Basel’de mültecilerle dayanışma eylemi

Türk devletinin çeşitli bahanelerle binlerce mülteciyi Yunanistan sınırına yığması ve Yunan hükümetinin mültecilerin girişini yasaklayarak mültecilere saldırması İsviçre’nin Basel kentinde protesto edildi.

Her kesimden göçmen örgütlerinin yanı sıra İsviçreli alternatif gençlik gruplarıyla sivil toplum kuruluşlarının da katılarak destek verdiği eylem akşam saat 19:00’da Claraplatz’da bir araya gelen yüzlerce kişinin katılımıyla gerçekleşti.

“Mültecilerin ölümlerini durdurun, mültecilere kapıları açın”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Sizlerin cinayetlerinize ortak olmayacağız” pankartları taşıyan eylemciler sık sık Türk ve Yunan devletlerinin göçmenlere yönelik uygulamalarına karşı slogan attı.

Basel kanton polisi tarafından yürüyüş güzergahları engellenen eylemciler yabancılar polisliği önünde bulunan duvara göçmenlere yönelik ırkçılık ve faşizm politikalarına karşı yaptıkları yazılama sonrası polis halka gazıyla saldırdı.

Merkez tren istasyonuna yürümek isteyen eylemciler engellenince eylemciler yönünü bu kez Voltaplatz’da çevirdi. Kapitalist sermayenin bankalarının camlarına yazılıma yapan aktivistler “İnsanların ölümlerinin ve mülteciliğin asıl sorumluları sizlersiniz” mesajı verdi.

Voltaplatz’da yolu kapatan eylemciler burada bildiri okudu. Eylem kurumlar adına mültecilerle dayanışma çağrılarının yapıldığı konuşmaların ardından sona erdi.