'Böyle bir direnişte yer almanın mutluluğunu yaşıyorum'

Öcalan’a yönelik tecride karşı Den Haag'da 104 gündür açlık grevinde olan Hüseyin Yıldız, "Bu tarihsel sürece cevap olmak istedim ve bugün böyle bir direnişte yer almanın mutluluğunu yaşıyorum" dedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik tecridin sona ermesi için Kürdistan, Türkiye ve Avrupa başta olmak üzeri bir çok ülkede başlayan açlık grevi direnişleri devam ediyor. Açlık grevi eyleminde DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven 177, Nasır Yağız 164, Strasbourg direnişçileri ve İmam Şiş 138, Türkiye ve Kürdistan cezaevlerindeki tutsaklar 139. gününe girdi. Hollanda'nın Den Haag kentinde açlık grevinde olan Hüseyin Yıldız ise direnişinin 104. gününde. Açlık grevinde olan tutsak çocukları için eylem yapan anneleri selamlayan Yıldız, açlık grevi eylemine ilişkin ANF'ye konuştu.

Öncelikle kendinizi tanıtır mısınız?

Adım Hüseyin Yıldız. 09.02. 1963 yılında Dersim’de doğdum. İlk ve Ortaokulu Pülümür yatılı okulunda, liseyi de Dersim'de okudum. Ege Üniversitesi Fen Fakültesini bitirdim. 1987-92 yılları arası Mardin Lisesi'nde öğretmenlik yaptım. 1992 yılında Antep İslahiye'ye sürgün edildim. 1992-95 yılları arası İslahiye Lisesi'nde öğretmenlik yaptım.

Kürt Özgürlük Mücadelesi ile ne zaman tanıştınız?

Ali Haydar Kaytan ile akrabayız. Ali Haydar Kaytan'ın Ankara'dan Dersim'e gelmesiyle beraber Kürt Özgürlük Mücadelesi'ni tanıdım. Ondan sonra hayatım boyunca özgürlük mücadelesinin içinde yer almaya devam ettim. Lise ve üniversitede Gençlik Hareketi'nde çalışmalar yürüttüm. Öğretmenlik hayatına atıldıktan sonra sendika çalışmaları sürdürmeye başladım. Bu süre içerisinde defalarca gözaltına alınıp bırakıldım. 1988 yılında tutuklanıp cezaevine gönderildim. 1990 yılında tekrar öğretmenlik görevine geri döndüm ve sendika çalışmalarını 1995 yılına kadar da devam ettirdim. Sonrasında Avrupa yolculuğum başladı.

Avrupa'ya ne zaman geldiniz, burada neler yaptınız?

Avrupa'ya Ocak 1995 yılında geldim. Geldikten sonra Den Haag'a yerleştim hala burada yaşıyorum. Burada da bir süre öğretmenlik yaptım. Öğretmenlik yaparken de, öğretmenlikten ayrıldıktan sonra da Deh Haag Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nde kültürel faaliyetler sürdürdüm ve sürdürmeye devam ediyorum.

Açlık grevine başlama kararını nasıl aldınız?

Leyla Güven arkadaşın başlamasından sonra ben de bu tarihsel sürece cevap olmak istedim. Bir süre yoğunlaştıktan sonra eylem kararında netleştim ve bugün bu direniş hamlesinin bir parçası olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Leyla Güven ve Nasır Yağız başta olmak üzere zindanda ve dışarıda direnen bütün arkadaşları ve direnişçi annelerimizi selamlıyorum.