Dünyanın en eski kayaçları Kanada’da tespit edildi

Kanada'nın Québec bölgesindeki Nunavik’te yer alan Nuvvuagittuq kuşağında, 4,16 milyar yıldan daha eski kayaçlar tespit edildi.

Nuvanik’te yapılan keşif, yeryüzünde şimdiye kadar tanımlanan en eski kaya oluşumları olarak kayda geçti. 

Bulgular, Fransız-Kanadalı bir ekip tarafından yürütülen ve ‘Science’ dergisinde yayımlanan detaylı bir çalışmaya dayanıyor.

Araştırmacılar, iki farklı izotopik yaş tayini yöntemi ve kapsamlı jeokimyasal analizler kullanarak, bölgedeki magmatik bir intrüzyonun yaşını 4,16 milyar yıl olarak belirledi. 

Bu da bu magmanın içine girdiği ana kayaçların daha da eski olduğunu gösteriyor. Böylece, Hadeyon dönemine ait bu kayaçlar, Dünya’nın ilk jeolojik evresine dair doğrudan ipuçları sunuyor.

Çalışmayı yürüten jeolog Jonathan O’Neil, bu kayaçların, Hadeyon dönemine ait tam bir kaya yapısını temsil eden dünyadaki tek örnek olduğunu belirtti. 

Avustralya'daki Jack Hills’te bulunan daha yaşlı zirkon kristalleri (4,4 milyar yıl) ise yalnızca bireysel mineraller olup, bulundukları kayalar çok daha genç.

Kanada’daki keşif, Dünya’nın erken dönemine, kıtaların ilk çekirdeklerinin nasıl oluştuğuna ve yaşamın başlangıcına dair daha net bir anlayış geliştirilmesini sağlayabilir. 

O’Neil’e göre, bu kayaçları incelemek, “gezegenimizin ilk sayfalarını okumak” anlamına geliyor.