FEDA'dan birinci yıl dönümünde ‘Mereş Depremi’ açıklaması

FEDA (Demokratik Alevi Federasyonu), geçtiğimiz yıl Mereş merkezli 11 kentin etkilendiği deprem felaketinin yıl dönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, hayatını kaybedenleri andı.

FEDA yaptığı yazılı açıklamada bir yıl önce yaşanan depremin ardından milyonlarca insanın acılar içinde kaldığını, kayıpların ve zararların büyük olduğunu vurgulayarak, depremin Kürt, Arap ve Türk Alevi halklarının yoğun olarak yaşadığı bölgede gerçekleştiğini hatırlattı.

Depremi "tabiatın doğal bir hali" olarak tanımlayan FEDA, ancak insan kayıplarının ve tahribatın bozuk düzenin ve rantçı sistemin bir sonucu olduğunu ifade etti.

FEDA, Türk devletinin yüz yıldan beri depremlere karşı yeterli önlemleri almadığını ve ekoloji düşmanı bir politika izlediğini savunan federasyon, depremde kullanılan çürük ve dayanıksız binaların yapılmasına devletin göz yumduğunu vurguladı.

FEDA, AKP-MHP iktidarının deprem sonrasında gerçekleştirdiği yardım ve kurtarma çalışmalarını eleştirerek, ilk saatlerde hiçbir çaba sarf etmediklerini, ulusal ve uluslararası yardımları engellediklerini ve depremzedelerin çocuklarını kayıp verdiklerini belirtti. Ayrıca, medyanın da depremin vahametini gizlemeye çalıştığını ifade etti.

Federasyon, AKP-MHP iktidarını soykırımcı ve rantçı politika izlediğini kaydederek, depremin bölgedeki Alevi halklarına yönelik bir soykırım olarak değerlendirildiğini ifade etti.

Devletin bilinçli olarak Alevileri topraklarından koparmayı amaçladığını belirten FEDA, yaşanan felaketin ardından hükümetin çözüm getirmediğini ve Alevi halkının çaresiz bırakıldığını kaydetti.

FEDA açıklamasında, "AKP-MHP çetesi de iyi bilsin ve unutmasın ki, Alevi toplumu olarak hiçbir zulme boyun eğmeyecek ve özgür geleceği kazanma azminden vazgeçemeyeceğiz. Onların Yezitlerine karşı Hüseyinlerimiz, Yavuzlarına karşı Kalender Çelebilerimiz bizim geleceğimizin güvencesi, onların da korkuları olmaya devam edeceklerdir. 6 Şubat Depreminde hayatını kaybeden canlarımızı saygı ve minnetle anıyoruz! Unutmadık, Unutmayacağız!" diye noktaladı.