FEDA: Anadilimize sahip çıkmanın zamanıdır

Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA), 21 Şubat Dünya Anadil Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, “Anadilimize sahip çıkmanın zamanıdır” dedi.

FEDA, “Kürt dili ve onun lehçeleri Dimîlî/Zazakî/ Kirmanckî, binlerce yıldan beri var olan kadim dillerdendir. Tarihin on binlerce yıllık yapım ve yaratım faaliyetlerinde önemli izler bırakan Kirmanckî lehçesi, hem devletin asimilasyonu nedeni ile hem de bizim duyarsız yaklaşımlarımız sonucu bugün can çekişmektedir. Halbuki binlerce yıldan bu yana Yukarı ve Aşağı Mezopotamya insan toplumsallığının hakikati ana dilimiz ile yaşanmıştır” diye belirtti.  

“Dil olmazsa insan olmaz. Halkın kültürel, inançsal değerleri olmaz” diyen FEDA, anadile yönelik sistematik saldırılara işaret ederek şunları kaydetti:

“Ana dilimizden uzaklaştığımız oranda, kendi kültürümüz yerine, egemen kültüre öykünmüş, bu tarihi hakikat zincirinin halkasını koparmış olmakla kalmayız. Aynı zamanda da devletli sistemin empoze ettiği yalan ve yanlış bilgiler ile kendi hakikatimizi de ters yüz etmiş oluruz. Halbuki Hint Avrupa Dil grubundan olan ana dilimizle, binlerce yıl Raya(Rêya) Heqî- Alevi inancının hakikati yaşanmış, Cem ve civatlarda muhannete muhtaç olmadan dilsel, kimliksel, kültürel ve inançsal sorunlarımızı adil ve demokratik tarzda çözmüş olmanın onuruna sahiptir inancımız.”

“Ana dilimiz kadim coğrafyamızdaki kutsallarımızın duavazi, gülbengi, yakarışı ve sevdasının dilidir” ifadelerini kullanan FEDA, şöyle noktaladı:

“Sıradan bireylerden, kurumlara kadar anadilde konuşmayı ilke edinmeli, ana dilde kreşler, anaokulları açmalı, anadilde eğitim koşullarını sağlamalıyız. Diğer Alevi süreklerinden canlarımız nasıl ki, kendi ana dillerinde inançlarını yaşıyor ve yaşatıyorlarsa, biz Raya (Rêya) Heq inancından Kürtler’de inancımız erkanını, itikadını ana dilimizde yürütmeli, kavram ve kuramlarını kendi ana dilimizi anlamlandırmalıyız. Tarih boyunca zalime karşı mazlumun ve mağdurun yanında olmuş, onlara ikrar vermiş inancımızın bu düsturu ile şimdi mazlum konumuna düşürülen ana dilimize sahip çıkmanın zamanıdır!”