Cenevre Belediye Meclis Üyesi: Güven’in talepleri kabul edilmeli

Cenevre Belediye Meclis Üyesi Kitsos, açlık grevinde olan Leyla Güven ve arkadaşlarıyla dayanışma içerisinde olduğunu ifade ederek, Türk devletini Cenevre Konvansiyonlarının gereklerini yerine getirmeye çağırdı.

Cenevre Belediyesi Sosyalist Parti Meclis Üyesi Christina Kitsos, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi kırmak amacıyla DTK Eşbaşkanı ve HDP Milletvekili Leyla Güven öncülüğünde cezaevleri başta olmak üzere birçok merkezde devam eden açlık grevi eylemlerini ANF’ye değerlendirdi.

 

‘TEMEL İNSAN HAKLARI HER ŞART ALTINDA KORUNMALIDIR’

Bütün ülkelerin uyması ve koruması gerektiği temel insan hakları maddelerini hatırlatan Kitsos, şunları ifade etti: “Temel insan hakları her şart altında korunması gereken büyük bir öneme sahip. Bu nedenle herkes buna saygı duymalı. Ama, bugün Türkiye’de temel olan bu haklara saygı duyulmadığını görüyoruz. Türk devletinin hukuksuz uygulamaları özellikle başarısız darbe girişiminden sonra daha çok kendisini hissettirmeye başladı. Başta Kürt siyasetçiler olmak üzere birçok kesimin hukuksuz şekilde tutuklanması, uluslararası toplumu özellikle insan haklarının merkezi olan Cenevre’yi şoke etti. Bu süreçte en dikkat çeken nokta ise Türk devletinin, özelikle demokrasinin temel değerlerine ve Türkiye’de azınlık ve temel insan hakları savunucularına yönelmesiydi.” 

‘DAYANIŞMA İÇERİSİNDEYİZ’

Leyla Güven ve birçok merkezde devam eden açlık grevi direnişlerini selamlayan Kitsos, “Türk devletinin hukuksuz uygulamalarına karşı birçok insan bugün kritik aşamayı aşacak şekilde açlık grevinde. Ben buradan açlık grevi eylemcileriyle dayanışma içerisinde olduğumu dile getiriyor ve yanlarında olduğunu bilmelerini isterim. Dayanışma büyütülmeli” dedi. 

‘TÜRKİYE CENEVRE KONVANSİYONLARINA UYMALI’

Leyla Güven ve arkadaşlarının eyleminin sahiplenilmesi ve taleplerinin kabul edilmesi için uluslararası toplumun üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiğine vurgu yapan Kitsos, “Türkiye altında imzası olduğu Cenevre Konvansiyonlarına uyması gerekir. Eylemcilerin talepleri, bütün ülkelerde hem ulusal hem de uluslararası boyutta yaratılacak bir hareketlilikle Türk devletine kabul ettirilmelidir” dedi. 

‘ÖCALAN’IN KOŞULLARI DEĞİŞMELİ’

Öcalan’a tecridi hatırlatan Kitsos, “Öcalan özellikle son 3 yıldan beridir çok ağır ve kötü koşullarda tutuluyor. Hiç kimse, temel insan haklarından mahrum bırakılmamalıdır. Zaten evrensel insan haklarına saygı duyulduğunda ve bu yasalar uygulandığında, var olan birçok soruna çözüm bulunacaktır. Yine CPT ve diğer kurum ve kuruluşlar bu noktada üzerine düşeni yerine getirmelidir diye düşünüyorum. Öcalan’ın ve diğer siyasi tutsakların içinde bulunduğu koşullar değişmeli” diyerek ekledi. 

CHRİSTİNA KİTSOS KİMDİR?

Uzun yıllardan beridir İsviçre Sosyalist Parti içinde siyaset yapan Kitsos, Cenevre’de yaşayan göçmenlerin yakından tanıdığı bir isim. Cenevre Belediyesi Meclis üyesi görevi yürüten Kitsos, aynı zamanda Kürt halkıyla yakın dayanışma içinde. Kitsos, HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın tutuklanmasının ardından verdiği önerge ile Cenevre Sözleşmelerinin yapıldığı kent olan Cenevre Kanton yönetiminin Türkiye’ye karşı harekete geçilmesini talep etmişti.