Demirtaş'ın avukatları savunma yaptı

Rehin tutulan Selahattin Demirtaş’ın, AİHM Büyük Yargıçlar Dairesi’ndeki duruşması görülüyor.

HDP'nin rehin tutulan önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın, AİHM Büyük Yargıçlar Dairesi’ndeki duruşması görüldü.
Duruşmayı HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’nin de aralarında olduğu parti heyeti, Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun da aralarında olduğu CHP heyeti takip etti.

AVUKATLAR SAVUNMA YAPTI

Duruşmada Demirtaş’ın avukatları Prof. Dr. Başak Çalı, Dr. Kerem Altıparmak, Mahsuni Karaman, Benan Molu, Ramazan Demir ve Aygül Demirtaş savunma yaptı.
Avukatlar, Demirtaş’ın Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile Türk yetkililer arasındaki görüşmelerin başarıya kavuşması için rol oynadığına dikkat çekti.
Demirtaş’ın iktidar tarafından bilinçli bir şekilde hedef alındığına vurgu yapan avukatlar, Demirtaş’ın politik faaliyetlerinden mahrum edildiğini de belirtti.
Avukatlar, "Erdoğan talep etti, fezlekeler hazırlandı" derken, 4 Kasım Darbesi'ne dikkat çekti ve "Baskınlar talimatla yapıldı" dedi.
AİHS'in ihlal edildiğini vurgulayan avukatlar, şöyle dedi: "4 Kasım 2016’da Diyarbakır Mahkemesi, Demirtaş’ın tutuklanmasına yönelik dokuz gerekçe ileri sürmüştür. Bunlar, Demirtaş'ın Türkiye'nin en büyük ikinci muhalefet partisinin eş başkanı olarak yaptığı siyasi konuşmalardır. Bir muhalefet liderinin siyasi konuşmaları, tutuklama kararının temeli olarak ileri sürülmüştür.

MIJATOVİC: TÜRK HUKUKU SİNDİRME MEKANİZMASI OLDU

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatovic de duruşmaya katılarak konuşma yaptı.
Mijatovic, Türkiye’de hukukun bağımsızlığının zedelenmiş ve muhalif kesimlere karşı bir sindirme mekanizmasına dönüşmüş olduğuna dikkat çekti.
Duruşmayı, Sosyalist ve Yeşiller gruplarından 20 dolayında Avrupa Parlamentosu milletvekili de takip etti.