Darmstadt, Stuttgart ve Lyon’da on binler alanlardaydı

Almanya’nın Darmstadt, Stuttgart ile Fransa’nın Lyon kentlerinde Defend Rojava’nın çağrısı alanlara çıkan on binlerce kişi, Türk devletinin işgal saldırılarını protesto etti.

DARMSTADT

Almanya’nın Darmstadt kentinde Kürdistanlılar ve dostları Dünya Rojava Günü dolayısıyla bir yürüyüş gerçekleştirdi. Darmstadt merkez tren istasyonu önünde başlayan yürüyüşte polisin provokasyon girişimleri dikkat çekti. Polis Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan flamalarını taşınmasına izin vermeyerek topladı.

“Faşist Erdoğan” ve “Rojava’da defolun” sloganlarının atıldığı yürüyüşte Luisenplatz meydanına kadar yürüdü. Burada yapılan mitinde Serekaniyê Belediye Eşbaşkanı Loqman İsa telefonla bağlanarak kitleye hitap etti. Ayakta olan Kürdistanlıları ve dostları selamlayan İsa “Bulunduğumuz yerden direnişimizi sürdürüyoruz” diye konuştu.

FCDK/KAWA Eş başkanı Emin Deniz ise direnişin devam ettiğini belirterek şunları söyledi: “Halkımız direnişini daha da yükselterek Rojava’ya sahip çıkmalı. 2 Kasım Rojava Direniş gününüz kutlu olsun.” Mitingde MLKPD ve SPD’nin gençlik kolları Jusos adına yapılan konuşmalarda “Rojava ile dayanışmamızı sürdüreceğiz” mesajları verildi.

STUTTGART

Almanya'nın Stuttgart kentinde de Kürdistanlılar ve dostları 1 Kasım Dünya Kobanê günü ve 2 Dünya Rojava Günü için bir araya geldi. Baden-Württemberg ve Bayern Eyaleti’nden “Nehêle Stuttgart” Platformu, Riseup4Rojava ve Defend Rojava (Rojava’yı Savunun)’nın çağrısıyla gerçekleşen yürüyüşe 15 bini aşkın kişi katıldı.

Yürüyüş öncesi kitleye hitap eden FCK Temsilcisi Sait Öztürk “Rojava’da gerçekleşen işgal tüm uluslara karşı bir işgaldir. Bu işgale Kürtler ve dostları büyük bir direnişle cevap verdi. Bu işgal bitene kadar direnişimiz büyüyerek devam edecektir” diye konuştu.

Lautenschlager Strasse’de başlayan yürüyüşte “Yaşasın Rojava direnişi”, “Erdoğan Kürdistan’da katliam yapıyor” ve “Rojava devrimi ile direnişini selamlıyoruz” pankartı, onlarca döviz ve dev sarı kırmız yeşil bayrak taşındı. Kitlenin yüzlerce PYD, YPG, YPJ bayraklarını açtığı yürüyüşte sık sık “Terörist Erdoğan”, “Çocuk Katili Erdoğan”, “Dün Hitler bugün Erdoğan” ve “Tüm işgalciler Kürdistandan defol” gibi sloganlar atıldı.

Yürüyüş esnasında kitleye hitap eden Sol Parti Genel Başkan Yardımcısı Tobias Pflüger, Türk devletinin soykırım saldırılarını şiddetle kınadığını belirti. Almanya’nın Türk devletiyle ilişkilerinin hala çok iyi yürüdüğüne dikkat çeken Pflüger “Maalesef halen Rojava’da sivil insanlar dünyanın gözleri önünde katlediliyor. Bütün dünyaya örnek olan Rojava’daki bir yapıyı yok etmek istiyorlar” dedi.

Rojava’dan telefon bağlantısıyla kitleye hitap eden Kongreya Star Koordinasyonu üyesi Asya Abdullah ise “Nasıl ki Kobanê için binler alanlar ara aktıysa bugün de binler Kürt halkını yalnız bırakmadı. Erdoğan uluslararası güçleri kandırmak istiyor olabilir fakat biz kanmıyoruz halk olarak mücadelemizle alanlarda olacağız” şeklinde konuştu. Abdullah’ın konuşması sonrası kitle “Biji berxwedana Rojava sloganları ile Kobanê (Schlossplatz) meydanına yürüdü. Burada da gerçekleşen mitingin ardından kitle sloganlarla dağıldı.

Öte yandan Schwäbisch Gmünd’da da eylem düzenlendi.

LYON

Fransa’nın Lyon kentinde de Kürt halkı ve dostları bir araya gelerek, 2 Kasım Dünya Rojava Günü dolayısıyla bir gösteri düzenlediler. “Saxe Gambetta” meydanında bir araya gelen kitle “Yaşasın Rojava direnişi ”, “Katil Erdoğan, terörist Erdoğan” sloganlarıyla yürüyüşe geçti.

Kalabalık bir Fransız kitlenin de katıldığı yürüyüşte provokasyon girişiminde bulunan AKP-MHP yanlısı birkaç Türk milliyetçisi ile göstericiler arasında kısa bir gerginlik yaşandı. Polis ise biber gazları atarak kitleye saldırdı. Ancak kitlenin sağduyulu yaklaşımı sonucu gösteri kaldığı yerden devam etti. “Saxe Gambetta” caddesini trafiğe kapatan göstericiler daha sonra Mezopotamya Kültür Derneği önüne katar yürüdü. Burada ateş yakıp sloganlar atarak halay çeken kitle daha dağıldı.