Cenevre’de 10 bini aşkın kişi yürüdü: Adalet yoksa barışta yok!

İsviçre’nin Cenevre kentinde bir araya gelen 10 bini aşkın kişi ırkçılığa karşı yürüdü. Irkçılığa karşı sessiz kalınmaması gerektiği çağrısı yapılan yürüyüşte, “Adalet yoksa, barışta yok!” mesajı verildi. Heilbornn’da da ırkçılığa karşı eylem düzenlendi.

25 Mayıs’ta ABD’de ırkçı bir beyaz bir polis tarafından siyahi vatandaş George Flyod’un katledilmesine ve ırkçılığa karşı dünyanın birçok yerinden tepkiler yükselmeye devam ediyor. Son olarak İsviçre'nin Cenevre kentinde bir araya gelen 10 bini aşkın kişi, düzenledikleri görkemli bir yürüyüşle, ABD’deki ırkçı saldırıyı protesto ederken, ırkçılığa karşı daha güçlü bir şekilde ayağa kalkınması gerektiğine vurgu yaptı.

10 BİNİ AŞKIN KİŞİ YÜRÜDÜ

Akşam saatlerinde Place de Neuve meydanında toplanan kitle, buradan Cenevre şehir merkezine doğru yürüyüşe geçti. Covid-19 salgını nedeniyle 300 kişiden fazla katılımın olduğu eylemlerin yasaklandığı ülkede, 10 bini aşkın insanın bir araya gelmesi dikkat çekti.

“Adalet yoksa barışta yok”, “Nefes alamıyorum”, “Siyah yaşam önemlidir”, “Beyaz ayrımcılığına son”, “Beyaz sessizlik şiddettir”, “Daha iyi bir dünya için, eşitlik istiyoruz”, “Şiddete, ırkçılığa, faşizme karşı ayağa kalk!” yazılı pankart ve dövizlerin taşındığı yürüyüşte, sık sık hep bir ağızdan ırkçılık karşıtı sloganlar atıldı.

ADALET YOKSA BARIŞTA YOK!

Gazetecilerin ve polisin son yılların en büyük eylemlerinden birisi olarak tanımladığı yürüyüşte, her kesimden ve her yaştan insan yer aldı. Eylemde, “Irk eşitsizliğinin yeri olmadığı daha iyi bir dünya için birlikte yürüyoruz”, “Adalet yoksa barışta yok”, “Irkçılığa karşı ayağa kalkın” temel mesajları verildi.

IRKÇILIĞA VE POLİS ŞİDDETİNE KARŞI SESSİZ KALMAYACAĞIZ!

Yürüyüş ardından yapılan konuşmalarda, George Flyod’un katledilmesine sert tepki gösterilerek, siyahların sadece ABD’de değil birçok yerde ayrımcılık ve şiddet mağduru olduğuna dikkat çekildi. Flyod’un katledilmesinin ardından dünyanın birçok yerinde ırkçılığa karşı düzenlenen eylemlerin de selamlandığı konuşmalarda, her türlü ırkçılığa ve polis şiddetine karşı daha güçlü ve birlikte ses çıkarılması ve sessiz kalınmaması gerektiğine vurgu yapıldı.

HEILBORNN

Almanya’nın Heilbornn kentinde de Kürt Kadın Hareketi ile çok sayıda Alman ve Türkiyeli sol, sosyalist gruplar da ırkçılığa karşı bir eylem düzenledi.

Heilbronn Kiliansplatz’ta düzenlenen eylemde ırkçılığa karşı konuşmalar yapıldı.

Irkçılığın dili, dini olmadığı belirtilen konuşmalarda, “Irkçılık, her yerde insanlığa karşı kötü bir zehirdir” denildi.

Türkiye’de Kürtlere yönelik faşizan saldırılara da dikkat çekilen mitingde Kürtçe müzik dinlediği için katledilen Barış Çakan ile Efrîn’de Türk Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan’ın çeteleri tarafından Kürt kadınlarına yönelik yapılan vahşete de dikkat çeklidi.