Doğu Almanya’nın ilk siyahi bakanı ırkçıların hedefinde

Doğu Almanya’daki eyaletlerde ilk siyahi bakan unvanını elde eden Doreen Denstädt, daha göreve başlamadan Alman ırkçı ve milliyetçi grupların yoğun tehdit ve hakaretlerine uğradı.

Sol Parti, Yeşiller Partisi ve sosyal demokratların yönettiği Thüringen Eyaleti’de Yeşiller Partisi, Adalet ve Göçmen Bakanlığı’na Doreen Denstädt seçti. Alman kamuoyunda daha önce siyahi kadın polis komiseri olarak tanınan Denstädt şimdi de ülkenin doğusunda bulunan eyaletler içinde ilk siyahi bakan olarak tarihe geçecek.

Şubat ayının başında Thüringen Eyaleti’nde yemin ederek bakanlık koltuğuna oturacak Denstädt, daha  göreve  başlamadan Alman faşist grupların hedefinde. Geçtiğimiz hafta Yeşiller Partisi’nden Dirk Adams’ın yerine geçeceği açıklamasıyla birlikte Denstädt, sanal medya hesaplarında yoğun küfür, hakaret ve tehditlere maruz kaldı.

Irkçı paylaşımlarda Denstädt’ın bakanlık görevini layıkıyla yerine getiremeyeceği, başarısız olacağı iddia edildi. Denstädt ise sanal medya hesabında yaptığı açıklamada, kendisine yönelik tehdit ve hakaretlerde bulunan kişiler hakkında polisin soruşturma açtığını duyurdu. Polisin bazı kişiler hakkında ağır cezai işlemler başlattığını kaydeden Denstädt, soruşturmalar hakkında ayrıntı vermedi.

HAKARET VE TEHDİTLER YENİ DEĞİL

Der Spiegel dergisinin yeni sayısına ayrıntılı bir söyleşi veren Denstädt ise kendisine yönelik hakaret ve küfürlerin yeni olmadığını bildirdi. Denstädt, daha önce Thüringen’deki emniyet müdürlüğünde başkomiserlik görevini yürütürken de birçok kez benzer biçimde tehdit ve hakaretlerle karşılaştığını aktardı.

2021 yılında Yeşiller Partisi’ne girdiğini ifade eden Denstädt “Her şeye rağmen bu ülkenin deri rengi farklı insanları, özellikle de kadınları daha fazla görmesi iyi bir şey” diye konuştu. Kendisine yönelik “başarısız olacak” sözlerine de cevap veren Denstädt, iş ve meslek hayatında yeteri kadar tecrübeye sahip olduğunu ve başarılı olacağına inandığını belirtti.

Thüringen Eyaleti, 2014 yılından bu yana Sol Parti üyesi Bodo Ramelow’un başbakanlığındaki koalisyon hükümeti tarafından yöneltiliyor.