BM’den sanal medya tasarısına tepki

BM, AKP-MHP’nin hazırlayıp Meclise sunduğu sanal medya tasarısına tepki göstererek, Türk devletini bu hatadan geri dönmeye çağırdı.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Sözcüsü Liz Throssell, BM Cenevre Ofisinde yaptığı açıklama ile AKP-MHP iktidarının hazırlayıp Meclise sunduğu sanal medya tasarısına tepki gösterdi.
“Türkiye'deki yetkililerin, devlete medya ortamı üzerinde daha fazla kontrol sağlamak için güçlü araçlar sağlayacak yeni bir sosyal medya tasarısı getirme hareketlerinden endişe duyuyoruz” diyen Throssell, şöyle devam etti:
"Yasa tasarısı, kabul edilirse, Türkiye'deki insanların ifade özgürlüğü, bilgi edinme ve kamusal ve siyasi yaşama katılma hakları daha da zayıflayacaktır. Ayrıca, bağımsız gazetecilik için gerekli olan platformları daha da azalacaktır. Bu durum kabul edilemez.
Bağımsız medya Türkiye'de zaten ciddi bir tehdit altında. Bu endişeler COVID-19 salgını bağlamında daha da kötüleşmiştir. İçişleri Bakanlığı tarafından verilen rakamlara göre, Mayıs 2020'den itibaren, pandemi ve devletin buna cevabı hakkında 'temelsiz' ve 'kışkırtıcı' sosyal medya gönderileri nedeniyle en az 510 kişi gözaltına alındı."

'DEVLET KENDİNE ALAN AÇIYOR'

Throssell, şunları da kaydetti:

“Yakında Mecliste görüşüleceği bildirilen yasa tasarısı uyarınca, sosyal medya şirketlerinden Türkiye içinde bir temsilci atamaları istenecek. Şirketler uymazlarsa, para cezaları ile karşı karşıya kalacaklar ve bant genişliklerinin Türkiye'deki insanların sitelerine anlamlı bir şekilde erişemeyeceği noktaya düşme olasılığı var. Web sitelerinin toptan bloke edilmesi, ifade özgürlüğü hakkıyla uyumlu değildir. Aynı durum, mevcut bant genişliğine yönelik kasıtlı sınırlamalar gibi web sitelerini etkin bir şekilde erişilemez hale getiren önlemler için de geçerlidir.
Yasa ayrıca şirketlerin Türk müşterilerinin tüm verilerini Türkiye içinde saklamasını ve insanların anonim olarak iletişim kurma hakkını baltalamasını gerektiriyor. Yasa ayrıca, bireylerin ve mahkemelerin içerik kaldırma taleplerine yanıt vermek için son derece kısa süreler getirecektir. Bu, yasal sorumluluk ve para cezaları tehdidi ile birlikte, devralma taleplerine aşırı uyum için güçlü teşvikler sağlayacaktır. Ayrıca, devletin haber web sitelerinden raporların kaldırılmasını talep etme gücünü genişletmekten endişe duyuyoruz."

‘İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ ÖNÜNDEKİ ENGELLERİ KALDIRIN’

Türk devletini ifade özgürlüğü önündeki bütün engelleri kaldırmaya çağıran Throssell, “Hükümetler, bilgi kontrol yetkilerini artırmak istemek yerine, medyanın çoğulculuğunu desteklemek için gerekli tüm önlemleri almalıdır. Sosyal medya platformları gibi temel ifade alanları için yasal ve düzenleyici çerçeveler, yalnızca kapsamlı müzakereler ve geniş çaplı tartışmalara dayanarak benimsenmelidir” diye ekledi.