Berlin'deki nöbet eyleminde Efrîn işgaline tepki

Almanya’nın başkenti Berlin’de tecride karşı ve açlık grevi direnişindeki tutsaklarla dayanışmak için başlatılan nöbet eylemi devam ediyor.

Berlin’deki nöbet eylemi 8 gündür sürüyor. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecrit ve cezaevlerindeki hak ihlallerine karşı başlatılan açlık grevleri ile dayanışmak amacıyla başlatılmıştı.

Sekizinci günde, bir dakikalık saygı duruşunun ardından Efrîn’i işgal saldırılarının üçüncü yıldönümüne ilişkin bildiri okundu.

Êzidî kadın hareketi çatı örgütü adına konuşan Nurê Alkış, "Türkiye devletinin Efrîn işgalinin 3’üncü yıldönümünde, Efrîn’de şehit düşen Avesta Xabur Efrîn, Kobanê’de Arin Mirxan, Dersim’de Zilan Andok arkadaşlarımızı saygı ile anıyoruz” dedi.

Alkış, “Rusya devletinin desteği ile Türk devletinin işgali karşısında büyük direniş göstererek şahadete ulaşan arkadaşlarımızı anıyoruz” diye ekledi.

Şehit aileleri adına yapılan bir konuşmada, "55 gündür açlık grevinde olan arkadaşları, Önder Apo'yu, Kürt özgürlük savaşçılarını buradan binlerce kez selamlıyoruz. Direnişimiz ile kazanacağız” denildi.

PYD adına konuşan Renas Efrîn, "Binlerce yıl Efrîn'de Kürt, Arap, Türkmen bir arada yaşadı. Türk devleti, Rojava'yı işgal ederek bütün halkları düşmanlaştırıp kutuplaştırdılar” dedi.

Fed Kurd eş sözcüsü Menderes Canberk, "Buradan Avrupa Birliği’ne sesleniyoruz. Yasalarınıza sahip çıkın. Türkiye ve Kürdistan cezaevlerinde suç işleniyor. Bu suçlara ortak olmayın” şeklinde konuştu.

HDP eski Amed Milletvekili Nursel Aydoğan, "Türkiye'nin dört bir yanındaki cezaevlerinde açlık grevleri 55’inci gününde” dedi. Bugün ayrıca Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile son görüşmenin üzerinden bir buçuk yıl geçtiğini belirten Aydoğan, “Açlık grevlerinin 55. gününde görüyoruz ki devletler üç maymunu oynuyor” ifadelerini kullandı.

Aydoğan, “20 Ocak’tan (2018) günümüze Efrin'de işgal daha da derinleşiyor. Yüzde 95'i Kürt olan Efrîn’in kültürü ve dili işgalcilerin eliyle değiştirilmeye çalışılıyor. Bugün Efrîn’de Türkçe konuşturuluyor, eğitimler Türkçe, doktorlar Türk. Bir kimlik, kültür ve halkı asimilasyona uğratıyorlar" şeklinde konuştu.