Bayık: Önder Apo’nun fiziki özgürlüğü dışında hiçbir şeyi kabul etmeyiz

Düsseldorf mitingine mesaj gönderen KCK Eşbaşkanı Cemil Bayık, “Önder Apo’nun içinde bulunduğu durum, her yerde mücadeleyi büyütme sebebimizdir. Büyük bir mücadele alanı oluşturmamız lazım ki Önder Apo’yu fiziki özgürlüğüne kavuşturabilelim” dedi.

Avrupa Demokratik Güç Birliği ve Avrupa’daki Kurdistanlı Kurumlar Platformu, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi protesto etmek için Abdullah Öcalan’a Özgürlük” şiarı ile Düsseldorf’da miting düzenledi.

Sabahın erken saatlerinde Almanya başta olmak üzere Avrupa’nın farklı yerlerinden binlerce Kurdistanlı ve dostları,   Düsseldorf Tren İstasyonu önüne aktı.

Kadınlar ön kortejde yer alarak “Free Öcalan”, “Freedom Öcalan” flamaları taşındı. Kitle, “Bijî Serok Apo”, “Bê Serok Jiyan Nabe”, “Şehîd Namirin’ sloganları eşliğinde mitingin düzenleneceği Rhein Park’a doğru yürüyüşe geçti.

Bir dakikalık saygı duruşun ardından başlayan mitingde KON-MED Eşbaşkanları Zübeyde Zümrüt ve Engin Sever sahneye çıkarak kitleyi selamladı. Ardından sahne alan grup, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için derlenen şarkıları söyledi.

FOZA YUSIF: RÊBER APO İNSANLIK ADINA DİRENİYOR

PYD Eşbaşkanlık Konseyi Üyesi Foza Yusif, miting alanında bir konuşma yaptı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çeken Yusif, İmralı sisteminin  Kürt Halk Önderi şahsında milyonlarca Kürt’e bir işkence sistemi olduğunu belirterek, uluslararası sistemin de bu işkencenin bir parçası olduğunu söyledi. Kürt halkı ve Ortadoğu halkları için Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fikirlerinin önemine değinen Yusif, “İmralı’da Rêber Apo insanlık adına direniyor, özgürlük adına direniyor. Kürt halkı iradesine sahip çıkmalı. Kurdistan halkı İmralı’daki inkar ve imha siyasetini kabul etmiyor. Kürt halkı olarak imkan sahibiyiz. Her yerde, her alanda siyaset sahibiyiz. Kürtleri kabul etmeyen siyaseti kabul etmiyoruz. Her yerde sesimiz yükselecek. Her yerde eylemlerimizi ortaya koyacağız. Kürt halkı dünyanın neresinden olursa olsun kimliği dili ve özgürlüğü ile var olacak. Başka türlüsünü kabul etmeyecek.  Direnişinizi ve eylemlerinizi selamlıyoruz.”

YA ÖZGÜRLÜK, YA ÖZGÜRLÜK!

Türkiye’de 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlere ilişkin de konuşan Yusif, seçim sonuçlarının dört parça Kurdistan’ı etkileyeceğini belirterek, “Bakur halkımız gece gündüz çalışsın. Örgütlensinler. Hepimiz için seçim sonuçları önemlidir. Ona göre oyumuzu kullanalım. Birlikte faşizmi gömelim. Biz özgürlüğümüzle ve kimliğimizle yaşamak istiyoruz. Birçok bedel ödedik. Çok şehit verdik. Pişman değiliz. Biz yemin etmişiz, şehitlerin yolundan ilerleyeceğiz. Biz yemin etmişiz; özgür olacağız. Mücadelemiz Rêber Apo’nun özgürlüğü olacak. Şehitlerin yolunda bu mücadeleyi yükseltelim. Rêber Apo için ya özgürlük ya özgürlük.”

Ardından Abdullah Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi adına Avukat Milan Martin kitleye yönelik bir konuşma gerçekleştirdi.

