BM’de Türkiye’ye eleştiri: Terörün destekçiliğini yapıyor!

BM Güvenlik Konseyi’nin İdlib konulu oturumunda Türkiye’ye sert eleştiriler yapıldı. Oturumlarda söz alan Suriye temsilcisi Jaafari, “Türkiye, İdlib’deki terörü destekliyor. 100 binden fazla terörist Türkiye’den Suriye’ye girdi” dedi.

Birleşmiş Milletler üst düzey yetkililerinin de katılımıyla İdlib’te yaşanan son gelişmeler üzerine BM Güvenlik Konseyi’nde bir oturum gerçekleştirildi.  Oturumlarda söz alan BM Acil Yardım Koordinatörü Mark Lowcook, sunduğu raporda İdlib’te son dönemde yaşanan terör faaliyetlerinden kaynaklı yaşanan hak ihlallerine dikkat çekerek, yaşananların önüne geçilmesi için çağrıda bulundu.

TÜRKİYE’YE SORUMLULUĞU HATIRLATILDI

Oturumlarda söz alan BM siyasi ve barış işlerden sorumlu Genel Sekreteri Yardımcısı Rosemary DiCarlo ise “Suriye’de siyasi çözüme arabuluculuk cabalarımız, bir çatışma ortamında ilerleyemez” dedi. El Nusra (Heyet Tahrir el Şam) adlı terör örgütünün yaptıklarının kabul edilemez olduğunu söyleyen DiCarlo, Türkiye’ye bu konudaki sorumluluğunu hatırlattı.

Oturumlarda daha sonra devlet temsilcileri söz alarak konuya ilişkin görüşlerini bildirdi.

‘HESAP VERMELİLER’

Almanya adına söz alan Christophe Heusgen, Nisan ayından itibaren İdlib’de yaşanan çatışmalardan kaynaklı 300.000 insanın yerini terk ettiğini ifade ederek, İdlip’de yaşananların sorumlularının uluslararası yasalara hesap vermesi gerektiğini söyledi.

ABD adına konuşan Rodney Hunter ise Rusya ve Suriye rejimini Soçi mutabakatına uymaya çağırarak, yaşananlara karşı BM denetiminde Suriye genelinde siyasi bir çözüme daha güçlü destek verilmesi gerektiğini ifade etti.

Fransa adına François Delattre ise İdlib’te bir insani felakete tanıklık edildiğini dile getirerek, “İdlib’in ikinci bir Halep olmasına izin vermemeliyiz” dedi. François, Rusya, İran ve bütün tarafların yapılan antlaşmalara saygı duyacak bir pratik içinde olması gerektiğini söyledi.

Rusya ile Türkiye arasındaki İdlip antlaşmasını hatırlatan İngiltere temsilcisi Karen Pierce’de, İdlip’te yaşananların bir an önce önüne geçilmesi gerektiğinin altını çizdi.

RUSYA: ANTLAŞMA TERÖRLE MÜCADELEYİ YASAKLAMIYOR

Oturumlarda söz alan Rusya Temsilcisi Vasily Nebenzya ise Moskova ile Ankara arasındaki antlaşmanın terörle mücadele etmeyi yasaklamadığını aksine teşvik ettiğini belirtti. Nebenzya, “Heyet Tahrir el Şam grubuna bağlı teröristler, sivil yerleşim yerlerine ve hükümet güçlerine bağlı bölgelere saldırıyor. Rusya, İdlip’teki bütün antlaşmalara sıkı sıkıya bağlı kalacak ama terörist faaliyetlere göz yummayacaktır” dedi.

 

SURİYE: TERÖRİSTLER SİLAHLARI NEREDEN ALIYOR?

Suriye adına söz alan Bashar Jaafari ise konuşmasında Türkiye’nin Suriye politikalarını sert dille eleştirdi. Jaafari “Erdoğan rejiminin desteklediği El Nusra Cephesi tarafından fırlatılan füzelerden kaynaklı belli bölgelerdeki sivil yaşam kabusa dönüştü. Konsey, Türkiye desteği ile işlenen bu suçları kınamalıdır” şeklinde konuştu.

Suriye’nin kuzeybatısındaki rejim ve Rusya üstlerinin teröristler tarafından hedeflendiğini söyleyen Jaafari, “Bu terörist gruplar, silahlarını nereden alıyor? Kimler bunlara yardım ediyor?” sorularını yöneltti.

‘TÜRKİYE’DEN 100 BİNDEN FAZLA TERÖRİST SURİYE’YE GİRİŞ YAPTI’

100 binden fazla teröristin Türkiye’den Suriye’ye girdiğini söyleyen Jaafari, “Heyet Tahrir el Şam’ın adlı terör örgütü Türkiye’nin desteğiyle bugün ağır suçlar işliyor. Bu örgüt yine Türkiye desteğiyle hastaneleri, okulları askeri sitelere dönüştürüyor. Cihatçı ideolojileri reddeden herkesi öldürüyor” şeklinde konuştu.

Rejimin sivil yerleşim yerlerine saldırdığı iddialarını reddeden Jaafari, Türkiye’nin Suriye topraklarını acilen terk etmesi gerektiğini dile getirdi.

TÜRKİYE EL NUSRA’YI SAVUNDU

BM Türkiye Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu ise İdlib konusunda Rusya ile birlikte çalışmaya devam edeceklerini ifade etti, Sinirlioğlu, “Heyet Tahrir el Şam sorunu, savaşla çözülemez. İdeolojisini ve yapısını göz önünde bulundurarak, bu sorun uzun vadeli bir stratejiyle ele alınmalıdır” ifadelerini kullandı.