Belçikalı avukatlar: Talepler meşru, CPT’nin tavrı anlaşılmaz

Strasbourg’daki direnişçilere destek veren çok sayıda Avrupalı avukat, CPT’ye “tecride karşı açlık grevlerindeki taleplerin meşrudur” mesajı iletirken, CPT’nin tavrının anlaşılmaz olduğunun altını çizdi.

Belçika’da başta Kürt siyasetçilerin davaları ile özellikle mültecilerin davalarına bakan Progress Lawyers Network adlı hukuk bürosuna üye avukatlar, Strasbourg’da 130 gündür devam eden tecride karşı süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemcilerini ziyaret etti.

Eylemcileri ziyaret ederek öncelikli olarak taleplerine destek vermek istediklerini söyleyen büroya mensup avukatlar şu isimlerden oluşuyordu: Joke Callewaert, Ivo Flachet, Thomas Mitevoy, Selma Benkhelifa, Jan Buelens, Olivier Stein, Mieke Van den Broeck, Marie Doutrepont, Hind Riad, Rosalie Daneels, Loica Lambert, Leila Lahssaini, Pauline Delgrange ve Robin Bronlet.

CPT, AK VE ULUSLARARASI HUKUKİ MERCİLER NEZDİNDE GİRİŞİM TALEBİ

Açlık grevi eylemini ziyaretlerinde bazı direnişçilerle çok kısa bir görüşme gerçekleştiren avukatlar, eylemcilerin sağlık durumları ve talepleri hakkında bilgi aldı. Daha sonra eylem tertip komitesi üyelerinden bilgi alan avukatlar, yaptıkları açıklamalarla tecridin kabul edilemez olduğuna dikkat çektiler.

Tertip Komitesi adına yapılan bilgilendirmede, 14 eylemcinin talepleri kabul edilene kadar açlık grevini sürdürmekte kararlı olduğu belirtildi. Avrupa’daki yetkili kurumlar olan Avrupa Konseyi (AK) ve İşkenceyi Önleme Komitesi’nin (CPT) şimdiye kadar rolünü oynamadığına vurgu yapan Tertip Komitesi temsilcisi, Belçikalı avukatlardan tecrit konusunu hem CPT ve AK nezdinde hem de uluslararası hukuki merciler nezdinde dile getirilmesi talebini iletti.

‘PKK’NİN ‘TERÖR ÖRGÜTÜ’ OLMADIĞI KARARINA DİKKAT ÇEKTİLER

Burada konuşan avukatlardan Joke Callewaert, daha çok Kürt mücadelesinin Avrupa’da nasıl kriminalize edilmek istendiğine değindiği konuşmasında, geçtiğimiz ay BelçikaTemyiz Mahkemesi tarafından bir kez daha PKK'nin faaliyetlerinin terör olmadığına hükmeden kararını hatırlattı. Callewaert, söz konusu kararda PKK ve Türk ordusunun savaşan iki silahlı ordu olduğuna işaret edildiğinin altını çizdi.

“CPT’NİN KABUL ETMESİ GEREKEN BİR TALEPTİR”

Ziyarette konuşan avukatlardan Selma Benkhelifa ise, Kürt halkının özgürlük için verdiği mücadeleye destek verdiklerini dile getirdi. Kendilerinin devam eden süresiz-dönüşümsüz açlık grevcilerini ziyaret etmek için geldiklerini kaydeden Benkhelifa, “Eylemciler olarak anlattığınız talepler bize göre tümüyle meşrudur. İster siyasi tutsak olsun ister başka bir mahkum, cezaevlerindeki herkesin avukatlarıyla görüşme hakkı vardır. Bu da CPT’nin kabul etmesi gereken bir taleptir” dedi.

“CPT’nin Erdoğan Türkiye’sini bunu kabul etmeye zorlama gücü var mıdır? Bunu bilmiyoruz” diyen avukat Selma Benkhelifa, kendilerinin yapabileceklerinin başında CPT yönetimine açlık grevlerinin talepleri hakkında mektup göndermek olduğunu söyledi. CPT’nin Öcalan’a yönelik tecride karşı daha önce aldığı tavra rağmen şimdi İmralı’ya gitmeme yönündeki tavrının anlaşılmadığını ileteceklerini vurgulayan Benkhelifa, “Kendilerine, ‘eylemcilerin haklı ve meşru bir talebi var ve buna rağmen sizden henüz bir reaksiyon yok’ diyeceğiz” diye konuştu.