Avrupa'da seçim çalışmaları devam ediyor

HDP'nin Avrupa'daki seçim çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. HDP'ye destek veren Aleviler, HDP'nin kendilerine yeniden beraber yaşama şansı veren tek parti olduğunu belirtti.

Türkiye ve Kuzey Kürdistan'da 24 Haziran'da gerçekleşecek seçimlere ilişkin HDP'nin çalışmaları devam ediyor. Avusturya'nın Tirol şehrinde HDP seçim koordinasyonu, Imst Alevi Kültür Merkezinde bir halk toplantısı gerçekleştirdi.

Toplantıda Innsbruck Pir Sultan Alevi Kültür Merkezi adına konuşan Abbas Dede, "HDP, Alevilerin kendini tanıtıp, iradesini ortaya koyabilen tek partidir. Bugün de 24 Haziran seçimlerinde Alevi kurumların adaylarını en çok gösteren parti HDP'dir. O yüzden oylarınızı HDP'ye kullanın" dedi.

Demokratik Kürt Toplum Merkezi adına konuşan İmam Yoldaş ise şunları belirtti: "Anadolu ve Mezopotamya coğrafyası aynı anda birçok halk ve inançları kendi içinde barındırmış ve bugüne kadar gelmiştir. Ama bugüne gelene kadar birçok sefer birbirlerine kırdırılmış ve hala kırdırılmak istenmektedir. HDP bize yeniden beraber yaşama şansı veren tek partidir."

ROERMOND

Hollanda'nın Roermond şehrinde seçimlere ilişkin halk toplantısı düzenlendi. Toplantıya HDP İstanbul milletvekili Hüda Kaya katıldı. Toplantıda konuşan Kaya şunları belirtti: "İnançları sömüren bu Yezid zihniyetin sona geldiklerini fark ettikleri için baskın seçim kararı aldılar. Saraydaki paşa emrettiği için devletin tüm ödenekleri kendisi için kullanılıyor. Dün Kerbela'da Yezid'in İmam Hüseyin'e yaptığını bugün AKP yapıyor. Bu günümüzün Yezidi Muaviyesi AKP'dir." Toplantı soru-cevap bölümünün ardından coşkulu bir şekilde sona erdi.

DEN HAAG

Hollanda'da Kürdistanlılar ve Türkiyelilerin seçim çalışmaları devam ediyor. Seçim çalışmaları çerçevesinde dün Den Haag kentinde iki halk toplantısı ve iftar yemeği düzenlendi. Toplantıya ve iftar yemeğine HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya konuşmacı olarak katıldı.

Daha sonra Şêx Seîd camisinde taziye ziyareti gerçekleştiren Kaya ardından Den Haag DKTM'de düzenlenen halk toplantısına katıldı. Burada çok büyük bir ilgiyle karşılanan Kaya, "Bu coşku 24 Haziran'ın müjdesidir" dedi. Halk toplantısı verilen iftar yemeğiyle sona erdi.

Kaya bugün de Arnhem kentindeki halk toplantısına katılacak. Karakoçan Yüzev Köyü Derneği'nde de seçimlere ilişkin bir halk toplantısı düzenlendi. Toplantıya Karakoçanlı yurttaşların ve kadınların yoğun ilgisi oldu.

BERLİN

Almanya'nın Başkenti Berlin'de HDP seçim çalışmaları bugün de yöre toplantıları, ev ziyaretleri ve sokak çalışmalarıyla devam etti. NAVDEM Berlin merkezinde Ağrılılar yöre toplantısı yapıldı. Kreuzberg merkezinde HDP ve Demirtaş'a destek amacıyla stant açıldı. Etkinlikte seçime ilişkin bildiriler de dağıtıldı. Ayrıca seçim çalışmaları kapsamında kadınlar da onlarca ev ve aileyi ziyaret etti.

ESSLİNGEN

Almanya'nın Esslingen şehrinde Alevi Kültür Merkezi'nde 24 Haziran seçimlerine ilişkin halk toplantısı düzenlendi. Toplantıya hukukçu ve yazar Ali Yıldırım ve Alman Die Linke Sol Parti Milletvekili Martin Aurbach katıldı. Eslingen DTKM seçim komisyonun da katıldığı toplantıda konuşan yazar Yıldırım AKP iktidarında baskı ve ölümlerin her geçen gün arttığını belirterek şöyle devam etti: "Bu kadar baskı ve zorbalığın olduğu bir ortamda normalde demokratik toplumlarda mevcut iktidarın oylarının düşmesi gerekir, ancak AKP zorbalık ve hile ile iktidarda kalıyor. Umut var, Alevi topluğu da bunu iyi görmelidir. AKP iktidarının meclisteki varlığını ancak HDP'nin barajı geçmesi ile sonlandırabiliriz." HDP'nin kardeş partileri olduğunu belirten Die Linke Sol Parti vekili Aurbach seçimlerde HDP'ye başarı dileklerinde bulundu.

