'Demokratik Yerel Dernekler Platformu' kuruldu

Sürgündeki kurumlar, Demokratik Yerel Dernekler Platformu'nu kurdu, Türk devletinin zorbalığına karşı mücadeleyi ortaklaştırmanın önemine dikkat çekti.

Sürgündeki Kürt, Alevi, demokrat çevreler tarafından 'Demokratik Yerel Dernekler Platformu' kuruldu.
Platform tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Çeşitli sosyal siyasal ve ekonomik nedenlerle topraklarını terk etmek zorunda kalarak yaban ellerde yaşamaya mahkûm edilen toplumların temsilcileriyiz.  Bulunduğumuz metropollerde veya yurt dışında topraklarımıza ve insanlarımıza olan bağlılığımızı ve özlemimizi çeşitli kurumlar oluşturarak ifade etmeye ve birliğimizi korumaya çalışıyoruz" denildi.

'GENEL MÜCADELENİN PARÇASI OLMALIYIZ'

"Yerel kurumlar olarak biz, yerel sorunlarla ilgili faaliyet yürütüyoruz" vurgusunda bulunulan açıklamada, "Ancak biliyoruz hiçbir sorunumuz genel sorunlardan bağımsız değildir ve genel siyasal mücadeleden ayrı ele alınamazlar. Biz Dersim'in, Konya’nın, Malatya’nın, Ağrı’nın, Maraş'ın yerel sorunlarının  sistemin genel politikalarının sonucu ortaya çıktığını, dolayısıyla her ne kadar yerel mücadelenin özgünlüklerinin mutlaka dikkate alınması gerektiğini hesaba katmakla birlikte genel mücadelenin bir parçası olmadan sadece yerel sorunlarla ilgilenmenin sorunların çözümünü sağlamayacağını biliyoruz" diye kaydedildi.

'TÜRK DEVLETİ SALGINDA DA ZORBALIK YAPIYOR'

Açıklamada şu ifadelere de yer verildi:
"Bir süreden beri yaşanan Covid-19 salgını koşullarında bütün yerel kurumlarımızın çok yoğun ve işlevsel bir çalışma yaptığı bilinmektedir. Bu çalışmaların ortaklaştırılmasının hem toplumlarımızın beklentisini karşılamak hem de mücadelenin geliştirilmesi açısından değerli bir katkı olacağı açıktır.
Corona salgınına karşı mücadele etmesi ve halkları koruması gerekirken, Türk devleti, Kürt halkının iradesine saldırarak seçilmiş belediyelere kayyum atamaktadır. Aynı şekilde Türk devletinin başta Kürt halkı ve Alevi inancı olmak üzere, emekçilere, kadınlara, muhalif aydın ve sanatçılara, kısacası kendisine biat etmeyen, boyun eğmeyen her toplumsal kesime karşı sürdürdüğü zorbalığa karşı mücadeleyi ortaklaştırmak, hem öznel amaçlarımız için hem de genel mücadele açısından heyecan verici bir rol oynayacaktır.
Kadın cinayetlerine karşı hiçbir önlem alınmazken, sokaklarda genç yaşlı çocuk demeden her görülen insan darp edilmekte, gözaltına alınmakta tutuklanmaktadır.
Ülkenin hemen her köşesine ekolojik saldırılar yapılmaktadır. Dersim'de ve Pazarcık'ta, Nurhak'ta ve daha birçok yerde bu amaçla yapılan saldırılar had safhaya ulaşmış bulunmaktadır.

ORTAK ETKİNLİKLER DÜZENLENECEK

Bütün bu ekolojik, cinsiyetçi ve siyasal baskılara karşı mücadele eden biz yerel dernekler bundan sonra bu mücadelemizi olabildiğince ortaklaştırmaya çalışacağız. Bu gerçekten hareketle, Demokratik Yerel Dernekler olarak faaliyetlerimizi ortaklaştırmanın gerekli ve anlamlı olacağını tespit etmiş bulunmaktayız. Bu tespitin gereği olarak olabildiğince ortak etkinlikler yapmaya çalışacağımızı ifade etmek istiyoruz.
Bu vesile aşağıda imzası bulunan kurumlar olarak, Demokratik Yerel Dernekler Platformu'nu oluşturmaya karar vermiş bulunuyoruz.
Bu çalışmanın halklarımızın yaşamına ve demokratik gelişmelere katkı sunacağına inanıyor, demokratik kamuoyunun ilgi ve desteğini bekliyoruz."

KURUCULAR

Platformu kuran kurumlar şöyle:
"DİK (Kongreya Avakirina Dersîmê, DİK, Dersim İnşa Kongresi
Komeleya Komkujiya Dersîmê, Dersim Soykırım Derneği,
Însîyatîfa Meletî û Kurecikê-Malatya Kürecik İnisiyatifi,
Komeleya Kormeçê-Kormeç Derneği,
Komeleya Qoçgirîyîyan Koçgirililer Derneği,
MARDEF, Federasyona Komeleyên MARDEF, Maraş Demokratik Demokrat ên Maraşê Dernekler Federasyonu,
PKAN, Platforma Kurdên Anatoliya Navîn PKAN, Orta Anadolu Kürtleri Platformu
Însîyatîfa Karakoçanê Karakoçan İnisiyatifi
Komeleya Xinisê Xınıs Derneği (Xınıs Der)
Komeleya Dijberiya Komkujiya Dersîmê Dersim Soykırım Karşıtı Dernek (DSKD)."