Britanya’lılardan Newroz mesajı: Abdullah Öcalan’a özgürlük!

Newroz'u kutlayan Britanyalı siyasetçi, sendikacı ve inanç temsilcileri, Kürt halkının mücadelesinin yanında olduklarını vurgulayarak, “Ortadoğu’nun Mandelası Abdullah Öcalan’a özgürlük çağrısında bulunuyoruz” dedi.

Britanya’da siyasi parti liderleri, milletvekilleri , sendikacı ve din adamı gibi birçok etkin kurum ve şahsiyet, Kürt Halk Meclisi’ne gönderdikleri Newroz mesajlarında, Kürt halkının demokrasi, özgürlük ve eşitlik mücadelesinin yanında olduklarını vurguladı.

Muhalefetteki Liberal Demokrat Parti Lideri Sir Ed Davey, tüm dünyadaki Kürt halkının Newroz'unu kutlayarak, “Ülkemize muazzam katkılarda bulunan Kürt halkının Newroz'unu kutluyorum. Newroz'un Kürt halkı bağlarımızı daha güçlü kuracağımız bir dönemin başlangıcı olmasını diliyorum. Liberal Demokratlar adına tüm dünyadaki Kürt halkına mutlu ve sevinçli bir Newroz diliyorum” dedi.  

CORBYN: ABDULLAH ÖCALAN’A ÖZGÜRLÜK  

İşçi Partisi eski Lideri ve milletvekili Jeremy Corbyn, “Kürtlere dönük acımasız eylemlere yanıt olarak Türkiye’ye yaptırımlar uygulanmasının yanı sıra tutuklu Kürt siyasi lider ve 'Ortadoğu'nun Mandelası' Abdullah Öcalan'a özgürlük çağrısında bulunuyorum” dedi. Türk devletinin birçok kişiye zarar veren tek taraflı savaş eylemleri yerine Abdullah Öcalan’la 2013 yılında başlattığı barış görüşmelerine geri dönmesi gerektiğini ifade eden Corbyn, “Newroz bayramı, en karanlık zaman da bir umuttur ve Kürt halkı uzun zamandır bu umudun önemli bir tezahürü olduğunu hatırlatıyorum. Kürt halkı özerklik ve özgürlüğe doğru uzun yürüyüşlerine devam ederken, biz de 2022'de onların yanındayız. Newroz a we pîroz be! Happy Newroz" ifadelerini kullandı.

İSKOÇYA ULUSAL PARTİ: MÜCADELENİZİ DESTEKLİYORUZ  

Üç dilde Newroz’u kutlayan İskoçya Ulusal Parti Milletvekili Chris Stephens, "Newroz’un Kürt halkına barış ve huzur getirmesini diliyorum. Son yıllar Kürdistan halkı için zorlu geçti. Kürt halkı Türk ordusunun işgali ve insan hakları ihlalleri ile karşı karşıya kaldı. Bağımsızlığı destekleyen bir İskoç olarak birçok Kürt insanının kimliğini, dilini ve kültürünü koruma arzusunu anlıyorum. Partim ve ben, dünya çapında özerklik ve tanınma mücadelenizde sizi yürekten destekliyoruz" diye belirtti.

BAŞPİSKOPOS ANDY: KÜRTLER UMUT IŞIĞI OLDU  

Galler Başpiskoposu Andy John, Kürt halkının Newroz ile dünyanın her yerindeki tüm inançlardan insanlara tanıdık gelen değerleri kutladığını dile getirdi. Newroz meşalesinin karanlık zamanlarda umudun simgesi olduğunun altını çizen Başpiskopos John, Kürt halkının dünyanın her yerindeki insanlara bir umut ışığı ve dayanıklılık kaynağı olduğunu söyledi. Paskalya kutlamaları gibi Newroz’un da yenilenmenin, dirilişin ve baharın gelişinin kutlanması olduğunu ifade eden John,  Kürdistan ve dünyada halklar arasında barış, sevgi ve uyumun geliştiğini görmeyi istediğini vurguladı.

