Birçok merkezde şehitler anıldı

Almanya’nın başkenti Berlin, Braunschweig ve Münster kentlerinde Kuzey Suriye’deki Onur Direnişi’nde şehit düşen savaşçılar anıldı.

BERLİN

Almanya’nın başkenti Berlin’de şehit Çekdar Qamişlo anıldı.

Saat 15.00’da Berlin Rojava derneğinde saygı duruşuyla başlayan anmaya Berlin'de faaliyette olan Kürdistani kurum temsilcilerinin yanı sıra 150’den fazla Kürdistanlı katıldı.

Ciwanên Rojava gençliğinin organize ettiği toplantıda Kürt siyasetçi Hevi Mardin, şehit aileleri adına Gozê Çalkan, NCKA Meclisi adına Erhan Fırat, Êzidi Kadın Meclisi (EDESA) adına Nure Alkış, PYD Berlin adına Silêman Haji, Çekdar Qamişlo ve tüm Kürdistan şehitlerinin anısına birer konuşma yaptı.
Anmaya Çekdar Qamişlo’nun annesi de bir ses kaydı gönderdi.
Kürt kadın siyasetçi Hêvî Mardîn "Düşmanların Kürdistan'ı parçalayan sınırları Çekdar Qamışlo ve binlerce şehidin sayesinde yıkılmıştır. Çekdar Qamişlo genç yaşında olmasına rağmen devrimci kişiliği önermiş bir militandı" dedi.

Şehit Aileleri adına söz alan Goze Çalkan da şehitlerin bir damla kanının bile boşa gitmeyeceğini belirterek şunları söyledi: "Halkımız dünyanın her yerinde daha fazla mücadeleye sahip çıkmalı, şehitlerimize layık olmaya çağırıyorum."

Navenda Civaka Kurdistaniyên Azad Meclisi Eşbaşkanı Erhan Firat da konuşmasında Rojavalı Çekdarların Haftanin’de, Güney Kürdistanlı gençlerin de Rojava’da canlarını feda ettiğini söyledi.

“Burada da Kürdistan’ın tüm kesimleri birlikte şehit anmasındayız. Bu da düşmanların yenileceğinim Kürt halkının kazacağının göstergesidir" diyen Firat, Berlin’de yapılan etkinliklere daha güçlü katılım çağrısında bulunarak, “Ancak bu şekilde Çekdarların anısına layık olabiliriz” dedi.

PYD Berlin adına söz alan Sileman Haji şöyle konuştu: “Kürt halkının ve savaşçılarının başı dik, alnı açık, direnişi devam ediyor. Utanması gerekenler Trump gibi ilkesiz kesimlerdir. Kürt halkı Önder Apo’nun felsefesiyle mutlaka özgür Kürdistan’a ulaşacaktır.”

Êzidî Kadın Meclisi adına Nure Alkış ise Çekdar Qamişlo şahsında tüm Kürdistan şehitlerini selamladı.

“Onların değerini Êzidiler olarak biz biliriz” diyen Alkış, “Onlar onurumuzu kurtarmak için binlerce canı toprağa verdiler” diye konuştu.

Çekdar Qamişlo’nun annesinin ses kaydının dinlenmesi ardından anma sinevizyon gösterimi ve sloganlarla sona erdi.

BRAUNSCHWEIG

Almanya’nın Braunschweig kentinde de Ceren Güneş (Özge Aydın) anıldı.

Rojava'da şehit düşen Devrimci Komünarlar Partisi/Birlik MK üyesi Ceren Güneş (Dr. Özge Aydın) Braunschweig’deki Mozaik Kültür Merkezi'nde anıldı.

Saygı duruşu ile başlayan anmada Güneş ile ilgili dia gösterimi yapıldı.

Daha sonra FED-DEM, Hannover Partizan, Komün Dergisi, MLPD, TJK-E ve Antifa Hildesheim temsilcileri birer konuşma yaptı.

Ceren Güneş şahsında tüm Rojava devrim şehitlerini anarak konuşmasına başlayan Komün Dergisi temsilcisi şunları belirtti: "Partimiz önderlerinden, enternasyonal özgürlük taburu komutanlarından Ceren yoldaş Rojava devriminde, 12 Mart Kızıldere ruhunu ve devrimci siper yoldaşlığı ruhunu yeniden yakaladı. İbrahim Kaypakkaya direnişçiliğini ve Diyarbakır zindanlarından Mazlumca tutuşmanın timsali oldu. Onlar kendinden öncekilerin ayak izlerini aradı. Bizler de Cerenlerin ayak izlerine basarak zafere yürüyeceğiz.”

Ondan sonra, Kuzey saha Federasyonu yürütmesi adına konuşan M. Letif Karakaş bir konuşma yaptı. Karakaş, Güneş şahsında bütün şehitleri andı.

"Rojava'da insanlık mücadelesinde binlerce şehit verildi, barbar DAİŞ ve diktatör Erdoğan çetelerinin Kürt halkı üzerinde bir soykırım uyguluyor” diyen Karakaş, buna karşı mücadelenin ortaklaşa bir şekilde yürütülmesi gerektiğini belirtti.

Rojava’daki enternasyonalist savaşçıların telefon ile bağlanarak konuşma yapması ardından anma sona erdi.

MÜNSTER

Almanya’nın Münster kentinde de şehit Seyfettin Serêkaniyê, Çekdar Qamişlo, Hamid Mamo, LezginHemi, Serxwebun Ceger Bengi, Yusuf Nebi anıldı ve taziyeler düzenlendi.