BM’ye karşı öfke büyüyor: Suça ortak olmayın

BM’nin işgale karşı sessizliğini protesto etmek için kendini yakan Rojavalı Ali Wazir’e destek vermek amacıyla Kürdistanlılar ve dostları bir kez yine BM önünde bir araya geldi.

Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik işgal ve soykırım saldırılarına sessiz kalan Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası güçleri protesto etmek için BM önünde bedenini ateşe veren Rojavalı Ali Wazir’in hayati tehlikesi devam ediyor. İsviçre’de yaşayan Kürdistanlılar ve onların dostları, Wazir’e destek vermek ve Türk devletinin işgal saldırılarını protesto etmek amacıyla BM Cenevre Ofisi önünde bir eylem gerçekleştirdi.

YPG, YPJ ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri ve Ali Wazir’in dövizlerinin taşındığı eylemde sık sık, “Yaşasın Rojava Direnişi”, Terörist Erdoğan”, “Sessizlik suça ortak olmaktır” sloganı atıldı.  Taşıdıkları döviz ve açtıkları pankartlarla BM’nin Ali Wazir’in gerçekleştirdiği eyleminin anlamını iyi anlaması gerektiğinin mesajını veren eylemciler, uluslararası kurumlara Türk devletinin işgal ve soykırım saldırılarına karşı pratik adımlar atması gerektiği çağrısında bulundu.

SAĞLAM: ROJAVA’YI SAVUNMAK KÜRDİSTAN’I SAVUNMAKTIR

Eylemde ilk olarak söz alan Cenevre Demokratik Kürt Toplum Merkezleri Eşbaşkanı Salih Sağlam, Türk devletinin Rojava’ya dönük işgal ve soykırım saldırılarına dikkat çekerek konuşmasına başladı.  Sağlam, “Herkes iyi bilsin ki, bugün yapılan saldırılar sadece Rojava halkına yönelik değil, bütün Kürdistan’a ve Kürt halkına yöneliktir. Bundan kaynaklı Rojava’yı savunmak her Kürt’ün en temel görevi olmalıdır. Rojava’da verilen direniş, Kürdistan’ı korumaya dönük bir direniştir” dedi.

“Ali Wazir yoldaşın eylemini herkes iyi anlamalıdır” diyen, Sağlam, “Bu eylem Kürdün katliamına sessiz kalanlara karşı bir çığlıktır. Kimse Kürtlerin seçeneksiz olduğunu sanmasın, bu halk artık kendisine reva görülmek istenen bir kaderi kabul etme sürecini aştı. Dünyanın neresinde olursak olalım, ülkemize ve toprağımıza yapılan bir saldırıyı kendimize yapılmış sayarız. Ali arkadaşta bunun cevabını vermiştir” şeklinde konuştu.

AĞABEY WAZİR: KARDEŞİM BM’YE GÖREVİNİ HATIRLATMIŞTIR

Sağlam’ın ardından söz alan Ali Wazir’in ağabeyi Mizgin Wazir ise kardeşinin yaptığı eylemin kendileri için anlamlı olduğunu söyleyerek, Rojava’yı sahiplenmek için herkesin alanlarda olması gerektiğini söyledi. Ağabey Wazir, “Kardeşim yaptığı eylemle insanlığı savunmakla görevi olan ama söz konusu Kürtler olunca bu görevini unutan BM’ye görevini hatırlatmıştır. Bu eylem yaşanan sessizliğe karşıdır. Bizler Avrupa’da olabiliriz ama toprağımızı savunmak için her şeye hazırız. Bugün Ali gibi öfke içinde olan yüzlerce Rojava genci var. Bütün dünya bunu böyle bilsin” diye ekledi.

REDCROW: TRUMP’A RAĞMEN KÜRT HALKININ YANINDAYIZ

Son olarak söz alan Amerikalı Akademisyen Thoreau Redcrow ise ABD başkanı Donald Trump’un Kürt halkına ihanet ettiğini ifade ederek konuşmasına başladı. “DAİŞ karşı büyük bedeller veren Kürt halkını yalnız bırakmak ABD için bir utançtır” diyen Redcrow, devamla, “Birileri Kürtlere ihanet etme kararı almış olabilir ama bizler yani Amerikalılar bu kararı kendimize bir utanç sayıyoruz. Bizler asla ve asla Kürt halkını yalnız bırakmayacağız onların onurlu direnişi yanında olmaya devam edeceğiz” diye ekledi.

WAZİR’İN EYLEM YAPTIĞI YERE YÜRÜDÜLER

Yapılan konuşmaların ardında kitle Ali Wazir’in kendisini yaktığı yer olan BM Mülteci Yüksek Komiserliği Ofisi önüne kadar bir yürüyüş gerçekleştirdi. Ofis önünde kitle hep bir ağızdan attıkları sloganlarla BM’nin işgale karşı sessizliğine tepkisini ortaya kayarken, polis ise ofis önünde yoğun güvenlik önlemleri aldı.