Belediye gasplarına karşı Hollandalı partilerden soru önergesi

Hollandalı birçok siyasi parti ve milletvekili, AKP/MHP’nin Amed, Van ve Mardin belediyelerini gasp etmesine ilişkin bir soru önergesi verdi.

AKP/MHP’nin Amed, Van ve Mardin belediyelerini gasp etmesine ilişkin Hollandalı milletvekilleri harekete geçti. Çok sayıda milletvekili ve siyasi parti, Dışişleri Bakanlığı’na soru önergesi verdi.

Sosyalist Partiden Sadet Karabulut, Hıristiyan Demokrat Partisi, Sosyal Reform Partisi, Yeşiller Partisi, İşçiler Partisi, Demokrat Parti 66 ile PvdD Hollanda Dışişleri Bakanlığı’nın yanıtlaması amacıyla ortak bir soru önergesi verdi.

Siyasetçi ve partilerin ortaklaşa verdiği soru önergesinde şunlar yer aldı:

Türkiye'nin güneydoğuda demokratik olarak seçilmiş belediye başkanlarını bir kez daha tutuklayıp sadık yöneticiler atadığını biliyor musunuz?

2016'dan bu yana, Türkiye'nin HDP'nin yaklaşık 100 belediye başkanını görevlerinden aldığını ve onları denetçilerle değiştirdiğini doğrulayabilir misiniz? Eğer değilse, gerçekler nelerdir?

İnsanların temsilcilerini görevden almanın demokrasiye yapılan sert bir saldırı olduğu yönünde İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün görüşünü paylaşıyor musunuz? Siyasal haklar ihlal ediliyor mu?

Seçilmişlerin tutuklanmasını net bir şekilde kınamaya hazır mısınız? Değilse neden?

Hollanda ve Avrupa Birliği, Türkiye'nin demokratik ilkelere saygı göstermesi konusunda nasıl bir çaba harcıyor?

Bu anti-demokratik uygulamanın Hollanda / AB ve Türkiye arasındaki ilişki için ne gibi sonuçları olmalı?

ORTAK EYLEM KARARI

Diğer taraftan Hollanda’daki birçok demokratik kurum ve örgütlenme, irade ve demokrasi gaspına karşı ortak eylem kararı aldı.

Cumartesi günü saat 15.00’da Amsterdam’daki Dam Meydanı’nda yapılacak olan eylem, HDP Hollanda, ÖDP Hollanda, DEM-NED, HTİF, HTİB, DİDF, HAKDER, VEKSAV, ADHK ve Faslı Berberilerin örgütü olan EMCEMO tarafından organize ediliyor.