Dersim soykırımı: Londra’da anma ve panel

Londra’da düzenlenen Dersim Soykırımı anmasında, katliamın Kürt kızılbaşlara dönük olduğu vurgulanarak, aynı devlet aklının bugün de sürdüğüne dikkat çekildi.

4 Mayıs 1937 tarihinde Bakanlar Kurulu’nun "Tunceli Tenkil Harekatı" kararıyla Dersim’de başlattığı soykırım saldırılarının yıl dönümü dolayısıyla İngiltere’nin başkenti Londra’da bir anma etkinliği gerçekleştirildi.

Dersim-Der tarafından Cemevi’nde organize edilen anmaya, başta Demokratik Güç Birliği (DGB), Britanya Alevi Federasyonu, İngiltere Alevi Kültür Merkezi (İAKM) üyeleri olmak üzere çok sayıda kişi katıldı.

Dersim soykırımında yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan anmada, soykırımı anlatan bir sinevizyon gösterildi. 

Soykırım sırasında Türk devleti tarafından asılarak idam edilen Seyit Rıza’nın fotoğrafının önünde Mehmet Yüksel Dede ve Yadigar Ana tarafından çıra yakıldı, barış dileklerinde bulunuldu.

YÜZLEŞME ÇAĞRISI

Anmanın açılış konuşmasını yapan Londra Dersim-Der Başkanı Songül Düzgün, Dersim’de en kanlı ve acımasız politikalar uygulandığını belirterek, katliamın Kürt ve Kızılbaşlara dönük olduğunu hatırlattı.

Düzgün, bu katliam ile Dersim halkının Türkleştirilmesi ve sünnileştirilmesinin hedeflendiğine dikkat çekti.

BAF Eşbaşkanı Dilek İncedal’da Kürt kızılbaşları Türkleştirmek için bu katliamın gerçekleştirildiğini ifade ederek, katliamla yüzleşme çağrısında bulundu.

‘İNKAR VE İMHA SÜRÜYOR’ 

İAKM Eşit Başkanı Filiz Koç, Dersim’de katliamı gerçekleştiren ırkçı, faşist ve tekçi devlet aklının bugünde inkar ve imha politikalarını sürdürdüğünü vurguladı. Koç, bu katliamcı zihniyet ile mücadele etmeye devam edeceklerini sözlerine ekledi. 

DGB adına konuşan Doğan Genç, Kürt halkı ve inançlar üzerindeki soykırımın sürdüğünü söyleyerek, Şengal’e yönelik Türk devletinin saldırılarına dikkat çekti. Genç, katliam ve soykırımlara karşı ortak mücadelenin önemine vurgu yaptı.   

‘ANMALAR AKTİF BİR DİRENİŞTİR’

Konuşmalar ardından yazar Erdal Gezik ve Dr. Kumru Berfin Emre’nin katılımı ile “4 Mayıs’ı Diasporadaki yeni nesil nasıl okumalı ve neler yapmalı” başlıklı bir panel düzenlendi.

Panelde ilk olarak söz alan Dr. Berfin Emre, anmaların önemine dikkat çekerek, “Anmayı pasif bir etkinlik olarak görmemeliyiz. Sadece anmak ve yad etmek değil. Yaşanan katliamın sorunsallaştırmanın bugünden geçerek bugünü de anlamanın bir parçası. Aslında aktif bir direniş biçimi olarak görmeliyiz” dedi. 

Dr. Emre, katliam mantığına değinerek, katliamın “neden” yaşandığı sorusu üzerinde durdu. Dr. Emre, “Biz ‘neden’ sorusunu insani bir yerden sormaya devam edeceğiz. Ki böyle katliamlar yaşanmasın. Ki Dersime, Alevilere ve Kürtlere yönelik uygulanan kırımcı baskıcı politikaları anlayabilelim” şeklinde konuştu.   

Emre’nin ardından özellikle Aleviler ve Kürdoloji alanında çalışmaları ile bilinen akademisyen ve yazar Erdal Gezik, “Seyit Rıza’nın inancı” başlığı altında Çaldıran Savaşı’ndan bu yana Alevilik ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi.

Gezik, ‘İsyankar Alevilik’ başlığı altında Bektaşilik, Bağımsız Ocaklar ve Dersim Ocakları’nın tarihi ve karakteristik özelliklerini özetledi. 

Konuşmaların ardından etkinlik soru-cevap şeklinde sürdü.