BAYIK: KÜRT HALKI RÊBER APO İLE KİMLİĞİNE KAVUŞTU

KCK Yürütme Konseşi Eşbaşkanı Cemil Bayık tarafından miting için gönderilen mesaj dinletildi. Bayık, mesajında şunları kaydetti:

 

“Değerli halkımız ve saygıdeğer dostlarımız. Hepinizi sevgi ve saygı ile selamlıyorum. Hürmetlerimi sunuyorum.  Başarılar diliyorum.  Sizin de bildiğiniz gibi 8 Mart, Newroz ve Kahramanlık Haftası’nda halkımız ve dostlarımız eylemler geliştirdiler. Bu eylemlerde büyük bir coşku ve moral ortaya çıktı. Yaptığınız miting bu eylemlerin devamı ve zirvesidir. Rêber Apo’nun fiziki özgürlüğü için bu mitingi tarihi bir anlamdadır.  Biliniyor, Kürt halkı Rêber Apo ile kimliğine kavuştu. Kürt halkı Rêber Apo ile mücadele etti. Kendini bir millet olarak var etti. İşgalci ve soykırımcı düşman Rêber Apo şahsında Kürt halkının aleyhine siyaset yapıp, soykırım sürdürüyor. İntikamlarını Rêber Apo’dan bu şekilde alıyorlar. Sizin de bildiğiniz gibi hareketimiz ve halkımız üzerinde bir siyaset yürütülüyor. İstiyorlar ki tasfiye ve soykırımı geliştirsinler ve sonuç alsınlar. Ne kadar bunu ilerletmek istediler ise de Rêber Apo gerilla, halkımız bunun önünde kahramanca durdu. Tarihi bir direniş sergiledi ve sergilemeye de devam ediyor. Soykırımcıların yürüttüğü ve netice almak istedikleri siyaseti boşa çıkardılar.

TÜRKİYE’NİN KADERİ İTTİFAK’IN ELİNDEDİR

Fakat içinden geçtiğimiz süreç hem önemli hem de çok kritik. Çünkü bu süreçten sonuç almak istiyorsak, herkes kendi imkanları doğrultusunda sorumluluk alıp hareket etmelidir. O zaman büyük sonuçlar alabiliriz. Türkiye’nin kaderi bu seçimde bu İttifak’ın elindedir. İnancım odur ki bu ittifak, bu seçimlerde tarihi rolünü hem Kürt hem de Türkiye halklarının tümü için yerine getirecektir. Bu ittifak ve tüm demokrasi güçlerinin AKP/MHP iktidarının sonunu getirmeleri gerekiyor. Çünkü biz mücadele ve direniş ile onların sonunu getirdik. Bu seçimlerde de bu İttifak’ın bunu tamamlaması gerekiyor. Rêber Apo işgalci ve soykırım, Lozan ittifakına karşı ve uluslararası komploya karşı esaret altında çok zor şartlarda direndi. Rêber Apo’nun bu direnişi ve mücadelesi Kürt halkını, dostlarını, Kürt kadınlarını, sosyalistleri ve demokratları geliştirdi.

