Avrupa’nın 5 başkentinde işgal saldırıları protesto edildi

Fransa’nın başkenti Paris, Yunanistan’ın başkenti Atina, Danimarka’nın başkenti Kopenhag, İtalya’nın başkenti Roma ile Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik düzenlediği işgal saldırıları protesto edildi.

HELSİNKİ

Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de de Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’ye saldırısı protesto edildi. Finlandiya Parlamentosu önünde düzenlenen eylemde yetkililere de bir dosya sunuldu.

Mitingde parlamento adına dosyayı kabul eden milletvekilleri Paavo Arhinmäki VAS, Saara Sofia Siren KOK, Erkki Tuomioja SDP ve Sofia Virta VIRH kısa birer konuşma da yaptı.

Milletvekillerinin konuşmasında, bu sorunun arkasında olmanın kendileri için çok önemli olduğuna dikkat çektiler. Kürtlerin bütün dünya için DAİŞ’e karşı savaştığı ve şu anda yalnız kalmasının üzücü olduğunu dile getiren milletvekilleri, savaş ortamında bulunan sivillere yardım edilmesi gerektiğini de kaydetti.

KOPENHAG

Kırmızı-Yeşil Birlik Partisi, Danimarka Başbakanı ve Dişişleri Bakanlığı'na Kuzey Suriye’ye yönelik saldırılardan dolayı soru önergesi sundu. Bugün ön meclis toplantısına sunulan önergede Meclisin, Türk devleti tarafından Kuzey Suriye'ye başlatılan işgali, sivillere yapılan zulmü kınaması, Türkiye’nin askeri işgalinin sona ermesi ve geri çekilmesi, silah satışının durdurulması, Danimarka’nın DAİŞ karşıtı güçlerle hareket eden koalisyon güçlerini desteklemesi konusunda daha aktif bir rol oynaması,

AB, NATO ve uluslararası güçlerin Türkiye’ye tam anlamıyla baskı yapması ve Danimarka’nın Kuzey Suriye’ye gereken insani yardımda bulunması gerektiğine dair maddeler yer aldı. Önergenin bütün partiler tarafından kabul edilip Salı günü meclis onayından geçeceği bildirildi. Öte yandan Parlamento önünde de Rojava Alliance ve Seve kadın meclisi öncülüğünde Rojava'ya destek eylemi yapıldı.

PARİS

Fransa'nın başkenti Paris'te Kürdistanlılar ve dostları Türk Devletinin Rojava'ya yönelik işgal ve soykırım saldırılarını ABD Konsolosluğu önünde protesto etti. Akşam saatlerinde, Fransa Rojava'yı savunma platformu (Defend Rojava) öncülüğünde ABD Konsolosluğu önünde toplanan Kürdistanlılar ve dostları, "Rojava'yı savunuyoruz", "Katil Türk devleti Rojava'dan çık" pankartları açtı. Eylemde, Türk devletinin Rojava'ya yönelik işgal saldırılarında insanlık suçu işlenmesine daha fazla sessiz kalınmaması çağrısı yapıldı. "Yaşasın Rojava direnişi" sloganlarının atıldığı eylemde Cumartesi günü saat 13.00'da Repubiqe meydanında yapılacak işgal protestosuna katılım çağrısı yapıldı.

ATİNA

Yunanistan'ın başkenti Atina'da Türk devletinin Rojava işgaline karşı kitlesel bir yürüyüş düzenlendi. Navenda Çanda Kürdistan ve Tevgera Ciwanên Şoreşger öncülüğünde yapılan yürüyüşe Yuna gruplar ve Türkiyeli sosyalist örgütler de destek verdi. Rojava'ya yönelik yapılan saldırılarda uluslararası güçlerin rolüne dikkat çekilen eylemde, hava sahasının kapatılması gerektiği belirtildi.

ROMA

İtalya'nın başkenti Roma'nın Frascatı ilçesinde Türk devletinin işgaline tepki göstermek amacıyla bir miting yapıldı. Sivil Toplum Örgütleri öncülüğünde yapılan mitinge Frascatı Belediye başkanı da destek verdi. Mitingde Kürdistan'daki işgal ve katliamların sorumlusunun Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan olduğu vurgulandı.