Finlandiya’da Türkiye’yi boykot kampanyası

Finlandiya’da Türk turizmi, Türk ürünlerinin ithalatı ve silah ihracatını boykot etmek amacıyla bir kampanya başlatıldı.

Finlandiya’da başlatılan boykot kampanyası çerçevesinde Türkiye ile Finlandiya arasındaki silah ihracat ve ithalatının durdurulması istendi.

Türkiye’nin, Finlandiya’nın ihracat ve ithalat yaptığı temel ülkeler arasında bulunduğuna dikkat çeken kampanya organizatörleri, özellikle tekstil, turizm ve silah satışı alanlarında ilişkilerin yoğun olduğuna dikkat çekti.

Kampanya metnine göre Finlandiya tekstil markalarının çoğu Türkiye’de üretim yapıyor. Örneğin Finlayson ve Nanso, sırasıyla üretimlerinin yüzde 66 ve yüzde 73’ünü Türkiye’de gerçekleştirirken, başka şirketler de farklı ölçülerde de olsa Türkiye’de üretim yapmaya devam ediyor. Finlandiya markalarının Türkiye’de işçi sendikalarına yönelik baskıdan faydalandığına dikkat çeken kampanya organizatörleri, “Türk devleti demokratikleşene ve Kürt topraklarındaki işgaline son verene kadar Finlandiya şirketlerini Türkiye’den çekilmeye” çağırdı.

Türkiye’nin aynı zamanda Finlandiyalı turistlerin de önemli tatil güzergahları arasında olduğuna dikkat çeken “Boykot Kampanyası”, turist sayısının 2015’de 2013 bin 803 ile zirve yaptığını, ancak sonra Türkiye’deki baskı kampanyası sonucu çöktüğünü belirtti. Kampanya metnine göre, son zamanlarda yoğun reklamlar sonucu yeniden artış yaşanırken, geçen yıl 130 bin dolayında Finlandiyalı Türkiye’yi ziyaret etti. Finlandiyalılar duyarlılık çağrısı yapılarak, turizmden elde edilen gelirlerin Recep Tayyip Erdoğan, oligarklar ve savaş şeflerinin cebine gideceği kaydedildi.

Finlandiya’nın silah ihracatının arttığına da dikkat çekilen açıklamada, Türkiye’nin silah ihracatının yapıldığı ikinci ülke haline geldiğine işaret edildi. Temel ihracatların dönüştürülmüş çelik ve Türk şirketlere satılan zırhlı araçlar olduğu kaydedildi. Satış yapılan şirketler şöyle sıralandı: BMC Otomotiv,

Otokar, Nurol ve Katmerciler. Satın alınan çelik, sözkonusu şirketler tarafından Kirpi ve BMC gibi zırhlı araçlar ve tank üretiminde kullanılıyor. Bununla birlikte cephane ve radar sistemleri ve dron gibi ileri teknolojiler de Türkiye’ye satılıyor.

Türk devletinin 9 Ekim’de başlattığı Rojava işgali ardından Finlandiya devletinin yeni ihracat izinlerini durdurduğu ancak daha önce verilen 20 lisansın geçerliliğini koruduğu ve yıllarca yürürlükte kalacağı kaydedildi. Savaş teknolojilerinin kesintisiz satılmaya devam edildiğine de vurgu yapan Boykot Kampanyası, hükümetten mevcut lisansları da iptal etmesini istedi. Kampanyaya ilişkin gelişmeler turkkiboikottiin.net sitesinde de aktarılıyor.