Berlin’deki nöbet eylemini 2. grup devraldı

Almanya’nın başkenti Berlin’de Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin kırılması ve cezaevlerindeki hak ihlallerine karşı başlatılan açlık grevlerini sahiplenmek amacıyla düzenlenen nöbet eylemini 2. grup devraldı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin kırılması ve cezaevlerindeki hak ihlallerine karşı 27 Kasım 2020’de Türkiye cezaevlerinde başlatılan süresiz-dönüşümlü açlık grevlerini sahiplenmek amacıyla düzenlenen eylemler sürüyor.

Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen nöbet eylemini bugün ikinci grup devraldı.

HDP eski milletvekilleri, Avrupa Şehit ve Kayıp Aileleri (KOMAW) temsilcileri, Avrupa Demokratik Halklar Konfederasyonu temsilcileri, DBP Viranşehir İlçe Eşbaşkanı Hoşnaf Ata, aydın ve sanatçılar, KON-MED temsilcisi, FED-KURD temsilcisi, Ağrı Belediyesi eski Başkanı Hüseyin Yılmaz, TEV-ÇAND üyeleri, TCŞ, TEKO-JİN, AvEG-Kon, ATİF, FEDA, PYD, Kürdistan Komünist Partisi temsilcileri devraldı.

Eylemde FED-KURD adına bir konuşma yapan Menderes Canbek, açlık grevcileri ile dayanışmak için eylemi devraldıklarını söyledi. Canbek, “Bizler de buradan ‘Artık özgürlük zamanı’ diyerek haykırıyoruz” diye konuştu.

‘BİZLER DE BURADAN DİRENİŞİ SAHİPLENİYORUZ’

KON-MED adına ise Eşbaşkan Tahir Köçer bir konuşma yaptı.

“Nöbet eyleminin 2. grubu olarak bizler devraldık. Türkiye ve Kürdistan’daki 120 cezaevinde binlerce tutsağın açlık grevi 54. gününde eylemleri devam ediyor” diyen Köçer, şöyle devam etti: “AKP-MHP faşist rejiminin HDP milletvekilleri, gazeteciler ve siyasetçi binlerce insanı tutsak etmesine ve cezaevindeki hak ihlallerine karşı eylemlerini sürdürmektedir. Bizlerde buradan direnişlerini sahiplenip selamlıyoruz.”

HDP Amed eski Milletvekili Nursel Aydoğan ise Türkiye’deki cezaevlerinin mezarlığa dönüşmüş halde olduğunu belirtti ve şunları ekledi: “Sayın Öcalan, 15 Şubat 1999’da uluslararası güçler tarafından Türkiye'ye teslim edildi. Dönemin Başbakanı Ecevit ‘bize neden teslim edildi anlayamamıştık’ demişti. Ama o dönemin komplocu güçleri ve Türkiye’nin derin güçleri Sayın Öcalan'ı hangi cezaevine koyacağını bile planlamıştı.

‘TUTSAKLARIN İRADESİNİ, CESARETİNİ KARARLILIKLARINI ÖLÇMEYE KALKMAYIN…’

2012'de 68 gün devam eden açlık grevleri o dönemde 2,5 yıl süren demokratik çözüm ve barış sürecinin önünü açtı. Kesinlikle cezaevlerindeki politik tutukluların cesaretlerini, kararlılıklarını ölçmeye kalkmayınız çünkü geçmişleri geleceklerinin göstergesidir."

KOMAW adına ise 9 Ocak 2013’te Paris’te katledilen kadın devrimcilerden Leyla Şaylemez’in (Ronahi) babası Cumail Şaylemez bir konuşma yaptı.

Şaylemez, "Buradan direnişte yer alan arkadaşlara selamlarımızı iletiyoruz. Sizlerle başımız dik, direnişinizle insanlığa, demokrasiyi savunuyorsunuz" diye konuştu.

PYD adına konuşan Süleyman Haco ise Berlin’den zindan direnişçilerini, özgürlük savaşçılarını ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ı selamladıklarını belirtti.

Berlin-Brandenburg Kürt Cemaati adına konuşan Hüseyin Taşan, Türkiye cezaevlerindeki tutsakların başlattığı açlık grevini sahiplenmek için burada olduklarını söyledi.

Taşan, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın artık özgür kalmasını gerektiğini belirtti ve açlık grevcilerinin direnişini selamladı.