Berlin’de PKK kutlamasına polis provokasyonu

Almanya’nın başkenti Berlin’de PKK’nin 40’ıncı kuruluş yıldönümü dolayısıyla düzenlenen kutlama yoğun katılım sağlandı. Polis kutlama sonrası bir çok kişiyi darp ederek gözaltına aldı, bir kadın kalp krizi geçirdi.

27 Kasım 1978’de kurulan Kürdistan İşçi Partisi’nin 40’ıncı kuruluş yıldönümü dolayısıyla Berlin’de Pazar akşamı bir kutlama yapıldı.

Kutlamaya bini aşkın kişi katıldı. Polisin engellemelerine rağmen yapılan kutlama çıkışında, aralarında sanatçıların da olduğu bir çok kişi polis tarafından gözaltına alındı.

Genç sanatçı Muharrem gözaltına alınırken annesi kalp krizi geçirdi, polis sanatçının babasını da darp etti.

Gözaltına alınanlar daha sonra geç saatte serbest bırakılırken, sanatçı Muharrem’in annesi hastaneye kaldırıldı.

Tertip Komitesi bir açıklamayla, polisin provakatif ve anti demokratik tavrını kınadı.

Komite, gözaltı ve yaralanmalardan dolayı hukuksal yollara başvurulacağını kaydetti.

Kitlenin metro ve otobüs duraklarına kadar polis tarafında takip edildiğini ve gözaltıların gerçekleştiğini belirten komite, “İnsanlarımızın çoğu polisin davranışının Türk devletinin uygulamalarıyla eşdeğer olduğunu belirttiler” dedi.

Komite, “Bu tür tavır ve davranışları diktatör Erdoğan’a hizmet olarak görüyoruz. Kınıyoruz” diye ekledi.

NAVDEM Berlin Eşbaşkanı Yeko Ardıl da polisin tavrına tepki göstererek, şunları ifade etti:

“Son derece coşkulu, çeşitli yerlerden ve bölgelerden binden fazla insan, aile ve çocuk da olmak üzere kendileri için yaşamsal düzeyde önemi olan bir günde bir araya geldi. Başta Hozan Diyar, Bangin, Bülent Turan, Xece ve Genç Muharrem olmak üzere müzik ve folklor grupları da kutlamada yer aldı. Program tam bir festival havasında kültürel bir ahenk içinde sonlandı. Fakat Berlin polisi başından itibaren baskıcı tavırlarından vazgeçmedi.”

Polisin sürekli müdahale ederek ve çeşitli bahaneler öne sürerek insanları gözaltına almaya çalıştığını söyleyen Ardıl, “Çıkışta da bunu daha üst boyuta taşıdı. Maalesef biz Kürtler burada da Türk faşizminin etkisi altında yaşamaya mecbur edilmeye çalışılıyoruz. Bu politika Alman hükümetinin olabilir ama asla Alman halkının değildir” şeklinde konuştu.

Ardıl şunları ekledi: “Kürtlere reva görülen bu uygulamaları kınıyoruz. Asla boyun eğmeyeceğiz. Özellikle genç sanatçı Muharrem ve ailesine yapılanlar tamamen utanç vericidir. Almanya’ da milim kadar hukuk varsa bize bu yapılanların hesabını sorar.”