Düsseldorf’ta “Faşizme Karşı Birlik” mesajı

Avrupa Demokratik Güç Birliği başlattığı "Faşizmi Birlikte Yeneceğiz" kampanyası kapsamında Avrupa genelinde eylemler düzenliyor. Bu eylemlerden biri de Almanya'nın NRW eyaletinin başkenti Düsseldorf'ta düzenlendi.

Yürüyüş saat 15:30'da DGB Haus önünde başladı. Cornelius Platz'a kadar yapılan yürüyüş ardından bir miting düzenledi. Yürüyüş ve mitingte HDP’ye dönük kapatma tehditleri, siyasi soykırım operasyonları ve Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı protesto edildi.

Eylemde atılan sloganlar ve taşınan pankartlarla "Türk devletinin faşizan uygulamalarına karşı ortak mücadeleyi büyütme" mesajı verildi.

Mitingte Avrupa Demokratik Güç Birliği (ADGB) adına Çiğdem Devran ve Süleyman Gürcan,

FED-MED Eşbaşkanı Engin Sever, Die Linke Almanya Federal Gençlik Sözcüsü Jan Schiffer, PD Federal Gençlik Temsilcilerinden Jan Diren, Lisa Feminist Eylem Düsseldorf Temsilcisi ile HDP eski milletvekilleri Ziya Pir ve Besime Konca birer konuşma yaptı.

FED-MED Eşbaşkanı Engin Sever, "İşgalci Türk devleti yıllardır başta Kürt halkı olmak üzere tüm demokratik güçlere saldırıyor. Rêber Apo üzerinde büyük bir tecriti yürütüyor. Bu saldırılarla halkların ve kadınların özgürlük mücadelesini bitirmek istiyor. Bunun için on binlerce HDP'li tutuklandı, gözaltına alındı ve işkence gördü. Ama halkımız ve direnen güçler ayaktadır ve bu mücadele başarıya kadar sürecek" diye konuştu.

Demokratik Güç Birliği adına konuşan Çiğdem Devran şöyle dedi: "Faşizm bizi çok iyi tanır. Ama bizim de onu çok iyi tanıdığımızı biliyor. Ona teslim olmayacağımızı, asla diz çökmeyeceğimizi çok iyi bilir. Bugün bütün dünyada yeni bir sermaye birikimi isteyen faşistler üstümüze gelmekteler. HDP'nin kapatılması, Boğaziçili gençlerin gözaltına alınması, İstanbul sözleşmesinin bir gece darbesi ile kaldırılması, milletvekillerine dönük baskılar faşizmin adımlarıdır. Biz buna geçit vermeyeceğiz ve omuz omuza mücadele yürüteceğiz. Yaşasın devrimci dayanışma."

Kadın aktivisti Besime Konca eylemde yaptığı konuşmada, “İstanbul Anlaşması'nı alanlarda direnerek kazandık. Yine alanlarda direnerek bu anlaşmayı koruyacağız. Kürdistan zindanlarındaki açlık grevi 135. gününde. Biz açlık grevi direnişini selamlıyoruz. Emine Şenyaşar'ı da Kadın Hareketi adına selamlıyoruz. Eşi ve çocuklarını AKP milletvekillinin militarist güçleri katletti. Bütün kadınlar ve gençler Emine Şenyaşar annenin “Adaleti Sağlayın” çağrısına sahip çıkmalıdır” dedi.

Almanya başbakanı Angela Merkel'i eleştiren siyasetçi Ziya Pir şöyle konuştu: “Burada söz konusu olan HDP'nin yasaklanmasıdır. 2015'te Erdoğan diktatörlüğünü seçimde yendik. Erdoğan'ın partisi hükümetten düştü. 6 ay içinde Merkel hükümeti Erdoğan ile 6 defa görüştü. Ona güç ve destek vererek onun hükümette kalmasını sağladı.”

Die Linke Almanya Federal Gençlik Sözcüsü Jan Schiffer, "Biz demokrasi ve haklar için HDP ile dayanışma içinde olacağız" diye konuştu.

Yürüyüşe Avrupa Parlamentosu Die Linke milletvekili Özlem Demirel de katılarak dayanışmada içinde bulundu.