Edinburgh’ta Paris Şehitleri anıldı

Paris’te katledilen 6 fidan Edinburgh’da anılırken, “Kürt halkına karşı işlenen suçlara karşı hala bir adım atılmamış olması bir utançtır. Bu utancın altında ezileceksiniz” denilerek, Avrupa devletlerinin sessizliğine tepki gösterildi.

İskoçya’nın başkenti Edinburgh kentinde 2013 tarihinde Fransa’nın başkenti Paris’te katledilen Kürt kadın devrimciler Sakine Cansız (Sara), Leyla Şaylemez (Ronahî), Fidan Doğan (Rojbîn) ve 23 Aralık 2022 tarihindeki katliamda şehit düşen Emine Kara (Evîn Goyî), Abdurrahman Kızıl ve M. Şirin Aydın (Mîr Perwer) anıldı. 

Kürt Toplum Merkezi’nde yapılan anma Kürdistan devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. 

 Anmaya çok sayıda kişi katılırken salonda Paris şehitlerinin fotoğraflarının yer aldığı bir anma masası kuruldu.  Sık sık “Şehîd namirin”, “Bijî Serok Apo”, “Terörist Erdoğan” sloganları atıldı. 

Demokratik Kürt Toplum Merkezi adına bir konuşma yapan Şoreş Kurdi, işgalci Türk devletinin Kürt halkına karşı soykırım politikaları yürüttüğünü ifade ederek, “Bu katliamcı zihniyet, Kürt halkının değerlerine alçakça suikastlar gerçekleştirdi. Fakat Kürt halkı Saraların, Ronahîlerin, Evînlerin izinde yürüyerek, faşizme ve işgalcilere karşı mücadeleyi büyütmüştür. Kürt halkına karşı bu katliamları gerçekleştiren işgalci zihniyet bugün gerillanın görkemli direnişi karşısında alaşağı ediliyor. Saraların özgürlük ve eşitlik mücadelesi büyüyerek sürüyor” dedi.  

Kurdi, katliamı gerçekleştiren Türk devleti karşısında başta Fransa olmak üzere Avrupa devletlerinin sessizliğini sert bir dille eleştirerek, “Bu katliamların failine karşı sessiz kalınmasının hesabını veremeyeceksiniz. Kürt halkına karşı işlenen suçlara karşı hala bir adım atılmamış olması bir utançtır. Bu utancın altında ezileceksiniz” diye kaydetti. 

Ardından Paris Şehitlerinin yaşamlarını konu alan sinevizyon gösterimi yapıldı. Sinevizyonun sonu, şehit Fidan Doğan’ın “Bizler hiçbir zaman devletin Kürt’ü olmadık. Bizler Önder Apo’nun Kürt’üyüz, Bizler Önder Apo’ya sahip çıkıyoruz ve Önder Apo’yu sözcümüz, temsilcimiz görüyoruz” şeklinde dile getirdiği sözleri oldu.