DPA’nın geçtiği PKK fotoğrafı vekile yasak!

DPA’nın abonelerine geçtiği PKK bayraklı fotoğrafı sosyal medya hesabında paylaşımından dolayı kesilen para cezasını ödemeyen Hamburg Eyalet Meclisi Sol Parti Grup Eşbaşkanı Cansu Özdemir hakim karşısına çıkacak.

Almanya’da PKK’nin faaliyetlerinin yasaklanmasının yıldönümü nedeniyle Hamburg Eyaleti Sol Parti Grubu Eş başkanı Cansu Özdemir, 27 Kasım 2017 günü “PKK yasağından vazgeçilsin” şeklinde Twitter’de bir paylaşımda bulunmuştu.

Özdemir, paylaşımın altına ise Alman haber ajansı DPA’nın daha önce abonelerine geçtiği PKK bayraklı bir fotoğraf yerleştirmişti.

Soruşturmanın ardından Sol Partili Özdemir, yerel mahkeme tarafından 500 Euro para cezasını ödemeye mahkum edilmişti. Ancak Özdemir parayı ödemeyince ceza 1500 Euro’ya yükselmişti. Cezayı temyize götüren Sol Partili parlamenter hakim karşısına çıkacak.

SOL PARTİ’DEN MAHKEMEYE TEPKİ!

Özdemir’in yargılanacağı ilk duruşmanın önümüzdeki hafta Pazartesi Hamburg-Altona İdare Mahkemesi'nde görülmesi bekleniyordu, ancak mahkeme duruşmayı 28 Ekim gününe ertelediğini açıkladı. Hamburg Eyalet Meclisi’ndeki Sol Parti grubunun diğer eş başkanı Sabine Boeddinghaus ise mahkemenin kararına tepki gösterdi.

Özdemir’in yine benzer bir suçlamayla 2015’te yargılandığını ve daha sonra dosyanın kapatıldığını hatırlatan Boeddinghaus “Umarım şimdi ki yargılamadan da benzer bir sonuç çıkar” diye konuştu.

Özdemir’in paylaşımının tamamen fikir özgürlüğü çerçevesinde olduğuna dikkat çeken Sol Partili Boeddinghaus “İnsanların paylaştıkları sembollerden dolayı yargılamalarına son verilmesi gerekiyor, bu semboller ki kadın ve demokrasi düşmanı DAİŞ’i bitiren hareketlerin sembolleridir” çağrısını yaptı.

Alman güvenlik ve yargı birimlerinin son dönemlerde Kürt özgürlük hareketine sempati gösterenlere yönelik açtığı soruşturmaların artması dikkat çekiyor.

Soruşturmaların kaynağı ise İçişleri Bakanlığı’nın 2 Mart 2017 günü 16 eyalete gönderdiği bir genelgeden kaynaklanıyor.

Genelgeyle başta YPG, YPJ, PYD olmak üzere Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın bütün fotoğrafları ile Kürt özgürlük hareketinin sembolleri yasaklanmıştı.