SENDİKALARDAN ‘ABDULLAH ÖCALAN'A ÖZGÜRLÜK’ ÇAĞRISI  

Britanya’nın en büyük sendikal birliklerinden Abdullah Öcalan’a Özgürlük Kampanya yürütücülerinden ve Britanya’nın en büyük sendikal birliklerinden (TUC), Kürt halkının kendi kaderini tayin hakkı, demokrasi ve hukukun üstünlüğü için sürdürdüğü mücadeleye destek vermekten gurur duyduklarını belirtti. TUC, Newroz mesajında, Güney Afrika Lideri Nelson Mandela’nın özgürlüğü için yılmadan kampanya yürüten bir sendikal gelenekten geldiğini hatırlatarak, bugün de Kürt halkının lideri için özgürlük talep etmekten gurur duyulduğu belirtildi.  

Newroz’un ışığın, umudun ve yenilenmenin bayramı olduğunu vurgulayan TUC, Kürt Özgürlük Hareketi’nin, DAİŞ'e karşı sahada mücadeleye öncülük ederek başta kadınlar olmak üzere bölgede milyonlarca insana özgürlük getirdiğini belirtti. Birleşik Krallık'ta ve uluslararası sahnede Kürtler ve Kürt Kurtuluş Hareketi ile dayanışma içinde olmaya devam edeceklerini ifade eden TUC,  “Newroza We Pîroz Be!” dedi.  

MOYLE: DİRENİŞİNİZİN YANINDAYIM

İşçi Partisi Brighton Milletvekili ve Kürt dostu Lloyd Russell-Moyle, Kürt halkının yaşadığı baskı ve zulme karşı geliştirdiği direnişin yanındayım. Barışçıl ve istikrarlı bir Kürdistan ve Türkiye için Birleşik Krallık’ın Kürt hareketini daha fazla desteklemesi gerekir" diye kaydetti.

SOBEL: KÜRTLER ÖNEMLİ ROL OYNADI

Ana muhalefette bulunan İşçi Partisi Milletvekili Alex Sobel, "IŞİD terör grubunun yenilmesinde Kürtler önemli bir rol oynadı. Bugün uluslararası güçler Kürt halkının özgürlük, barış, demokrasi ve adalet yolunda yürüttükleri mücadeleye daha fazla destek vermesi gerekiyor. Kürt halkının Newroz’unu kutluyorum. Newroz Piroz Be" mesajını verdi.

'BRİTANYA KHÖ İLE ÇALIŞMALI'

 İngiltere’nin ilk kadın Kürt ve Alevi kimlikli İşçi Partisi Milletvekili Feryal Clark Demirci, "Kürt kimliğini, özerkliğini veya kendi kaderini tayin hakkını kabul etmeyi reddetme etrafında dönen savaşlarda son yıllarda binlerce Kürt katledildi. Birleşik Krallık Hükümeti’nin, Kürdistan genelinde barış, istikrar ve demokrasiyi tesis etme çabalarında Kürt özgürlük hareketiyle birlikte çalışmak için daha fazla çaba göstermesi gerekiyor.  Kürt halkının Newroz’u kutlu olsun" dedi.

'KÜRT HAREKETİNİN HAYATİ KATKISI VAR'

İşçi Partisi Milletvekili Kate Osborne, "Kürdistan’da ve bölgede demokrasi ve barışçıl bir ortam hedefine ulaşılacağına dair inancımı paylaşıyorum. Britanya ve dünyanın dört bir yanındaki Kürt halkının Newroz’unu kutluyorum" diye belirtti.

İşçi Partisi Milletvekili Bambos Charambalous, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan sorumlu Gölge Bakan olarak, Kürt hareketinin bölgede özgürlük, demokrasi ve adaletin tesis edilmesine yaptığı hayati katkının farkındayım. Kürtlerle hakkı olan kendi kaderini tayin etmeyi, diline ve kültürüne saygı konusunda, diyalog ve barış müzakerelerine girilmesi gerekiyor. Newroz’un Kürtlere aydınlık, umut ve barış getirmesini diliyorum" ifadelerini kullandı.

Londra Büyükşehir Belediye Meclisi’nden Sem Moema, Anne Clarken de Kürtlerin Newroz’unu kutlayarak, Newroz’un Kürt halkının demokrasi, özgürlük ve onur mücadelesinin başarıya ulaşmasına vesile olmasını istedi.