeyi kutlayan sloganlar attı. Kutlama halayla devam etti.

Yarın ise Marsilya Belediyesi ve birçok kurumla ortak yapılacak etkinlikler dizisi başlayacak.
Program şöyle:
- 21 Mart Perşembe günü saat 18.30’da 2 Place de la Loubon 13003 Marseille adresinde bölge belediye başkanları ve siyasetçilerin katılımı ile müzik, folklor ve Kürt mutfağı tanıtılacak.
- 22 Mart Cuma günü 136 Rue Loubon 13003 Marseille adresinde “9 Days in Rakka” belgesel filminin gösterimi ve konuşmalar yapılacak.
- 23 Mart Cumartesi günü Kurdistan, Kürt Özgürlük Hareketi ve siyasal süreç kapsamında 41 Rue Jobin 13003 Marseille adresinde konferans gerçekleştirilecek.
- 24 Mart Pazar günü saat 13.00’da Parc du Palais Longchamps’tan Canabierre meydanına kadar Marsilya merkezli kitlesel bir yürüyüş gerçekleştirilecek. Canabierre meydanında ise sanatçılar Şerif Omerî, Hozan Faruk, Dilber Kobanê, Hezin Maşo, Mahsun Sever’in sahne alacağı bir kutlama yapılacak.

- 24 Mart Pazar akşamı ise  41 Rue Jobin, 13003 Marsilya adresinde konser düzenlenecek.