Barış Heyeti: İşgale ve soykırıma karşı mücadelemiz sürecek

Türk devletinin Güney Kürdistan'da yürüttüğü işgal ve katliam saldırıları İsviçre'nin başkenti Bern'de Defend Kurdistan tarafından düzenlenen yürüyüşle protesto edildi.

Defend Kurdistan (Kürdistan'ı Savun İnisiyatifi) tarafından düzenlenen eyleme Demokratik Güç Birliği (DGB) bileşenleri, barış heyeti üyeleri ile İsviçreli, Türkiyeli ve Kürdistanlı demokrasi çevrelerinden yüzlerce insan katıldı.

Reithalle’de düzenlenen eylem Kürdistan Özgürlük Mücadelesi ve demokrasi şehitleri anısına saygı duruşu ile başladı.

Eylem Tertip Komitesi adına konuşan Hediye Munzur, Defend Kurdistan'ın işgale ve katliama karşı mücadelenin ve gerilla mücadelesinin yükseltilmesi çağrısı yaptığı açıklamayı kodu.

Güney Kürdistan'a giden ve barış taleplerini iletmek için oluşturulan heyette yer alan gazeteci ve Yeşiller ve Basta Parti Sekreteri Franziska Stier yaptığı konuşmada Frankfurt'ta Alman devletinin engelleme çabalarına rağmen Güney Kürdistan'a ulaştıklarını söyledi.

Fakat burada KDP yönetimi tarafından düşmanca karşılandıklarını belirten Stier, “KDP yönetimi barış taleplerimiz görmezden gelerek bizleri sınır dışı ederek burada yaşanan işgale ve halklara yönelen soykırım saldırılarına ortak olmuştur.

Gidiş amacımızın böylece düşmanca sorgulanması esasında bizlerin Güney Kürdistan'da işgal güçlerinin yarattığı gerek doğadaki yıkım ve tahribatı gerekse hak ihlallerini dünya kamuoyunda paylaşmamızın engellenmesi olarak görüyorum” dedi.

İsviçre Devrimci Gençlik Örgütleri adına bir temsilci de söz alarak Güney Kürdistan'daki işgali ve Kürt halkına yönelen soykırım saldırılarını yakından takip ettiklerini belirtti.

Temsilci, “Kürt halkının direnişi bu açıdan meşru bir direniştir. Bizler faşizme karşı Kürt halkının meşru mücadelesini sahiplenerek dün nasıl Kobanê'yi, Rojava'yı birlikte savunduysak bugün de mücadelemizi ortak kılarak Güney Kürdistan'da Kürt halkının direnişine sahip çıkacağız.”

Konuşmalardan sonra işgal ve soykırıma karşı gerilla mücadelesinin sahiplenildiği ve Kürt ulusal birliğinin sağlanması çağrılarının yapıldığı sloganlarla halk yürüyüşe geçti.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan posterleri ile PKK bayrakları ve Birleşik Mücadele Güçleri'nin bayraklarının taşındığı yürüyüş boyunca aktivistler Almanca bildiri okundu. Kentin önemli noktalarında yapılan oturma eylemleriyle devam eden yürüyüş sonrası Bundeshausplatz’da bir miting düzenlendi.

Hewler’e ulaşan barış heyeti üyesi, barış annesi Saadet Kuran yaşadıkları süreci anlattı.

Üstlendikleri misyonun gereğini yerine getirmek için Medya Savunma Alanlarına gitme taleplerinin KDP yönetimi tarafından engellendiğini söyleyen Kuran “Barış talebimizi yok sayan Almanya ile Avrupa devletleri başta olmak üzere KDP yönetiminin işgali ve soykırımı meşru gören bu politikalarına karşı bizler bulunduğumuz her yerde barış taleplerimizi yükselteceğiz” diye konuştu.

ADGB dönem sözcüsü Tuncay Yılmaz da Kürt halkının 100 yıldır süren yok sayma, inkar ve imha konsepti karşısında var olma mücadelesinin haklılığı, meşruluğu tartışılmaz bir gereklilik olduğunu belirterek şunları belirtti: “Bu açıdan Kürt halkına yönelen topyekûn soykırımı öngören bu saldırılar durana kadar alanlarda olmayı sürdüreceğiz.”

İsviçre Kürt Toplumu adına söz alan Kürt siyasetçi Nejdet Atalay da “Gerek NATO, BM ve Avrupa devletlerinin suskunluğuna karşı bizler tepyekûn direnişle cevap olacağız. Bu anlamıyla Kürt ulusal birliğinin oluşturulması işgal güçlerinin soykırım konseptine karşı cevap olacaktır” dedi.

Eylem “Tecride, işgale ve soykırıma karşı her yer Avaşin, her yer Zap, her yer Metina!", "Dem dema azadiye ye” hamlesinin sahiplenildiği sloganlarla sonlandırıldı.