KÜRT HALKI ARTIK LOZAN İLE YAŞAMAK İSTEMİYOR

Lozan ittifakının 100’ıncı yılındayız. Biliniyor ki inkarcı siyaset, bu ittifak üzerinden halkımız üzerinde soykırımı sürdürdü, sürdürüyor. Rêber Apo, PKK ve Kürt halkı, mücadelesi ile Lozan ittifakını yendi. Anlamsız bıraktı. Kürt halkı artık Lozan ile yaşamak istemiyor, özgürce yaşamak istiyor. Buna karar vermiştir. Artık herkesin halkımızın bu kararını kabul etmesi gerekiyor. Kürt halkı tarihinde her zaman soykırımcılara ve işgalcilere karşı mücadele etti. Ne zaman imkan gördüyse mücadele etti. Soykırımcılar ve işgalciler ise halkımıza ve mücadelesine saldırdı. Mücadele eden hareketlere ve liderlerine saldırdılar. Bazılarını idam ettiler. Bazılarını zindanlara attılar. Bazılarını ise sürgün ettiler. Çoğu insanımızı idam ettiler, zindanlara attılar ve sürgün ettiler. Şêx Saîd, Seyîd Riza, Qazî Mihemed, Şêx Abdusselam Barzani… Bunlar tarihte Kürt halkı için emekleriyle ve mücadeleleri ile vardır. Tarihte nasıl bu liderleri astılarsa  Rêber Apo’yu da idam etmek istediler. Fakat bunu göze alamadılar. Çünkü Rêber Apo Kürt halkının yüreğinde yer almıştı.  Milyonlarca insan Rêber Apo’yu kabul etmişti. Ve Rêber Apo’nun geliştirdiği siyaset ile mücadele ediyor. Rêber Apo’nun felsefesi, düşünceleri ve siyaset ideolojisi sadece Kürt halkı içinde değil uluslararası alanlarda siyaseti sadece Kürt halkı içinde değil tüm uluslararası alanlarda da kabul görüyor ve sahipleniliyor.  Rêber Apo’yu idam etmemelerinin sebebi buydu. Milyonlarca kişi sahip çıkıyor. Hem Kürt halkının tarihinde hem de insanlık tarihinde Rêber Apo gibi insanlar az bulunur.

RÊBER APO’NUN ÖZGÜRLÜĞÜ DIŞINDA HİÇBİR ŞEYİ KABUL ETMEYİZ

50 yıldır belki de daha fazladır bir mücadele yürütüyoruz. Bu mücadele aralıksız devam ediyor. Rêber Apo’nun çizgisi ve paradigması ile gelişti. Çünkü o paradigma, Demokratik Ulus Paradigmasıdır. O paradigma tüm halkların sorunlarının çözümü paradigmasıdır. O paradigma demokratik toplum, ekolojik, kadın özgürlüğünü esas alıyor. Bu paradigmanın çerçevesi Demokratik Konfederalizmdir. Çözüm, yol ise ulusal demokrasi ve yerel demokrasidir. Rêber Apo ve Kürt halkı bir olmuş. Hiç kimse onları artık ayıramaz. Halkımız sürekli ‘Bê Serok Apo jiyan nabe’ diyor. Bu da Rêber Apo ve Kürt halkının gerçekliğini ifade ediyor. Apo 24 yıldır İmralı zindanındadır. Büyük bir tecrit ve vahşetin altındadır. İki yıldır da Rêber Apo’dan haber alamıyoruz. Durumu nedir bilmiyoruz. Rêber Apo’nun durumu özgürlük mücadelemizi büyütmek için bir sebeptir. Onun içindir ki Rêber Apo’yu fiziki özgürlüğüne kavuşturmalıyız. Artık herkes bilsin Rêber Apo’nun fiziki özgürlüğü dışında hiçbir şeyi kabul etmeyiz. Kürt halkı ve dostları, Kürt kadınları, Kürt gençleri tüm enerji ve kuvveti ile Rêber Apo’nun fiziki özgürlüğü için mücadele ediyor ve bundan sonra da mücadeleyi daha yükseltecekler. Yıllardır yürütülen mücadele de sonuç alana kadar devam edecek. Apo’nun içinde bulunduğu durum hepimiz için her yerde mücadeleyi geliştirme ve büyütme sebebimizdir. Biz büyük bir mücadele alanı oluşturmamız lazım ki Rêber Apo’yu fiziki özgürlüğüne kavuşturabilelim. Bütün aydınlara, sanatçılara, sivil oluşumlara, devrimcilere, demokratlara, sosyalist güçlere ve solculara sesleniyorum. Rêber Apo’nun fiziki özgürlüğü için görev ve sorumluluklarını yerine getirsinler. Uluslararası siyasi, diplomasi ve hukuki alanlarda bu mücadelenin yükseltilmesi için çaba göstermeleri lazım. CPT, Avrupa Konseyi, Avrupa Birliği, uluslararası hukuk, uluslararası insan hakları örgütleri görev ve sorumluluklarını yerine getirsinler. Mitinginizi selamlıyorum. Başarılar diliyor. Bijî Rêber Apo!”

