Berlin’de Maxmur saldırısı protesto edildi

Almanya’nın başkenti Berlin Alexanderplatz’da Tevgera Ciwanen Şoreşger (TCŞ) ve Teko-Jin öncülüğünde Maxmur'daki saldırıyu protesto için miting ve yürüyüş düzenlendi.

Nav-Berlin ve DestDan Kadın Meclisinin üye ve aktivistlerinin destek verdiği yürüyüşte Türk devletinin 24 Nisan’da başlattığı Başur Kurdistanı’ndaki Metina, Zap, Avaşin bölgelerini işgal girişimi ile 5 Haziran’daki Maxmûr mülteci kampına saldırısı protesto edildi.

Kürdistan şehitleri için bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan protesto mitinginde tertip komitesi adına yapılan açıklamada “Türk devleti Güney Kürdistan'da hezimet ve yenilgi yaşadığı için sivil halka yönelik katliam tehdidi oluşturmakta ve zorlandığı yerlerde gerillaya kimyasal silahlarla saldırmaktadır. 5 Haziran'da ihanetçi ve işbirlikçi KDP Türk devletin yanında yer alarak Metina'da gerilla bölgelerine doğru ilerlemeye çalışmakta ve gerilla noktaların olduğu yerlere üsler kurmaktadır” denildi.

Açıklamada TC-KDP işbirliğinin ulusal çıkarlara hizmet etmediği vurgulanırken, Metina’da ilerlemeye çalışan peşmergelerin daha sonra saldırıya uğradığı ve 6 peşmerge yaşamını yitirdiğine değinilerek “HPG yaptığı açıklamada bu saldırının gerilladan bağımsız olduğunu dile getirmiştir. Yine aynı gün Türk devleti Şehîd Rustem Cûdî (Maxmûr) kampına saldırmıştır” diyerek iki saldırı arasındaki bağa dikkat çekildi.

Açıklamada “Kürt halkı Türk devletinin ve KDP'nin saldırılarına karşı tutum almalı, gerillaya sahip çıkmalı ve Kürdistan’ı savunmalı” çağrısı yapılırken “Türk devletin işgal saldırılarını, KDP'nin ulusal çıkarlara hizmet etmeyen ihanetçi davranışını ve Maxmûr kampına yönelik yapılan saldırıları protesto ediyoruz” denildi.

Protesto eylemine destek veren Berlinli Marksistler inisiyatifi üyeleri yaptıkları açıklamada TC’nin Kürdistan’da kullandığı silahların menşeine dikkat çekerek “Almanya’nın Türkiye’ye sattığı silahlar Kürdistan dağlarında şehirlerinde kullanılıyor. Biz Berlinli Marksistler olarak Kürtlerin yanındayız. Yaşasın enternasyonalist dayanışma! (Hoch die internationale Solidaritat)” ifadesini kullandı.

Açıklamalar sonrası yürüyüşe geçen kitle “Biji Serok Apo”, “Biji Berxwedana Gerilla”, “Hoch die Internationale Solidaritat”, “Schluss mit den Masseker in Kurdistan”, “Bê Serok Jiyan Na Be”, “Bijî Berxwedana Metîna”, “Terorist Erdogan”, “Alle zusammen gegen die Faschismus”, Sehid Namirin” sloganlarını attı.

Yürüyüşün son bulduğu Rotehaus önünde HDP önceki dönem milletvekili Sibel Yiğitalp bir konuşma yaptı. Yiğitalp, KDP-TC işbirliğinin ve peşmergenin gerilla alanlarına askeri sevkiyatına dikkat çekerek “Kürtler arası çatışmanın kazananı TC’dir. TC hükümeti bir mafya düzenine dönüşmüş. Askeri polisi yargısı hükümeti mafyalaşmış ve Kürtlerin kazanımlarına saldırıyorlar” dedi