Berlin ve Kassel'de milliyetçiliğe karşı yürüdü

Almanya’nın başkenti Berlin ile Kassel kentinde, aşırı sağcılığın yükselişe geçmesi ve milliyetçilik Almanya’nın kurtuluş günü olan 8 Mayıs’ta (bugün) bir yürüyüş ile protesto edildi.

Almanya’nın başkenti Berlin’de aşırı sağcılık ve milliyetçiliğin artışı bir yürüyüş ile protesto edildi.

Saat 13.00’da Platz der Luftbrück’de bir araya gelen halk, aşırı sağcılığın yükselişe geçtiğine ve önlem alınmamasını protesto etti. Eylemde Hanau’da katledilenler de anıldı.

Protesto eylemine Kürdistanlılar ve dostları da katıldı. Nav Berlin ,DestDan Kadın Meclisi, Tevgera Ciwanên Şoreşger, TekoJIN, YXK, Migrantifa ve birçok enternasyonalist grup da eylemde yerini aldı.

Binlerin katıldığı yürüyüş polis provokasyonlarına rağmen devam etti. Milliyetçiliği ve Kürt halkını kriminalize ederek faşist saldırılar düzenleyen, buna sessiz kalan başta Almanya devleti olmak üzere Avrupa'nın yaklaşımları kabul edilemez olduğuna eylemde dikkat çekildi.

Yürüyüş, Spreewaldplatz'a da bir konser ile sona erdi.

Eylemde Kürtçe ve Almanca, "Biji berxedana gerilla”, “Biji Serok Apo”, “Alerta Alerta Antifascista”, “Hoch Die Internationale Solidarität" sloganları atıldı.

KASSEL

Almanya’nın 8 Mayıs 1945’te kayıtsız, şartsız teslim oluşunun 76’ıncı yıl dönümüne ilişkin Almanya'nın Kassel şehrinde açıklama yapıldı. 

DTKM, Women Defend Rojava ve birçok sol örgütün çağrısı ile Halitplatz’da çok sayıda kişi toplandı. “Almanca faşizme karşı omuz omuza” sloganlarıyla yürüyen çok sayıda kişi, belediye binası önünde açıklama yaptı. 

Women Defend Rojava aktivistlerin yaptığı açıklamada, “Başta İşgalci Türk devletinin Efrîn'i işgal etmesinin yıl dönümünü kınıyoruz. İşgalci Türk devleti Kürtler ve Önderleri için gerçekleştirmek istediği imha ve inkar politikasını 80 yıl önce Naziler yapıyordu. Bugün ise Türkiye bu misyonu üstlenmiştir.  Bu faşizme karşı tek çözüm ise ortak mücadeleyi daha fazla büyütmekten geçtiğini biliyoruz.  AKP/MHP faşizmi bitmek üzere olduğunu biliyoruz ve son hamleleri olarak da Kürtlere yönelik kirli politika geliştirmek istiyor. Ama bu boşa çıkaracaktır” dedi. 

Yürüyüş alkış ve sloganlarla sona erdi.