Berlin’de Dünya Rojava Günü için eylem

Berlin’deki 2 Kasım Dünya Rojava Günü yürüyüşü birçok halkı buluşturdu. Yürüyüş korteji hükümet ortağı SPD’nin genel merkezinde yürüyerek Almanya’nın işgal saldırısı karşısında tutumunu kınadı.

Almanya’nın başkenti Berlin’de 2 Kasım Dünya Rojava Günü için binlerce kişi öğlen saatlerinden itibaren kent merkezindeki Alexdarplatz’da toplanmaya başladı. Onlarca kurum ve kuruluşun destek verdiği gösteriye kalabalık bir Alman kitlesinin katılımı dikkat çekti.

Yürüyüş öncesinde kitleye hitaben Berlin NCKM Eşbaşkanı Nujiyan Günay bir konuşma yaptı. İşgalci Türk devletinin elindeki bütün imkanlara rağmen YPG/YPJ’nin direnişini kıramadığını belirten Güney “Bizler Avrupa’da bu direnişin parçasıyız. Direnişin büyümesi için alanlarda, eylemlerde olmalıyız. Örneğin ben bir Ezîdi kadın olarak ömrümün sonuna kadar YPG/YPJ’ye borçlu kalacağım. Çünkü onlar insanlık için savaşıp şehit düştüler” dedi.

Daha sonra kitlesel bir yürüyüş gerçekleşti. Kent merkezindeki caddelerden yürüyen kitle daha sonra federal hükümeti partilerinden SPD’nin genel merkezi önüne ulaştı. Burada yapılan konuşmalarda SPD ve federal Alman hükümetine Erdoğan rejimiyle yürütülen ekonomik, siyasi ve askeri işbirliğinin son bulması talep etildi.

YUSUF: DESTEĞİNİZDEN DOLAYI GURUR DUYUYORUZ

Kürdistanlılar, Türkiyeliler ve Almanların yanı sıra birçok halktan binlerce aktivistin de yerine aldığı yürüyüşte sık sık “Terörist Erdoğan”, “Alman panzerleri Kürdistan’dan defol” ve “Yaşasın Rojava direnişi” gibi sloganlar atıldı. Göstericilere hitaben TEV-DEM Koordinasyon Üyesi Foza Yusuf da bir konuşma yaptı.

Avrupa’da yaşayan Kürdistanlılar ile diğer halkaların Rojava direnişine verdiği desteklerden dolayı gurur duyduklarını söyleyen Yusuf “Kürdün güçlenmesini hazmedemiyorlar, Kobanê’de yapamadıklarını yapmaya çalışıyorlar. Biz burada kanımızın son damlasına kadar mücadele edeceğiz ve direnişimizi daha da büyüteceğiz, halkımızı koruyacak. Türk devleti saldırılarında sınır tanımıyor ve kimyasal silah kullanıyor” dedi.

Berlin Eyaleti’nin Sol Parti Milletvekili Hakan Taş kitleye hitaben bir konuşma yaptı. Rojava’nın asla yalnız olmadığını belirten Taş devamla şunları söyledi: “Sol Parti olarak elimizden geleni yapacağız. Dünya bir kez daha Kürtleri kandırmak istiyor ama onurlu direnişçiler direnerek bunu boşa çıkartıyor. Hepimiz bedeni yanan çocuğu gördük, o aslında Kürt halkının acısıydı, o çocuğun gözyaşları Kürt halkınındı. Avrupa bu katliam karşısında sessiz ve üç maymunu oynuyor.”

Partiya Komünist Almanya adına konuşan Serhat Çetinkaya ise “Rusya ve İran Kürtlere karşı bir olmuş, yardım edeyim derken daha çok Erdoğan’ın önünü açıyorlar. Kürtleri işgal ettikleri bölgelerden çıkartmak istiyorlar. Hepimiz Rojava için bir olmalıyız ve daha çok destek vermeliyiz” çağrısını yaptı.

Yürüyüşte kitleyle beraber yürüyen KON-MED Eşbaşkanı Tahir Köçer de bir konuşma yaptı. Erdoğan’ın DAİŞ’i tekrar güçlendirmeye çalıştığını belirten Köçer devamla şunları söyledi: “Ama artık eskisi gibi değil, Kürtler daha çok güçlü, daha çok iradeli. Unuttukları bir şey daha var; o da Kürt halkının kanının son damlasına kadar direneceğini hesaplamıyorlar. O topraklar bizim ve biz oraları sonuna kadar savunacağız.”

Akşam saatlerine kadar devam eden yürüyüş Potsdamerplatz’da yapılan mitingle sona erdi. Mitingde ise sanatçı Xemgin Birhat kitleye bir konser verdi.