Daha sonra KNK Eşbaşkanı Zeynep Murad, Güç Birliği adına Esra Güler KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç ve TJK-E adına da Ayten Kaplan halkı selamlayarak, birer konuşma yaptı. Konuşmaların ardından miting son buldu.

Mitingi düzenleyen kurumlar şunlar:

1.      Alternatif Karadeniz İnisiyatifi

2.      Avrupa Demokratik Dersim Birlikleri Federasyonu (ADEF)

3.      Avrupa Demokratik Haklar Konfederasyonu (ADHK)

4.      Avrupa Demokratik Kürt Toplum Kongresi (KCDK-E)

5.      Avrupa Devrimci Demokratik Komün İnisiyatifi (ADDKİ)

6.      Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu (AvEG-KON)

7.      Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJKE)

8.      Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu (ATİK)

9.      Avrupa Devrimci Komün Meclisleri (ADKM)

10.    Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA)

11.     Dersim İnşa Kongresi (DİK)

12.    Avurpa Ezidi Koordinasyonu

13.    İç Anadolu Kürtleri Platformu (PKAN)

14.    Maraş Dernekleri Federasyonu (MARDEF)

15.    Mezopotamya Halk Kongresi,

16.    Mezopotamya Özgürlük Partisi (MÖP)

17.    Nor Zartonk - Avrupa

18.    Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi – Avrupa (SYKP Avrupa)

19.    Xeta Sor

20.    Yaşanacak Dünya

21.    Yeşil ve Sol  Parti Avrupa

22.    Tevgêra GORRAN

23.    Kongra Star (Rêxistna Jin Rojava, Bakur-Rojhilatê Sûryê) Europe

24.    Partiya Zahmetkêşan – Başûr

25.    Partiya demoqrat a Kurdiya sûrî( Rêxistina Europa).

26.    PADÊ (Partiya Azadî û Demokrasiya Êzîdiya)

27.    Tevgêrê Azadî

28.    PYD (Partiya Yekîtiya Demokrat)

29.    PÎK (Partiya islamiya Kurdistan)

30.    KKP ( Partiya Kominista Kurdistan)

31.    Tevgera Kawa

32.    PJAK(Partiya Jiyana Azada Kurdistan)

33.    Yakyatî Şorşgêrî Kurdistan

34.    KODAR  (Civaka Demokratîk û Azada Rojhelatĕ Kurdistan)

35.    KJAR (Civaka Jinên Rojhelatî Kurdistan)

36.    Platforma Horam

37.    Plattform Zagros

38.    Plattform Yarsan

39.    Yarî Kurd

40.    Tevçand (Tevgera Çand û Hunera Kurd)

41.    NAV YEK (Navenda Mal û Komelê êzdiyan)

42.    Enstituta Kurdî – Almanaya

43.    Enstituta Kurdî – Bruksel

44.    MŞD ( Meclîsa Şingal a Derveyî Welat)

45.    YMK ( Yekîtîya Mamostayên Kurdistan)

46.    YES (Yekitiya Êzdiyên Sûri)

47.    Dachverband der Êzidischen Frauenräte

48.    Mezopotamya Halk Kongresi.

49.    Mezopotamya Özgurluk Partisi.

50.    KNK (  Kongreya Neteweyî ya Kurdistanê )

51.    Kurdische Gemeinde Stuttgart e.V

52.    Deutsch Kurdische Forum e.V