STUTTGART

Stuttgart'ta da seçim çalışmaları kapsamında Ludwigsburg ve Ditzingen çevresinde Türkiyelilerin yoğun yaşadığı bölgelerde bir hafta boyunca HDP çalışanlarıyla beraber bildiriler dağıtıldı. İlk gün 6 kişilik bir grupla bildiri dağıtan HDP Stuttgart bir sonraki günlerde her bölgede birçok kişinin katılımıyla HDP Stuttgart Platformu adına seçim bildirileri dağıtıldı.

HDP'ye destek amacıyla Aalen Alevi Kültür Merkezi'nde de kahvaltı programı düzenlendi. Kahvaltıda, HDP'nin seçimde neden barajı aşması gerektiğine dair bilgilendirme yapıldı. 1 oyun bile ne kadar önemli olduğuna değinilen konuşmalarda, oy kullanırken dikkat edilmesi gereken hususlar anlatıldı. Aalen AKM eşbaşkanı Binali İpek de yaptığı konuşmada, HDP'nin binlerce çalışanının tutuklandığını belirterek, "Binlerce çalışanı içerde olan HDP bu nedenle barajı mutlaka aşmalı" dedi

GÖPPİNGEN

Göppingen'de Süryanilerle görüşen HDP Stuttgart Platformu, Süryani temsilcilerinden HDP için destek sözü aldı. Bu dönem yurtdışında 12 gün sürecek olan seçimlerde Stuttgart'da HDP adına 200'ü aşkın müşahit sandık başında görev alacak.

ZÜRİH

İsviçre’de yaşayan Türkiyeli ve Kürdistanlı seçmenler 15-19 Haziran tarihleri arasında sandığa gidecek. HDP'ye destek çalışmalarının devam ettiği İsviçre'nin Zürih kenti başta olmak üzere HDP'ye destek kapsamında hemen hemen her gün İsviçre’nin tüm kentlerinde halk toplantıları ve paneller düzenleniyor. Etkinliklerde neden HDP ve Cumhurbaşkanı Selahattin Demirtaş'a oy verilmesi gerektiğine dair bilgilendirmeler yapılıyor.

BERN

Bern CDK lokalinde SYKP kurucu eşbaşkanı Tuncay Yılmaz’la KESK eski eşbaşkanı Lami Özgen'in konuşmacı olarak katıldığı bir halk toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Tuncay Yılmaz, faşist rejim karşısında halkların seçeneksiz bırakılmaya çalışıldığını söyledi. Yılmaz halkların seçeneksiz olmadığını vurgulayarak HDP ve Demirtaş'ın ezilen ve sömürülen halklara umut olduğunu belirtti.

Ardından söz alan Lami Özgen ise HDP’nin faşist rejim karşında tek seçenek olmasını kabullenemeyen AKP-MHP diktatörlüğünün HDP’yi baraj altında bırakmaya çalıştığını söyledi. HDP’ye yönelik gözaltı, tutuklama, baskı ve tehditler karşısında halkların mutlaka sandıklara gitmesi gerektiğini söyleyen Özgen, Avrupa’da kullanılan oyların Türkiye ve Kürdistan kentlerine olan etkisine değinerek HDP’nin kazanacağı başarının AKP diktatörlüğünün sonunu getireceğini söyledi. Soru-cevap kısmının ardından halk toplantısı sonlandırıldı.

LOZAN

Lozan'da Sur belediye eşbaşkanı Fatma Şık Barut ve siyasetçi-yazar Ali Orak’ın katılımıyla CDK lokalinde bir halk toplantısı gerçekleştirildi. Halk toplantısında yapılan konuşmalarda HDP’nin Türkiye ile Kürdistan halkları için tek çözüm merkezi ve adresi olduğu belirtildi. Bugün yaşanan ekonomik krizin nedeninin şu an iktidarda bulunan tek adam rejimi ve buna her fırsatta savaş teskerelerinde, milletvekillerinin tutuklanmasında destek veren siyasi partilerin olduğu vurgulandı.

Krizlerin, yaratılan savaş ortamının ve kutuplaşmanın bedelini emekçilere, Kürt halkına katliamlarla ödetilmeye çalışıldığına değinilen konuşmalarda ne Kürt halkının ne de yoksul emekçilerin bu faturayı ödemeyeceği belirtildi. Bu nedenle 24 Haziran’da halkların tercihini emekçilerden, yok sayılan, ötekileştirilen halklardan, eşitlik, adalet ve özgürlükten yana HDP’den yana kullanmaları gerektiği vurgulandı.

MARIGNAN

Fransa’nın Marignan kentinde de iftar yemeği ile birlikte halk toplantısı düzenlendi. Van eski milletvekili Özdal Üçer’in konuşmacı olarak katıldığı toplantıda Mayıs ayı şehitleri de anıldı.

Toplantıda bir konuşma yapan Üçer, “HDP kadın, genç, Kürt, Türk, Alevi, Müslüman, Êzidî, Çerkezler, tüm renklerin partisidir” dedi.

Her kesin bir AKP’liyi ikna edip, HDP’ye oy vermesini sağlaması gerektiğini de vurgulayan Üçer, “Bizler kazanacağız” diye konuştu.