Britanya’da halklar Rojava için alanlara çıktı

Britanya’nın birçok kentinde bir araya gelen binlerce kişi 2 Kasım Dünya Rojava Günü’nü etkinlikleri düzenledi.

Kürt Halk Meclisi’nin çağrısı ile Britanya’nın birçok kentinde bir araya gelen binlerce kişi, 2 Kasım Dünya Rojava Günü’nü vesilesiyle etkinlikler düzenlendi. Eylemlere aydınlardan yazarlara akademisyenlerden işçilere, kadınlardan gençlere kadar birçok kesim katılarak destek verirken, Türk devleti ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a tepki ve öfke gösterdi.

LONDRA

Londra’da 2 Kasım Dünya Rojava Günü dolayısıyla binlerce kişi Marble Arch Meydanı’nda bir araya geldi. Eyleme, İngiliz sendikalar da Filistinlilere anarşistlerden anti-kapitalistlere kadar birçok kesim katılırken, Ermeni yazar ve gazeteci Hayko Bağdat da katılarak destek verdi. Eylemde YPG ve YPJ bayrakları taşırken, “Terörist Erdoğan”, “Türk ordusu Rojava’dan defol” “Boycot Turkey, boycot genocide”, “Biz Rojavayız Rojava biz” şeklinde sloganlar atıldı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğraflarının da taşındığı eylemde, “Erdoğan’ı silahlandırmayı durdurun”, “Kadınlar Rojavayı savunuyor”, “Rojava da Türk işgaline son” ve “Erdoğan Uluslararası Mahkeme’de yargılansın” yazılı dev pankartlar taşındı. Marble Arch Meydanı’nda bir araya gelen buradan Trafalgar Meydanı’na doğru kortej halinde yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında sloganlar dinmezken, Boycott Turkey tarafından binlerce bildiri dağıtıldı. Yürüyüşte İngiliz anarşist grupların coşkusu dikkat çekerken, gençler ise sis bombaları ile yürüyüşe renk kattı. Yürüyüş Trafalgar Meydanı’nda son bulurken, yapılan konuşmalar da ise Rojava’daki Onur Direnişi selamlanırken Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ise tepki ve öfke vardı.

ROJAVA’DA SOYKIRIM VAR!

Mitingde ilk konuşmayı yapan Ermeni yazar ve gazeteci Hayko Bağdat, Türk devletinin tıpkı yüzyıl önce Ermeni halkına yaptığı gibi bugün de Kürt halkına karşı bir soykırım planı devreye koyduğunu vurgulayarak, “Tıpkı yüzyıl önceki gibi kadınları çocukları katlediyorlar. Öz gücümüze saldırarak bizi savunmasız bırakıyorlar. Daha sonra barbar çeteler eliyle Kürt halkına karşı soykırıma girişiyorlar” dedi. Bağdat, Rojava’da özgür yaşama karşı Kürt halkına ‘soykırım’ denemeleri yapıldığına dikkat çekerek, Ermeni halkının bugün Rojava halkının yanında onlarla birlikte mücadele etmesi gerektiğini söyledi.

DUBBINS: MÜCADELEYE DEVAM

Bağdat’ın ardından konuşan UNİTE Sendikası’nın Uluslararası Direktörü Simon Dubbins, UNİTE sendikası olarak Türk işgaline karşı Rojava ve direnişinin yanında olduklarını belirterek, “Bu işgalin tek amacı IŞİD esirlerini serbest bırakmaktır. Bu barbarların özgürlük savaşçılarına karşı yaptığı işkenceyi de dünyaya gösteriyorlar. Bizler bu işgalcilere ve çetelerine karşı mücadelemizi sürdüreceğiz” diye kaydetti.

MÜSLİM: ONUR DİRENİŞİ SÜRÜYOR

Kobanê Halk Meclisi Eşbaşkanı Enver Müslim’de telefon bağlantısı ile eylem alanına bağlanarak, Türk devletinin Rojava’daki amacının demografik yapıyı değiştirerek bir soykırım yapmak olduğuna dikkat çekerek, buna karşı büyük Onur Direnişi’nin tüm görkemi ile sürdüğünü ifade etti. Yine, İngiltere Yunanistan Dostluk Grubu, Kaşmirliler Dayanışma Grubu, Filistin Dayanışma Örgütü ve Kürtlerle Dayanışma Grubu gibi bir farklı halk ve kimlik temsilcisi de birer konuşma yaparak Rojava Günü’nü kutladı. Yapılan konuşmalar da Rojava ile dayanışmanın işgale, soykırım ve şiddete karşı durmak olduğunun altı çizildi.

LİVERPOOL

Liverpool’da bir araya gelen yüzlerce kişi kişi ‘Rojava’yı savun’ yazılı dev bir pankart eşliğinde yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşte sık sık, “Terörist Erdoğan” sloganları atılırken, yapılan konuşmalar da ise Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uluslararası savaş suçları mahkemesinde yargılanması gerektiği ifade edildi.

BRIGHTON

Brighton’da ise tamamı İngiliz ve farklı halklardan oluşan anti faşist gruplar özel bir salonda hem Rojava Günü’nü kutladı hem de Rojava Sistemini’nin anlatıldığı bir panel düzenlendi. Panelin yapıldığı salona YPG ve YPJ ile Demokratik Konfederalizm bayrakları asılırken, Kürtlerin konfederal örgütlenme sistemi anlatıldı. Etkinlikte Rojava ile dayanışma amaçlı çeşitli hediyelik eşyalar da satışa çıkarıldı. Satıştan elde edilen gelirin Heyva Sor aracılığı ile Rojava’ya ulaştırılacağı öğrenildi.

SHEFFİELD

Sheffield’te ise yüzlerce kişi belediye binası önünde bir araya geldi. Sık sık Rojava lehine sloganların atıldığı eylemde yüzlerce bildiri dağıtıldı. Yine PYD ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterlerinin taşındığı eylemde, işgal ve soykırım politikası yürüten Türkiye’nin boykot edilmesi istendi.

HULL

Britanya’daki eylemlerin bir durağı ise Hull Şehri oldu. Kürt Halk Meclisi’nin çağrısı ile Victoria Meydanı’nda bir araya gelen Kürtler ve dostları Dünya Rojava Günü’nü vesilesiyle bir etkinlik düzenledi. Meydanda çadır açan Kürtler, Rojava’da sivil katliamlar yapan ve kimyasal silahlar kullanan Türkiye’ye tatile gidilmemesi ve boykot edilmesi istendi. Çadıra İngilizler yoğun ilgi gösterirken, burada Rojava’yı anlatan bildiri ve broşürler dağıtıldı.