Çinli bilim insanlarından ‘gece görüşlü’ akıllı lens

Çin'deki bilim insanları, insan gözünün normalde göremediği yakın kızılötesi (infrared) ışığı algılayabilen yeni nesil bir akıllı kontakt lens geliştirdi.

Çığır açıcı bu buluş, CELL dergisinde yayımlandı. Bu teknoloji, "gece görüşü" olarak bilinen kızılötesi ışığın doğrudan gözle algılanmasını mümkün kılıyor. Normalde bu ışık, güvenlik kameraları, gece görüş cihazları ve bitki sağlığı analizlerinde kullanılırken, çıplak gözle görülmesi imkânsızdı.

NASIL ÇALIŞIYOR

Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden araştırmacılar, lensin yapısını özel nanoparçacıklarla zenginleştirerek kızılötesi ışığı görünür ışığa dönüştürmeyi başardı. İlginç bir şekilde, yapılan deneylerde bazı kullanıcılar, bu ışığı gözleri kapalıyken bile görebildi. Bunun nedeni, kızılötesi ışığın cilt gibi ince dokulardan geçebilmesi.

GİZLİ MESAJLAR VE YENİ GÜVENLİK UYGULAMALARI

The Guartian’ın haberine göre araştırmanın başyazarlarından Prof. Tian Xue, bu teknolojinin potansiyel kullanım alanlarının çok geniş olduğunu belirtiyor: "Yanıp sönen infrared ışıklarla güvenlik, arama-kurtarma, sahtecilikle mücadele ya da şifreli iletişim sağlanabilir.”

Ayrıca yalnızca bu lensi takanların görebileceği gizli mesajlar gönderilebileceği de ifade edildi.

RENK KÖRLÜĞÜNE DE ÇÖZÜM OLABİLİR

Aynı ekip, renk körlüğü yaşayan bireyler için de farklı bir versiyon geliştirdi. Bu versiyon, gözün algılayamadığı renkleri başka renkler olarak dönüştürerek, renk körlerinin daha geniş bir renk yelpazesi görmesine olanak tanıyor.

'BİYONİK İNSAN'A BİR ADIM DAHA YAKLAŞILDI

RTS medyasına göre Lausanne Üniversitesi’nden teknoloji antropoloğu Daniela Cerqui, bu gelişmenin insanı “biyonik varlık”a biraz daha yaklaştırdığını belirtiyor. Cerqui’ye göre bu tür teknolojiler, insan sınırlarının artık kabul edilmez olduğu bir toplum anlayışının ürünü.