Biden: Almanya’dan memnunuz

Scholz'u Beyaz Saray'da ağırlayan Biden, Almanya'nın Ukrayna'ya verdiği desteği övdü. Almanya’nın pozisyondan memnun olduğunu belirten Biden, Scholz’a teşekkür etti.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, 14 aylık başbakanlık sürecinde ikinci kez resmi temaslarda bulunmak için ABD’nin Başkenti Washington’a gitti. Beyaz Saray’da ABD Başkanı Joe Biden tarafından ağırlanan Scholz’un gündeminde, birinci yılını dolduran Ukrayna savaşı vardı.

Kameralara verilen samimi pozlarla dikkat çeken görüşme öncesinde Biden ve Scholz, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaş öncesi yaptıkları ilk görüşmede Rusya’nın harekete geçmesi durumunda ABD ve Almanya’nın buna karşılık vereceğini ve bu sözü yerine getirdiklerini hatırlatan Biden, Almanya’nın aldığı pozisyon için Scholz’a teşekkür etti.

BIDEN: ALMANYA İÇİN KOLAY OLMADIĞINI BİLİYORUM

“Olaf, güçlü liderliğin için sana teşekkür etmek istiyorum. Sizin sayenizde Almanya’da tarihi gelişmeler yaşandı” diye seslenen Biden, Almanya’nın Ukrayna'ya verdiği desteği övdü. Ukrayna savaşı yüzünden Almanya’nın savunma harcamalarında artışa gitmesi ve enerji krizi yaşaması gibi birçok sorunla karşılaştığını belirten Biden, bu durumun Almanya için kolay olmadığını bildiklerini ifade etti.

Almanya ile birlikte NATO’yu daha güçlü hale getireceklerini vurgulayan Biden, savaşın gidişatına ilişkin ise şunları söyledi: “Ukrayna'ya askeri ve temel ihtiyaçlar konusunda yardımda bulunuyoruz. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin üzerindeki baskıyı da sürdürmeye devam ediyoruz.”

Biden ile görüşmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek konuşmasına başlayan Almanya Başbakanı Scholz ise, savaş ne kadar sürerse sürsün Ukrayna'ya destek vermeye devam edeceklerini kaydetti. Ukrayna savaşından dolayı barışa yönelik tehdidin arttığını ve bundan dolayı da her iki ülkenin birlikte çalışmasının önemli olduğunu savunan Scholz, “ABD ve Almanya arasındaki transatlantik işbirliği bugün çok iyi bir yerde” dedi.

Açıklamaların ardından basına kapalı görüşmelere geçerken her iki liderin ayrıca ortak bir basın toplantısı düzenlemeyeceği öğrenildi.

Rusya’ya karşı Ukrayna’ya verilecek tanklar konusunda geçtiğimiz Ocak ayında Berlin ve Washington arasında görüş ayrılığı ve kriz yaşanmıştı.