Cenevre Belediye başkanından Türkiye’ye hukuka geri dön çağrısı

Cenevre üniversitesinde 63 gündür açlık grevinde olan Gülmen ve Özakça için destek eylemi düzenlendi.

Eylemde konuşan Cenevre Belediye Başkanı Remy Pagani, “Gülmen ve Özakça’nın eylemi bir adalet ve demokrasi mücadelesidir” diyerek, Türk devletini uluslararası hukuka saydı duymaya çağırdı. Kürdistan’da yaşananlara da dikkat çeken Pagani, “Kürt kentlerinin nasıl yerle bir edildiğini şahit oldum” dedi.

Ankara’da 63 gündür işlerine geri dönmek için açlık grevinde olan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın direnişine destek olmak amacıyla, barış bildirisine imza attıkları için işlerinden olan sürgün akademisyenler öncülüğünde Cenevre Üniversitesinde basın açıklaması gerçekleştirildi.

Gülmen ve Özakça’nı yaptığı eylemem dikkat çeken dövizlerin taşındığı eyleme Barış Akademisyenlerinden Engin Sustam, Cenevre Belediye Başkanı Remy Pagani’in yanı sıra çok sayıda öğrenci katıldı.

SUSTAM: TÜRKİYE TOTOLİTER BİR YAPIYA GÖTÜRÜLÜYOR

Açıklamada ilk olarak söz alan Barış Akademisyenlerinden Engin Sustam, “Nuriye ve Semih’in desteğinize ihtiyacı var” diyerek başladığı konuşmasında, 63 günden beridir süren açlık grevinin geldiği boyuta dikkat çekti. Türk devletinin anti- demokratik uygulamalarına değinen Sustam, Türk devletinin Erdoğan öncülüğünde Kürdistan’da yaptığı katliamları da hatırlattı.

Türk devletinin yaptığı katliamlara ortak olmadıklarından kaynaklı işlerinden olan akademisyenlerin yaşadıklarını anlatan Sustam, AKP ve Erdoğan’ın ülkeyi günden düne daha totaliter bir yapıya götürdüğünü vurguladı. Sustam, Türkiye’de yaşananların savaş sucundan öte bir şey olmadığını söyledi.

‘BU BİR YAŞAMA MÜCADELESİDİR’

Gülmen ve Özakça’nın 11 Mart’tan beridir açlık grevinde olduğunu hatırlatan Sustam, “Arkadaşlarımız artık her gün biraz daha hayatını kaybedecek duruma geliyor. Arkadaşlarımız yaptıkları, ölmek için bir mücadele değil, yaşamak için bir mücadeledir. Biz herkesi arkadaşlarımıza destek olmak için harekete geçmeye çağırıyoruz. Unutmayın Nuriye ve Semih’in desteğinize ihtiyacı var” dedi.

PAGANİ: BU BİR ADALET VE DEMOKRASİ MÜCADELESİDİR

Sustam’ın ardından söz alan Cenevre Belediye Başkanı Remy Pagani ise Gülmen ve Özakça’nın eylemine destek vermek için eylemde olduklarını söyleyerek başladı konuşmasına. Gülmen ve Özakça’ya desteğini açıklayarak konuşmasına başlayan Pagani, “Yapılan bu açlık grevi bir adalet ve demokrasi mücadelesidir” dedi.

“Cenevre Belediyesi olarak Türkiye’nin hukuk devletine geri dönmesini istiyoruz” diyerek Türk devletine çağrıda bulunan Pagani, “İşinden olan insanlar işlerine geri alınmalıdır. Bugün hemen şimdi barış sürecine geri dönülmelidir” dedi.

‘ERDOĞAN DEMOKRASİ VE HUKUK İSTENEYENLERE KARŞI MÜCADELE YÜRÜTÜYOR’

Türkiye’de 2015 yılından itibaren yaşanan hukuksuz uygulamalara dikkat çekti. Türk devletinin başta Kürdistan olmak üzere ülkedeki bütün muhalif kesimlere saldırdığını ifade eden Pagani, “Erdoğan, Demokrasi, barış ve hukuk isteyenlere karşı amansız bir mücadele yürütüyor” dedi.

‘KÜRT KENTLERİNİN NASIL YERLE BİR EDİLDİĞİNE ŞAHİT OLDUM’

Son iki yıl içerisinde Kürdistan ve Türkiye’ye yaptığı ziyaretleri hatırlatan Pagani, şu şekilde devam etti: “Kürt kentlerinin Türk devleti tarafından nasıl yerle bir edildiğine şahit oldum. Unesco tarafından koruma altına alınan Sur’un nasıl yok edildiğini gördüm. Yaşananların hukuk devleti ile hiçbir ilişkisi yok.”

Eylem yapılan konuşmaların ardından öğrencilerin alkışları eşliğinde sonlandırıldı.