Avusturya’da ‘irademe dokunma’ paneli

Avusturya’nın başkenti Viyana’da “İrademe dokunma: Kayyumlara karşı mücadele görevlerimiz” başlıklı bir panel yapıldı.

Avusturya Demokrasi Platformu’nun çağrısıyla 5 Ekim Cumartesi günü yapılan panele Erciş Belediyesi Eşbaşkanı Yıldız Çetin, Skype üzerinden canlı bağlandı.

HDP’li belediyelere kayyum atanmasının demokrasi anlayışına karşı yapılmış bir darbe olduğunu belirten Çetin, “Bizleri tutuklayarak geri adım attıracaklarını düşünüyorlarsa yanılıyorlar” dedi.

Panelin konuşmacılarından 26. Dönem HDP vekili Ziya Pir “Kürtler ne istiyor?” sorusunu yönelterek başladı.

Kürtlerin kendi kimliklerini koruyarak yönetime dahil olabilmesi ve söz hakkına sahip olmasının önemine vurgu yapan Pir, 7 Haziran’da HDP’nin iktidara ortak olabileceği fikrinin bile AKP iktidarını paniklettiği belirtti. Pir’e göre AKP iktidarı seçimleri kabul etmeyerek siyasi darbeyi oradan başlattı.

Rejimin HDP vekillerini ve siyasetçilerini rehin alarak susturmaya çalıştığını söyleyen Ziya Pir, altı bin HDP’linin şu an hapishanelerde tutulduğuna dikkat çekti.

Sürgünde yaşayan Mardin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ahmet Zirek, halkçı demokratik belediyeciliğin “kendimizi de kentimizi de biz yöneteceğiz” sloganı ile başladığını belirtti. Mardin’de çok dilli belediyeciliği hayata geçirdiklerini söyleyen Ahmet Zirek, kayyumların şiddeti ve eril zihniyeti geri getirdiğinin altını çizdi. Zirek, kayyumlar eliyle tekçi zihniyetin hakim kılınmaya çalışıldığına, halkın değerlerinden uzaklaştırılmaya çalışıldığını ifade etti.

Üç aylık tutukluluk sürecinden sonra özgürlüğüne kavuşan sosyalist gazeteci Max Zirngast, darbelerle ilerleyen bir süreçten bahsetmek gerektiğini söyledi.

Zirngast, ancak halkların da sisteme yönelik “darbelerinin” olduğunu söyleyerek, Gezi direnişi, 7 Haziran seçimleri ve Kobanê savunmasını hatırlattı. Türkiye’deki baskılardan bahseden Zirngast, “Hukuki güvence ve demokratik bir cumhuriyet için mücadeleye devam edilmeli” dedi.