Bern ve Kopenhag’da şehitler anıldı

İsviçre’nin başkenti Bern ile Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da şehitler anıldı.

İsviçre’nin başkenti Bern’de düzenlenen anmada 27 Temmuz 2016’da Qamişlo’nun Xerbî mahallesinde düzenlenen saldırıda şehit olan TEV-DEM Diplomasi Komitesi üyesi Mihdî Şakir Ebdî (Polat Herekol) ve geçirdiği kaza sonucu şehit düşen Kürt siyasetçi Hisên Çawis (Herekol), 2 Ağustos 2004’te Suriye zindanlarında katledilen PYD Meclis Üyesi Ahmet Hüseyin (Bavê Cudi) ve 30 Temmuz 2013 tarihinde düzenlenen bombalı saldırı sonucu yaşamını yitiren Kürt Yüksek Konseyi Üyesi İsa Huso ile 26 Temmuz 2015 tarihinde Heseke’nin özgürleştirilmesi operasyonlarında şehit olan savaşçılar Yasir Xanîka (Mihemed Yasir) ve Aras Xanîka (Mihemed Omer) şahsında gerçekleştirildi.

PYD İsviçre’nin düzenlediği anma Kürt Toplum Merkezi’nde yapıldı. Şehitler anısına 1 dakikalık saygı duruşu ile başlayan anmada PYD İsviçre temsilcisi Hasan Resul açılış konuşmasını yaptı. Resul’dan sonra da PYD Avrupa temsilcisi Zozan Derik söz aldı.

Anması yapılan şehitler şahsında gerek 4 parça Kürdistan'da gerek Avrupa ve dünyanın dört bir yanında Rojava Devrimi için şehit düşen binlerce insanın bugün Kürt Özgürlük Mücadelesinde ve dünya devrim tarihinde birer mihenk taşı olduklarını belirten Derik, "Bizler bugün her nerede yaşıyor olursak olalım bulunduğumuz her yerde bulunduğumuz her alanda şehitlerimizin bizlere mirası olan direniş bayrağını şehitlerimize layık olacak şekilde zafere taşıyacağız. Bu bizim sözümüzdür" dedi.

Sinevizyon gösterimi ile devam eden anmada CDK İsviçre Eşbaşkanı Ali Şimşek de bir konuşma yaptı.

Şimşek yarın başta Bern olmak üzere birçok kentte 3 Ağustos Êzidî soykırımı yıl dönümü vesilesiyle yapılacak olan eylemler katılım çağrısında bulundu.

Anma, Yasir Xanîka ve Aras Xanîka'nın yakınlarının konuşmaları ardından "Şehid namırın" sloganlarıyla sona erdi.

KOPENHAG

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da da Şehit Welat Agiri ve Şehit Şoreş Şemse anıldı.

DKTM ve Sêvê Kadın Meclisi’nin organize ettiği anmaya şehit Welat Agiri’nin ailesi de katıldı.

1 dakikalık saygı duruşu ile başlayan anma DKTM Eşbaşkanlarının açılış konuşması ile devam etti. Sinevizyon gösteriminin de yapıldığı anmada Kürt siyasetçiler, şehit Welat Agiri’nin ailesi ve Cizre belediyesi eski eşbaşkanı Leyla İmret de birer konuşma yaptı.

Şehit Welat Agiri’nin annesi telefon aracılığıyla anmaya katılarak bir konuşma yaptı. Anma, “Şehit namirin”, “Biji Serok Apo” sloganları ile sona erdi.