Biel, Darmstadt ve Ermenistan’da Güven ile dayanışma eylemleri

DTK Eş Başkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven öncülüğünde başlatılan açlık grevlerine dikkat çekmek amacıyla Kürdistanlılar ayakta.

İsviçre’nin Biel kentinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan ağırlaştırılmış tecridi protesto etmek amacıyla düzenlenen açlık grevi direnişlerine dikkat çekmek için eylem düzenlendi.

Miting öncesi kadınlar tarafından basın kurumlarıyla görüşme gerçekleştirildi.

Biel Arin Mirkan Kadın Komümü heyeti öğle saatlerinde Bieler Tagblatt, Journal du Jura, Canal 3 Radio, Telebielingue televizyon yetkilileriyle Leyla Güven ile Strasburg, Hewler, Maxmur, Galler, Hollanda ve daha birçok yerde sürdürülen açlık grevi direnişlerine yönelik görüşmeler gerçekleştirildi. Gazete, televizyon ile radyo yetkililerine açlık grevlerine ve Öcalan üzerinde ki tecrite yönelik hazırlanan dosyalar sunuldu

Akşam saatlerinde ise Arin Mirkan Kadın Komünü ile Bern Mizgin Kadın Meclisi’nin organizesiyle Biel merkez tren istasyonu önünde bir miting gerçekleştirildi. Leyla Güven ile Strasburg, Hewler, Maxmur, Galler’deki açlık grevi direnişçilerinin posterleri, PKK bayrakları ve Öcalan posterleri taşındı. Meşalelerin de yakıldığı eylemde yapılan konuşmada açlık grevinin 76. gününü geride bırakan Güven’in ölüm sınırına yaklaştığı belirtildi. Ölümler yaşanmadan Öcalan üzerindeki tecridin bir an önce kaldırılması gerektiği vurgulandı.

Konuşmaların ardından erbane grubu ile Grup Lelo’nun müzik dinletisi yaptı.

DARMSTADT

Almanya’nın Darmstadt kentinde de Güven’in öncülüğünde başlatılan açlık grevlerine dikkat çekmek amacıyla bir miting düzenlendi.

Mitingde yapılan konuşmalarda bir an önce Öcalan üzerindeki tecridin son bulması, açlık grevcilerinin taleplerinin yerine getirilmesi çağrısı yapıldı.

ERİVAN

Ermenistan’ın Dêrik köyünde yaşayan Kürtler de Öcalan’a uygulanan mutlak tecridi ve Efrin’e yönelik Türk devletinin işgali bir basın açıklaması ile protesto edildi.

Ermenistan Şengal Kurucu Meclisi üyesi Silo Dirboyan açıklamada yaptığı konuşmada, Leyla Güven’in bu süreci çok iyi okuyarak böyle bir direnişi başlattığını vurguladı.

“Ortadoğu özelinde Dünyada 3. Paylaşım Savaşı’nın yaşandığı bu süreçte Kürtler çok büyük bir mücadele vermişlerdir. Bu mücadelenin sonucunda çok avantajlı bir konuma gelmişlerdir. Bu kazançlı konumlarını kırk yıllık mücadelesiyle, ideolojisiyle, emeğiyle, paradigmasıyla ve öngörüsüyle Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a, borçluyuz” din Dirboyan şöyle devam etti: “Eğer tecrit kırılmazsa, Önderlik aktif olarak siyasete katılmazsa Ortadoğu katliamlarla karşıya karşıya kalacaktır. Var olan kapitalist sistem kendisini biraz daha yaşatabilmek için kendine göre bir çözüm arayışı içine girerken bile yaşanan katliamların müsebbibi olmuş çözümü ile de halklara kan ve gözyaşından başka bir şey getirmemiştir. Çürümüş ve halklara hiçbir gelecek vaat etmeyen kapitalist sisteme karşı halkların eşit ve bir arada yaşaması sağlayan alternatif sistemin kurucusu olan Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit kaldırılarak siyasete dahil edilerek ancak katliamların önü alınabilir. Bunu Leyla Güven çok iyi okudu ve bir direniş geleneğini yeniden canlandırarak halkların kurtuluşu için kendini feda etti. Biz bu vesileyle Leyla Güven şahsında tüm eylemcileri selamlıyor, onların mücadelelerine her zaman desteklerimizle yanlarında olacağımızı belirtiyoruz.”

Efrin işgalinin yıldönümü nedeniyle Türk devletinin işgalini kınayan Dirboyan konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Bir yıldır Efrin işgal altındadır. Bu işgalde binlerce şahadet yaşandı. Onbinlerce insanımız yerlerinden edindi. Efrin’de çok büyük bir direniş gelişti ve bu direniş büyüyerek devam etmektedir. Bu direnişte kahramanca direnerek şahadete ulaşan yoldaşlarımızı minnetle anıyor, anıları önünde saygıyla eğiliyoruz.”