EUTCC’den Maxmur için acil online konferans

Avrupa Birliği-Türkiye Yurttaş Komisyonu (EUTCC), Maxmur mülteci kampının insan hakları ve uluslararası hukuk bağlamında “bir turnusol testi” olduğunu belirterek acil online konferans düzenleyeceğini duyurdu.

EUTCC, bu pazar günü Avrupa saatiyle 18.00 ile 20.00 arasında zoom üzerinde Maxmur’a ilişkin bir konferans gerçekleştirecek.

Toplantıda Maxmur’un durumu özellikle ABD ve Türkiye ilişkilerine çerçevesinde ele alınacak.

EUTCC, Maxmur’un “insan hakları, uluslararası hukuk ve çıkar politikaları bağlamında bir turnusol testi” olduğunu belirtti.

Konferansta konuşacak isimler şöyle: ABD Uluslararası Din Özgürlüğü Komisyonu’ndan Anadine Maenza,

ABD’deki Columbia Üniversitesi’nde İnsan Hakları Araştırmaları Enstitüsü bünyesinde Barış İnşası ve İnsan Hakları Programı Müdürü David Phillips,

Mahmur Mülteci Kampı Dış İlişkileri Komitesi’nden Bewar Ünver

ve Norveç’teki Bergen Üniversitesi’nden EUTCC Başkanı Kariane Westrheim.

Konferansın moderatörlüğünü Kürt sorununa odaklanan bağımsız araştırmacı Meghan Bodette yapacak.

EUTCC yaptığı açıklamada 14 Haziran’da NATO zirvesi sırasında ABD Başkanı Joe Biden ile Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında yapılacak görüşmeye dikkat çekerek, şunları ifade etti:

“İki politikacı arasındaki ilişkiler son zamanlarda gergin görünüyordu. Daha seçim kampanyası sırasında Biden, Türkiye'ye karşı daha sert bir yol izleyeceğini açıklamış ve Erdoğan'ı bir otokrat olarak nitelendirmişti. Buna ABD başkanının soykırımı tanıması da eklendi. Bu gerilimler bağlamında, Türkiye'nin uluslararası hukuka aykırı olan Kürdistan Bölgesel Hükümeti-Irak topraklarını işgaline atıfta bulunulmalıdır. Türkiye'nin orada onlarca askeri üssü var. Maxmur mülteci kampı da yakın zamanda Türk saldırılarının hedefi oldu. 1990'larda Türkiye'nin Kürt bölgelerinden sınır dışı edilen yaklaşık 12.000 kişi burada yaşıyor. 5 Mayıs 2021'de bir Türk insansız hava aracı bir oyun alanının önünü vurdu ve üç kişiyi öldürdü. Zaten bir yıl önce, kampa yönelik Türk saldırısında 3 kadın öldürülmüştü.

Tartışmamızla birlikte Maxmur kampının önemine ve özellikle iki cumhurbaşkanının görüşmesi öncesinde iki devlet arasındaki ilişkilerdeki çağrılara derinlemesine bakmak istiyoruz. Özellikle insani boyutu ve uluslararası hukukun boyutu gündeme gelecek.”