Dortmund’da şehit anması

Almanya'nın Dortmund kentinde bugün Kasım Engin, Zeynep Kınacı (Zilan), Zîn Awesta ve Zînarîn Xwînda anıldı.

KOMAW, NRW YJK-E ve FED-MED’in organize ettiği anma, Dortmund Kürt Demokratik Toplum Merkezi'nde yapıldı.

Kürdistan ve dünya devrim şehitleri için yapılan bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan anmada, bir grup çocuk ellerinde şehitlerin fotoğraflarını taşıyarak sahneye geldi. İki çocuk şehitler üzerine ayrı ayrı Kurmancî iki yazı okudu.

Anmada Kasım Engin, Zîn Avesta ve Zinarîn Xwînda'yı anlatan sinevizyonlar gösterildi.

Törende KOMAW adına iki şehit babası Cemil Gültekin, Almanya Kürt Kadın Hareketi adına kadın aktivist Nûpel Munzur, Zîn Avesta'nın abisi Mehmet Emin Özdemir ve Zinarîn Xwînda'nın amcasının oğlu birer konuşma yaptı.

Cemil Gültekin konuşmasına, Kasım Engin, Zeynep Kınacı, Zîn Avesta ve Zinarîn Xwînda şahsında bütün şehitleri andı.

“Ağrı'da 'Kürtler burada meftundur' denildi. Halk olarak köleleştirilmiştik. Kürtlüğümüz yok oluşa gidiyordu” diyen Gültekin, şöyle konuştu: “15 Ağustos'un ardından bu değişti. Kürtlere güven ve inanç geldi. Dağlar ve zozanlar, şehitlerin kanlarıyla sulandı. Yeri geldi, 15 yaşındaki gençler gerilla oldu ve halkımızı kahramanca savundu. Şehitlerimiz Kürtlere güven ve inanç verdi.”

Almanya Kürt Kadın Hareketi adına konuşma yapan Nûpel Munzur “Zilan bizim için özgür kadın hattıdır. Kadın hareketi olarak onun hattında yürüyoruz. İdeolojimiz ve manifestomuzdur. Eylemini yaptıktan sonra binlerce Zilan katıldı. Şimdi mücadeleyi onun öğrencileri yürütüyor” dedi.

Zîn Avesta'yı da anlatan Munzur, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Hevala Zîn, 26 yıl dolu dolu bir mücadele tarihi bıraktı. Hevala Zîn ve Kasım arkadaş Avrupa'dan katıldılar. Avrupa yaşamını kabul etmeyip halkları için mücadeleye gittiler. Zîn hep orduda, savaş alanında kaldı. Her zaman büyük bir katılımla yaşadı. Onun yaşamı başkaldıran bir duruştu. Beritan ve Zilan'ın izinde yürüdü. Bugün de biz onun izinde yürüyeceğiz. Onların amaçları için mücadeleyi büyütmek zorundayız.

Kasım arkadaş kadına yoldaştı. 'Kadınlar komutanlarım. Onlar ne derse öyle yaşarım' diyordu. Savaş ortamında çok kaldı. Binlerce arkadaşa eğitim verdi.”

Anmada Zîn Avesta'nın abisi Mehmet Emin Özdemir de bir konuşma yaptı. Özdemir, konuşmasında şehitleri andı ve Zîn Avesta'yı şöyle anlattı: “15-16 yaşında Avrupa'ya geldi. Belçika'da yapılan açlık grevine katıldı. Grev 25 gün sürdü. Ardından Parti'ye katıldı ve Kürt halkının bir evladı haline geldi. Kız kardeşimi sevgiyle anıyorum.”